Irány Európa: bejutott az El-csoportkörbe a Ferencváros!

A mérkőzésről tudósított: BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre), PÓR KÁROLY (sajtótájékoztató)A mérkőzésről tudósított: BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre), PÓR KÁROLY (sajtótájékoztató)
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 19:45
A Ferencváros végig nagyon izgalmas, fordulatos mérkőzésen megverte 4–2-re az idegenbeli döntetlen után a litván Suduvát, így bejutott a labdarúgó Európa-liga csoportkörébe!
Jogos volt az öröm, nagy győzelmet aratott a Ferencváros! GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Szabó Miklós)
Jogos volt az öröm, nagy győzelmet aratott a Ferencváros! GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA! (Fotó: Szabó Miklós)


EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ (PLAYOFFKÖR),VISSZAVÁGÓ
Bajnoki ág
Ferencváros–Suduva (litván) 4–2
(Varga R. 36. – 11-esből, Boli 45+1., Nguen 67., Szihnyevics 96. – 11-esből, ill. Verbickas 11., Topcagic 64.)
Budapest, Groupama Aréna, 18 564 néző. Vezette:Guida (olasz)

Továbbjutott: a Ferencváros, 4–2-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

Különleges hangulatban készülődtek a csapatok. A lelátón gyülekeztek a szurkolók, apukák, anyukák, gyerekek, nyugdíjasok, szebbnél szebb hölgyek, ám a nagy mosolyok, jókedvű integetések ellenére is érezhető volt a feszültség – nagy meccsre készült a Ferencváros!

Tizenöt év után juthatott be az Európa-liga csoportkörébe.

Elnézve a rájátszás többi párosítását, papíron nem kaphatott volna „kellemesebb" ellenfelet a Ferencváros, mint a Suduva, de a csapat előtt álló feladat súlyáról a klubnál dolgozó egyik vezető fogalmazott a legtalálóbban: ha a litván riválist nem verik meg hazai pályán, nem is érdemlik meg, hogy a csoportkörbe jussanak…

Az FTC nagy lépésre készült, az Európa-liga csoportkörébe jutással a dicsőség mellé újabb hat nemzetközi kupamérkőzés, na és nem mellékesen 2.92 millió euró járt volna. Szerhij Rebrov nem szívbajos edző, ám a visszavágó előtt egyvalamitől tartott, futballistáit nehogy agyonnyomja a teher, ahogy fogalmazott, alig van olyan játékos a keretben, akinek megfelelő rutinja van ezen a szinten.

S milyen igaza volt!

Pontosan a rutintalanság látszódott néhány labdarúgón a találkozó elején. Az éles szituációkban megremegtek a lábak, és rövid idő alatt valóra vált a zöld-fehérek rémálma – gólt szerzett a Suduva (0–1). Ha addig nehéz helyzetben volt a magyar bajnok a leginkább védekezni tudó litván együttes ellen, akkor az ajándékba adott találat után még inkább szenvedésre kellett felkészülni. Feszült, ideges hangulatban teltek a percek, hiszen ettől a pillanattól kezdve a Ferencvárosnak két gólt kellett szereznie a csoportkörbe jutáshoz, ám a félidőre már úgy mehettek a csapatok, hogy a Fradi állt továbbjutásra! A hazaiak nem játszottak jól, érződött rajtuk a bizonytalanság, olykor hajmeresztő passzok után vándorolt lábról lábra a labda a tizenhatos előterében, ám Varga Roland tizenegyesével, s a nem is olyan régen szerződtetett Franck Boli mesteri perdítésével még a szünet előtt megfordították az eredményt (2–1). A félidőben hűsítőért igyekvők nem győzték magukról törölgetni az izzadtságot, Fradi-meccsen régen lehetett ennyire érzelmekkel teli negyvenöt percet látni a Groupama Arénában – és ekkor még hol volt a vége!

A fordulás után tovább lehetett a körmöket rágni, Olekszandr Zubkov lövése után a labda a lécen csattant, válaszként a Suduva váratlanul kiegyenlített (2–2), majd jött Tokmac Nguen, és ismét vezetett a Ferencváros. Mindez négy perc leforgása alatt – a 62. és a 65. perc között –, úgyhogy mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy valamelyik csapat máris a csoportkörben érezhette magát. A hajrában a Rebrov edzette Fradi lezárhatta volna a továbbjutás kérdését, többször is „meccslabdát” rontott, csakhogy hiába volt a mezőnyfölény, az előzmények ismeretében senki sem lehetett nyugodt, hiszen ha a litvánok még egyszer egyenlítettek volna, alighanem végzetes lett volna.

Csak volna, ugyanis a Ferencváros megtartotta előnyét, sőt a lefújás előtti pillanatokban tizenegyesből ismét gólt szerzett a csereként beálló Mikalaj Szihnyevics révén, és nemcsak a mérkőzést nyerte meg, hanem az idegenbeli 0–0 után a továbbjutást, azaz a csoportkörbe jutást is kiharcolta. 4–2

A zöld-fehérek tizenöt év után jutottak be az Európa-liga csoportkörébe, bármelyik három csapatot kapják ellenfélül, a telt ház táblát gyakorlatilag máris ki lehet tenni az összes mérkőzésre. Nem akármilyen ősz elé néz a Ferencváros, Szerhij Rebrov pedig első évében teljesítette, amiért idehozták a vezetők – az európai klubfutball elitmezőnyébe vezette a csapatot.

Az Európa-liga csoportkörének sorsolását pénteken tartják – az egyik golyó a Ferencváros nevét tartalmazza majd.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik