Aissa Laidouni, a Fradi tunéziai válogatott középpályása minden idegszálával a csütörtöki mérkőzésre összpontosít

Belgrád a régi idők szellemét már elengedte. A szerb metropolisz nem kifejezetten szép város, a régi világ kultúráját egyre inkább háttérbe szorítják az éttermek, szórakozóhelyek, kávéházak, füstös kis kocsmák. Az elmúlt években olyan pezsgő éjszakai élet alakult ki, hogy a bárok már nem is férnek el a szárazföldön, a Dunán és a Száván amolyan úszó klubok jöttek létre, a folyópart melletti rész szerda délután is zenétől volt hangos.


Belgrád hangulatos hely.

Aissa Laidouni (Fotó: FTC)

A teraszokkal teli utcáinak hamisítatlan mediterrán hangulata van, olyan érzés, mintha az ember valamelyik délolasz vagy délfrancia városban járna. A belgrádiak imádják az életet, a központ olyan zsúfolt, akár egy felbolydult méhkas, Budapest ehhez képest nyugodt főváros. Az éttermek, kiülős kávézók zsúfolásig telve, turistákból sincs hiány – no igen, a legenda szerint a szerbek a világ legvendégszeretőbb házigazdái. A helyiek úgy tartják, ha nem fogadják kedvesen az idegeneket, odafentről előbb-utóbb megbüntetik őket.

Mégsem hinnénk, hogy csütörtök este a Rajko Mitics Stadionban szeretettel fogadnák a ferencvárosiakat. A buzdításáról híres szerb szurkolótábor aligha fogja vissza magát, Aissa Laidouninak és társainak az atmoszférára is külön készülniük kellett.

Rajko Mitics legendás alakja a Crvena zvezda gazdag történelmének – róla nevezték el a belgrádi csapat stadionját


„Sokat beszélgettünk a ránk váró hangulatról
–  mondta lapunknak már Belgrádban a zöld-fehérek tunéziai válogatott középpályása, aki kihagyhatatlan láncszem ­Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző együttesében. – A stadionba több mint ötvenezren férnek be, kíváncsi vagyok, ellenünk mennyien lesznek a nézőtéren. Bízom benne, minél többen, szeretek sok ember előtt futballozni. Engem nemhogy megbénít, egyenesen feldob, ha zsúfolásig vannak a lelátók. A Crvena zvezda kemény ellenfél, biztos, hogy hazai pályán mindent megtesz csoportbeli első győzelme érdekében.”

A 25 esztendős középpályás a hétvégén nem lépett pályára a Kecskeméten 2–0-ra elveszített bajnokin, ám azzal a mérkőzéssel már nem szeretnének foglalkozni, ilyen kilencven percek előfordulnak egy-egy csapat életében. Ahogyan fogalmazott: az élet ettől nem állt meg.

Milos MILOJEVICS, A CRVENA ZVEZDA VEZETŐEDZŐJE
„A bátrabb csapat nyeri meg a mérkőzést, ebben biztos vagyok. Saját közönségünk előtt játszunk, egyértelműen támadnunk kell. Hetven százalékban a saját felfogásunkban kell futballoznunk, harmincban pedig reagálnunk kell a Ferencváros taktikájára.”
MATS KNOESTER, A FERENCVÁROS HOLLAND VÉDŐJE
„Két győzelmünk van eddig a csoportban, de Belgrádban a nulláról indulunk. A hétvégén vereséget szenvedtünk a Kecskemét otthonában, emiatt még inkább kiélezetten, fókuszálva lépünk pályára. A stadionban sokan lesznek, de ez nem zavar, szeretek ilyen körülmények között játszani. A drukkerek többsége nem bennünket támogat majd, de ilyen mérkőzéseken igazán nagy élmény pályára lépni. A taktikánk erre a mérkőzésre is meg van, továbbra is önbizalommal telve kell futballoznunk. További győzelmekről álmodunk, van már vesztenivalónk, ám ez nem szabad hogy terhet tegyen ránk. Lehet beszélni az esélyekről, van aki már esélyesként tekint ránk, de úgyis minden a pályán dől el. Ott kell megmutatnunk, mire vagyunk képesek.”
(Fotó: fradi.hu)


Sőt, csütörtökön nem mindennapi kihívás vár a Fradira!

A magyar bajnok megnyerte eddigi két csoportmérkőzését, a Trabzonsport odahaza verte meg 3–2-re, a Monacót idegenben 1–0-ra.

„A hat pont nagyszerű. A Crvena zvezda otthonában is jó eredményt akarunk elérni, szeretnénk minél több pontot szerezni a csoportban. A szerb bajnok egyelőre pont nélkül áll, ám ez nem téveszthet meg bennünket, sokkal jobb csapat annál, mint amit az eddigi eredményei mutatnak. Keményen kell harcolnunk a pályán, ez most igazi csata lesz.”

Aissa Laidouni a bajnoki szünetben sem pihent, hiszen a tunéziai válogatott tagjaként a Comore-szigetek (1–0), majd Brazília ellen (1–5) lépett pályára – méghozzá Franciaországban.

„Mindkét meccsen játszottam, de friss vagyok, energiával telve várom a mérkőzést. Mindkét válogatott meccs hasznos volt, a brazilok ellen életemben először játszottam, Neymar, Thiago Silva, Casemiro, az összes sztár pályán volt Párizsban. A meccseken ráadásul a Franciaországban élő családom is ott lehetett. Öt gólt kaptunk a braziloktól, legalább láttuk, miben kell javulnunk a közelgő világbajnokságig.”

 

 Immár nagypapaként várja a mérkőzést a Fradi edzője
      
Győzelemre játszik az FTC a belgrádi összecsapáson

– Fiának megszületett a kislánya, amihez gratulálunk! Milyen érzés immár nagypapaként várni a mérkőzést?
– Jó hír érkezett a családomtól, köszönöm a kérdést, mindenki jól van. Ráadásul a kecskeméti vereség másnapján jött a hír, az élet így derített jobb kedvre. Ez is csak arra ösztönzött, csakis előre szabad tekinteni, a múlton nem érdemes rágódni.

– A vereség után mentálisan igényeltek külön felkészítést a játékosok?
– A labdarúgásban előfordulnak vereségek, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Ezen már túl vagyunk, ez már történelem. Itt vagyunk Belgrádban, nem Kecskeméten. Csakis a Crvena zvezda együttesére fókuszálunk.

– Egyetért vele, hogy ez lehet a csoport legnehezebb idegenbeli mérkőzése?
– Veszélyes találkozó elé nézünk, az ellenfélnek még nincs pontja a csoportban, és Szerbia bajnokáról beszélünk. Nyilvánvalóan agresszívek lesznek, de erre is külön készültünk az edzéseken. Tudok róla, hogy ezerkilencszáz-hetvenötben száztíz-ezren voltak a lelátókon itt a Ferencváros ellen, nem bánnám, ha most is annyian lennének...

– Van immár vesztenivalója a Ferencvárosnak?
– Két lábbal a földön kell maradnunk. A Crvena zvezda évről évre a Bajnokok Ligája környékén van, ennek fényében lépünk pályára.

– Mindenki egészségesen várja az összecsapást?
– Adnan Kovacevic nem áll a rendelkezésemre, ő a bosnyák válogatottban sérült meg. A többiek szerencsére bevethetőek.

– A döntetlen is megfelelő eredmény lenne Belgrádban?
– Nem szeretem a matematikát. Futballedző vagyok. Mindkét csapat győzelemre játszik, ha valaki túl sokat számolgat, arra ráfázhat. Készen állunk a mérkőzésre, ez a lényeg!


Szerda délután a Rajko Mitics Stadion környékén még csend volt.

A helyiek szerint ezúttal nem lesz telt ház, de azért 40 000 szurkoló így is összejöhet. A belgrádi klub ultrái közül a gyenge szereplés miatt sokan bojkottálják a mérkőzéseket, a Red Star Delije nevű szurkolói csoport vezetője,      Ognjen      a vele megbeszélt találkozón elmondta, a városba érkező több mint ezer magyar szurkolóra nem készültek külön, nem beszéltek meg „randevút” városszéli eldugott utcában.

„Nekünk a Partizan ultrái az ősi ellenségeink. Sok kemény ütközeten vagyunk túl, az öt évvel ezelőtti összecsapást a mai napig emlegetjük. Több százan vettünk részt az illegális bunyóban, folyt a vér mindenhol, az interneten több videófelvétel is van róla. Ebben a szurkolói csoportban nagyjából tízezren vagyunk, a vezetéknevemet pedig azért ne írja le, mert mi csak keresztneveket használunk. Mostanában kevesebben járunk meccsre, mert gyenge a csapat. Úgy tűnt, ebben az idényben jók leszünk, ám az átigazolási időszak végén olyan elhibázott lépései voltak a vezetőségnek, aminek a levét a mai napig isszuk.”

A zöld-fehérek szerda este már a mérkőzés helyszínén tréningeztek, csütörtökön több tízezer szerb hang­erejével is meg kell küzdeniük.

A Ferencváros számára a tét a biztos tavaszi nemzetközi kupaszereplés, míg a szerbek a versenyben maradásért harcolnak.

Sztanyiszlav Csercseszov arra is felkészítette csapatát, hogy félelmetes hangulatban kell pályára lépnie

 

Hangay György: Abban reménykedem, hogy láthatom az újabb Fradi-csodát!
Hangay György izgatottan várja a belgrádi mérkőzést, és
nagyon szurkol a Ferencvárosnak

Hangay György tudósítóként lapunknál is dolgozott, s 1975-ben futballrajongóként kísérte el a Ferencvárost a Crvena zvezda elleni KEK-elődöntő visszavágójára – emlékezése összeköti a múltat és a jelent, hiszen 47 év után visszatér Belgrádba.

„KEK-elődöntőre készült 1975 tavaszán a Ferencváros labdarúgócsapata. Tíz évvel a csodálatos VVK-győzelem után ismét európai kupagyőzelem kapujában álltak a zöld-fehérek. Az akkori Jugoszlávia legnépszerűbb, legeredményesebb csapata várt a fradistákra. Az egyik oldalon – Dalnoki Jenő irányításával – Géczi István, Martos Győző, Bálint László, Juhász István, Mucha József, Branikovits László, az ellenfélnél Dusan Szavics, Vladimir Petrovics, Zoran Filipovics és egy délvidéki magyar játékos is, Kéri Mihály. A Fradi­nak a Népstadionban a 2–1-es győzelem adott reményt a visszavágóra a félelmetes hírű Marakanában. A hatalmas érdeklődést jelezte, hogy bár a meccs este hatkor kezdődött, délután háromkor már a lelátón kellett állni, ülni, várni, mert lezárták a bejáratokat, megtelt az aréna. Félelmetes és felemelő volt a hangulat, a Fradi-táborban főleg – és amikor Pusztai László gólt szerzett! Leírhatatlan élményt jelentett az a találat! A hazaiakat feltüzelte, hogy hátrányba kerültek, és a második félidőben gyorsan egyenlítettek, ráadásul az FTC-védelem oszlopát, Bálint Lászlót kiállította a nyugatnémet játékvezető, Walter Eschweiler. Pokoli húsz perc következett, és megoldhatatlan feladatnak látszott tíz emberrel kibírni a hatalmas nyomást. A Zvezda meg is szerezte a vezetést, ám néhány perccel később Rab Tibor előrevágott felszabadítása után a labda egyedül találta

Máig emlékezetes pillanat: a Fradi 1975-ben Belgrádban vívta ki a KEK-döntőbe jutást

Máté Jánost, a fürge center egy csellel becsapta a hazai védőt, betört a labdával a tizenhatoson belülre, buktatták – tizenegyes! A büntetőspecialista Bálint László ugyebár már nem volt a pályán, nagy volt a felelősség – és a lehetőség is –, a tanácstalanságnak Megyesi István vetett véget: védhetetlenül vágta a labdát a jobb alsó sarokba. A kettő kettő azt jelentette, hogy a bá­zeli döntőt a Ferencváros vívhatja a Dinamo Kijevvel! Kimondani is nehéz, hogy mindez negyvenhét évvel ezelőtt történt! Budapesten akkor Trabantok, Wartburgok, Moszkvicsok és Zsigulik, Belgrádban Fiat 600-asok, Zastavák és bogárhátú Volkswagenek voltak a menők. Nálunk az Omega, az Illés és a Metró, náluk a Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd volt a kedvenc zenekar. Pesten Trapper, Belgrádban Levis-, Lee- és Wrangler-farmer volt a kínálat... Negyvenhét év év elteltével kint lehetek ismét Belgrádban, és abban reménykedem, hogy láthatom az újabb Fradi-csodát!”

Goran Kopunovics két kedvenc klubja küzd egymással
(Fotó: Szabó Miklós)
Tíz mondat a papíron – Goran Kopunovics, a Ferencváros korábbi szerb csatára beszélgetésünk alkalmával azt is elárulta, hogy érteni akarta a Császár, vagyis Albert Flórián szavait.

– Crvena zvezda vagy Fradi?
– Muszáj választani? – kérdezett vissza nevetve Goran Kopunovics, az 1995-ben a Bajnokok Ligája tizenhat csapata közé jutó, ott öt pontot szerző FTC szerb csatára. – Ez a két együttes különleges helyet foglal el a szívemben: a Crvena zvezda gyerekkorom kedvence, ahol mindig játszani szerettem volna, a Fradi pedig a csapatom, amelynél futballista lettem, és annyi szeretetet kaptam, amennyiről nem is álmodhattam. Bármit mondok, valamelyik félnek rosszuleshet, a sorsolásnál is arra gondoltam: nem juthatna tovább mindkettő?

– Nem hinném, hogy akár a szerb, akár a magyar drukkereket megbántaná az érzéseivel.

– Szenvedélyes, de érzékeny tábor ez is, az is, szóval, tartok a reakcióktól. Egy szerb kissrác előtt két út áll: Zvezda vagy Partizan. A családunkban mindenki az előbbiért szorított, arról álmodtam, hogy egyszer ott játszhatok. Amikor a klub 1991-ben megnyerte a BEK-et, a Bajnokok Ligája elődjét, a következő idény elején a Szabadka csatáraként gólt rúgtam a Zvezdának – nálunk azt mondják, ha ezt átéled, másnap akár meg is halhatsz. Végül nem lettem soha a belgrádiak játékosa, de nyugodtan mondhatom, kárpótolt az élet az Üllői úton. Elmondhatatlan, amit kaptam a Ferencvárostól, és büszke vagyok, hogy valamit adni is tudtam: kétszeres bajnok, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes csapat tagja lehettem.

– A két, BL-csoportkört érő gól egyikét ön szerezte, szóval, sokat adott... Hadd vessem közbe: már 1995-ben is magyarul beszélgettünk, persze nevettünk, amikor békecombnak nevezte az ételt, de mindenki tisztelte az igyekezetet, hogy magyarul próbált kommunikálni, éppen úgy, mint klubtársa, Zoran – Kuntics. Azért feltűnő ez, mert manapság ez nem divat a légiósoknál.
Más világ volt. Az első edzésen kétezren voltak, csak néztem, hova szerződtem? Aztán ezek az emberek az unokájukról készült képeket mutatták nekem, veregették a vállam, beszéltek hozzám mosolyogva, de nem tudtam, mit. Szégyelltem ezt, azt még inkább, hogy a régi klubház folyosóján Albert Flórián, Szűcs Lajos, Rákosi Gyula üdvözölt, és nem tudtam hozzájuk szólni. A Császár nevetett, gyere, Goran, azért beszélhetünk – a határ mellett, Hercegszántón született, ha jól tudom, voltak délszláv rokonai, néhány szót tudott a mi nyelvünkön. Beszélgetni akartam ezekkel a legendákkal, a szurkolókkal, az öltözőben Telek Andrással, Simon Tiborral, Novák Dezsővel, ezért szépen felírtam egy papírra tíz mondatot: jó napot, hogy vagy, jól vagyok, kérek egy kávét – és amikor ez már magától ment, felírtam másik tízet, és így tovább. Ma sem megy minden helyesen, de örültem, amikor már megértettem, mit kérdeznek tőlem.

– A csütörtöki meccsről kérdezem...
– A Zvezdának ez az utolsó esélye talán, ha megint vereséget szenved, lemondhat a továbbjutásról. Az akkori pályaedzőnk, Mucha József sokszor mesélte, milyen volt a hangulat az 1975-ös Zvezda-Fradin, amelyen száztízezer néző előtt jutott tovább a Fradi, ha nem is lehet már ennyi néző a Marakanában, biztosan szuper légkört teremtenek. A Fradi nagyon erős, két meccsen hat pont fantasztikus, szenzációs lenne továbbjutni az El-ben. De ha rajtam múlik, ez a két csapat menne tovább...     S. ZS.


EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
H-CSOPORT
1. FORDULÓ
Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia) 0–1
Ferencváros–Trabzonspor (török) 3–2
2. FORDULÓ
Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb) 2–1
Monaco (francia)–Ferencváros 0–1
3. FORDULÓ (október 6.)
18.45: Crvena zvezda (szerb)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Monaco (francia)–Trabzonspor (török) 
4. FORDULÓ (október 13.)
21.00:
Ferencváros–Crvena zvezda (szerb) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Trabzonspor (török)–Monaco (francia)
5. FORDULÓ (október 27.)
21.00:
Ferencváros–Monaco (francia) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Crvena zvezda (szerb)–Trabzonspor (török) 
6. FORDULÓ (november 3.)
18.45: Trabzonspor (török)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Monaco (francia)–Crvena zvezda (szerb)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS 2 2 4–2 +2  6
2. Trabzonspor 2 1 1 4–4 0 3
3. Monaco 2 1 1 1–1 0 3
4. Crvena zvezda 2 2 1–3 –2  0