El: Éreztem, ez az én estém lesz! – Tokmac Nguen

Vágólapra másolva!
2022.09.10. 07:48
null
Tokmac Nguen két gólt szerzett és egy gólpasszt adott a Trabzonspor elleni győztes mérkőzésen (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Felejthetetlen este az Üllői úton: a ferencvárosiak tíz emberrel futballozva győzték le 3–2-re a török bajnokot. A játékosok fáradtan, ám annál boldogabban értékeltek a mérkőzést követően.

 

Két gól, egy gólpassz – Tokmac Nguen kivette a részét a Trabzonspor 3–2-es legyőzéséből. A 28 esztendős támadó nem a legjobb formában várta a csütörtöki összecsapást, ehhez képest az este (egyik) hőse lett, a török védők őt és Adama Traorét sem tudták tartani. Olyannyira jól futballozott, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján négy futballistára lehet szavazni a forduló játékosa címért, Tokmac Nguen az egyik – mellette Matías Vecino (Lazio), Mar­quinhos (Arsenal) és Willian José (Betis) lehet a befutó.

Tokmac Nguen így értékelt:

„Nagyszerű játékosaink vannak, ez volt az egyik fő oka, hogy a nyáron maradtam a Ferencvárosban. Magabiztosnak kell lennünk, mert a tudás bennünk van. Szerencsére a török bajnok ellen jók voltunk, tíz emberrel sem zuhantunk össze, sőt! Ilyen tempójú mérkőzéseket kell játszanunk, hogy tovább fejlődjünk. Nagyon boldog vagyok, és hálával tartozunk a szurkolóinknak, az öltözőben is beszéltünk róla, mennyire szerencsések vagyunk velük.”

A kenyai-norvég támadó előbb közelről vette be a török kaput, majd büntetőből helyezett a jobb alsó sarokba.

Több mint kétmilliárd forintot biztosan kap az UEFA-tól a Fradi
A Ferencváros győzelmének sportszakmai jelentőségén túl anyagi vonzata is van. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzdíjazása szerint az Európa-ligában a csoportkörben szerzett minden pontért 210 ezer euró (körülbelül 83 millió forint) jár, így a zöld-fehérek a csoportkörbe jutásért kapott 3.63 millió eurón (1 milliárd 435 millió forint) és a tízéves UEFA-együtthatója alapján kapott összegen, tehát 924 ezer eurón (365 millió forinton) felül máris elkönyvelhetnek 630 ezer euró (kb. 249 millió forint) plusz központi bevételt – összesen tehát 5.184 millió eurónál járnak, ez kétmilliárd forintot meghaladó összeg. Bár messze még a vége, érdemes megjegyezni, hogy a csoportgyőztes 1.1 millió euróval (435 millió forint), a második helyen továbbjutó 550 ezer euróval (217.5 millió forinttal) gazdagodik. (B. L.)

„Az elsőnél Vécsei Bálinttól remek labdát kaptam, onnantól csak rajtam múlt, hogy értékesítem-e a ziccert. A tizenegyesnél nem sokat gondolkodtam, felkaptam a labdát, mert már a mérkőzés előtt is éreztem, ez az én estém lesz. Odaadóan harcoltunk, minden párharcba teljes erőbedobással mentünk bele, és helyén volt a szívünk. Nagy eredmény, hogy tíz emberrel is rengeteg helyzetet alakítottunk ki, ez is mutatja a bennünk rejlő erőt. Ez a siker messzire repíthet bennünket.”

Eldar Civic kiállítását (16. perc) követően befejező csatár nélkül maradt a Ferencváros, hiszen a szakmai stábnak váltania kellett: a védelem bal oldalára Botka Endrét küldte be, így Franck Bolinak nem sok idő jutott elöl. A csatár dühöngött is a lecserélése miatt, de tudnia kellett, a taktika ezt kívánta. Onnantól Tokmac Nguen és a szintén lendületesen futballozó Adama Traoré feladata volt a gólszerzés. Előbbi ugye két gólja mellett gólpasszt adott, utóbbi pedig nem csupán megállíthatatlanul száguldozott fel s alá, mesteri, alábökős gólt szerzett.

„Nagyon elfáradtunk, azt hiszem, ez mindenkiről elmondható a csapatban. Látni kellett volna a játékosokat az öltözőben a lefújást követően, volt, aki felállni is alig tudott a helyéről. De ez a siker mindent megért” – tette hozzá Tokmac Nguen.

Tokmac Nguen szerint a csütörtökihez hasonló intenzitású
mérkőzések révén tudnak fejlődni (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Tokmac Nguen szerint a csütörtökihez hasonló intenzitású mérkőzések révén tudnak fejlődni (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)

A mérkőzés tempóját érzékelteti, hogy a találkozó végére Kristoffer Zachariassen teljesen elkészült az erejével, ő aztán tényleg mindig kihajtja magát a Fradiban. A norvég középpályás egy könyöklést követően fejkötéssel futballozott, a hajrában begörcsöltek izmai, szemlátomást mindent kiadott magából.

„A fejemen a sebet a szünetben összevarrták, a fordulás után már nem is foglalkoztam vele. Kőkemény mérkőzés volt, a megszokottnál jóval többet kellett futni, nem véletlenül fáradtam el annyira a végére. De megérte, ez a győzelem rengeteg energiát szabadított fel bennünk. Játszottunk már jobban is, de ilyen egységesen még sohasem. A védőket is ugyanúgy ünnepeltük egy-egy hatalmas mentés után, mint a támadókat, akik gólt szereztek. Elöl és hátul egyaránt hősiesen küzdöttünk” – fogalmazott Kristoffer Zachariassen.

A légiós annak különösen örült, hogy a török bajnok ellen tíz emberrel is ilyen sok lehetőséget alakítottak ki. A 3–2-es győzelem parádés rajt a csoportkörben, még a játékvezető különös felfogását is elbírta a csapat.

„Ezzel már szerencsére nem kell foglalkoznunk. Amikor a hajrában visszavonta a Trabzonspor lesről született gólját, mindent kiegyenlített. Jól rajtoltunk, hiszen nagyon jó csapatot győztünk le.”

NS SZAKÉRTŐ: LISZTES Krisztián, 49-szeres válogatott, az FTC korábbi játékosa
Péntek délelőtt jártam a Népligetben, és nosztalgikus érzések fogtak el: a nagy győzelmet követő eufória már elmúlt, de mindenki mosolyog, mindenkin érződik a boldogság. Egy napig lehet élvezni a nagy sikert, mert jön az újabb mérkőzés. Ezt a győzelem utáni, másnapi miliőt szerencsére átélhettem annak idején magam is, jó volt újra érezni! A régi nagy sikerekhez sorolják ezt a diadalt, és egyértelmű, hogy a korai kiállítás miatt. Nemcsak Eldar Civic, az egész csapat tanulhat az esetből. A VAR figyel, így tilos a labdáért menni, sokba kerülhetett volna egyetlen szabálytalanság – szenvedéllyel, de tiszta fejjel kell futballozni. A szív, az akarat diadala volt ez. Dibusz Dénes remekelt, Muhamed Besic a visszatérése óta keresgélte a helyét, most mintha megérkezett volna, Vécsei Bálint indítása parádés volt, Tokmac Nguen sok kritikát kap, de most hatalmasat játszott, okos gólt lőtt, Adama Traoré gólja pedig… Mellélépett, finoman alábökött, tanári megoldás volt. A helyzet az, hogy mindenkit kiemelhetnék: a hangulat a játékosokat feltöltötte adrenalinnal, valamennyien hozzátettek a teljesítményhez. Ha személyes élménnyel kezdtem, hadd zárjam azzal: boldogság, hogy a fiam tizenhét évesen ott ülhetett a kispadon egy ilyen mérkőzésen;tanuljon, adjon motivációt a mindennapi munkához, hogy mit élhet át egy Fradi-játékos, ha keményen dolgozik és alázatosan
játszik.

 

Botka Endre érthetően jókedvűen értékelt, ahogyan fogalmazott, egyszerű, sima, hétköznapi mérkőzés volt…

„A viccet félretéve, le a kalappal a csapat előtt. Jó ideje itt vagyok a Ferencvárosban, de egyik mérkőzésen sem játszottunk még ennyire egységesen. Az, hogy tíz emberrel két gólt rúgtunk a török bajnoknak, a csapat erejét mutatja. Mindenki annyira koncentrált, hogy a piros lap sem zavart meg bennünket, jó sorozatban vagyunk, szerintem ott motoszkált még bennünk a hétvégi, Újpest elleni hat nullás siker. Bízom benne, ez a lendület az egész idényben jellemző lesz ránk.”

A rutinos Marek Hamsík sem számított rá, hogy a Fradi emberhátrányba kerülve is gólveszélyes lesz (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
A rutinos Marek Hamsík sem számított rá, hogy a Fradi emberhátrányba kerülve is gólveszélyes lesz (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

A 28 esztendős védőnek Eldar Civic kiállítása miatt hamar be kellett állnia, és ahogyan az elmúlt időszakban kétszer-háromszor, a védelem bal oldalán harcolt. Szerinte itt nehezebb feladata van, de ott játszik, ahová Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző beállítja.

Aki azt gondolja, az orosz tréner a lefújást követően ünnepi hangulatban ment be az öltözőbe, téved, mondandójában máris a vasárnapi, Kisvárda elleni bajnokira tért ki. Botka Endre úgy vélte, emlékezetes kilencven percen vannak túl, és ami örömteli, nem csupán ismerték a Trabzonspor gyenge pontjait, hanem ki is használták.

Sokáig emlékezetes győzelmet ünnepelhettek csütörtök este a Ferencváros játékosai a Groupama Arénában – jövő héten a Monaco otthonában játszik a csapat (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Sokáig emlékezetes győzelmet ünnepelhettek csütörtök este a Ferencváros játékosai a Groupama Arénában – jövő héten a Monaco otthonában játszik a csapat (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

 

„Ők támadtak, de mi is legalább annyira veszélyesek voltunk, sőt! Két elkerülhető gólt kaptunk, ezeket bánhatjuk, de a törökországi meccsen ezekre is felkészülünk. Legközelebb a Monaco otthonába megyünk, szerintem a legerősebb együttes a csoportban, de csütörtökön bizonyítottuk, bárki ellen van esélyünk.”


EURÓPA-LIGA, H-CSOPORT
1. FORDULÓ
FERENCVÁROS–TRABZONSPOR (török) 3–2
(3–1)
Budapest, Groupama Aréna, 17 987 néző. Vezette: Maresca (olasz)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Vécsei (Laidouni, 76.), Besic (Kovacevic, 89.) – Zachariassen, Nguen (Gojak, 76.), A. Traoré – F. Boli (Botka, 20.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Trabzonspor: Taha Tepe – Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo (Elmali, a szünetben), Denswil (Djaniny, 72.) – Gbamin (Hamsík, a szünetben) – Ömür (Bozok, 60.), Bakaszetasz, Bardi (Yazici, a szünetben), Trezégé – Maxi Gómez. Vezetőedző: Abdullah Avci
Gólszerző: Nguen (5., 44. – a másodikat 11-esből), Adama Traoré (29.), ill. Maxi Gómez (39.), Bozok (71.)
Kiállítva:
Civic (16.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik