Bacca-dupla, Sevilla-címvédés és hatalmas ijedelem az El-döntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 20:40
null
Kiváló mérkőzést hozott a döntő (Fotó: Veres Viktor)
Az Európa-liga 2014–2015-ös döntőjében a Sevilla 3–2-re legyőzte a Dnipro Dnipropetrovszkot, így megvédte címét. A spanyol csapat a kupatörténet legsikeresebb klubja lett, és győzelmének köszönhetően a következő szezonban a Bajnokok Ligájában indulhat. A döntőt beárnyékolta, hogy a találkozó végén Matheus összeesett a pályán.

A címvédő spanyol együttes eddig háromszor nyerte meg a sorozatot, a Dnipro pedig abban bízott, fennállása első nemzetközi sikerét szerzi meg. A két csapat korábban nem találkozott egymással, a Dnipro csak egyszer futballozott spanyol rivális ellen: az UEFA-kupa 2004–2005 csoportkörében 2–1-re kikapott a Real Zaragozától. A Sevilla négy alkalommal csapott össze ukrán ellenféllel, háromszor nyert, egyszer döntetlent játszott.

Az első félidő minden előzetes várakozást felülmúlt, négy gól is született! Már a hetedik percben vezetést szerzett a Dnipro. Egy hosszú indítást követően Matheus ívélt jobb oldalról középre, ahol Nikola Kalinic érkezett és a kapuba fejelte a labdát (1–0).

Hideg zuhany volt ez a Sevilla számára, de bő húsz perc alatt fel is ébresztette ez a játékosait. A szögletvariációt és a beadást követően Carlos Bacca tette le a labdát Grzegorz Krychowiak elé, aki „kikaparta” magának, és estében a bal alsó sarokba lőtt (1–1).

Előzetesen nem volt biztos, hogy José Antonio Reyes a kezdő tizenegybe kerül, a 31. percben azonban Unai Emery meggyőződhetett róla, jó döntést hozott ezzel. A tapasztalt spanyol támadó káprázatos indítással ajándékozta meg Baccát, aki elfektette Denisz Bojkót, és az üres kapuba passzolt (1–2).

Megtörni látszott a Dnipro (Aleix Vidal majdnem megduplázta a Sevilla előnyét), lélektanilag ezért a lehető legjobb pillanatban jutott szabadrúgáshoz. A labda mögé Ruszlan Rotan állt, és csaknem húsz méterről elegánsan helyezett a jobb alsó sarokba (2–2). Ez volt az ukránok harmadik kaput eltaláló lövése a félidőben.

A szünetben rendezték a sorokat a csapatok, így a korai gólzápor elmaradt. Jevhen Konopljanka lövése volt egyedül veszélyes az első negyedórában, melynek végén Reyes elhagyta a pályát, helyére Coke állt be, így Aleix Vidal feljebb lépett egy sorral, nem kellett tovább játszania idegen poszton.

A 73. percben újra megszerezte a vezetést a Sevilla. Vitolo szöktette Carlos Baccát, aki ziccerbe került, és megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját (2–3). A legutóbbi három játékos, aki duplázni tudott az Európa-liga döntőjében, mind dél-amerikai volt (Diego Forlán 2010, Radamel Falcao 2012, Bacca 2015).

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

Matheus összeesett a pályán (Fotó: Twitter)
Matheus összeesett a pályán (Fotó: Twitter)

A rendes játékidő vége előtt ijesztő jelenetnek lehettek szemtanúi a nézők. Matheus ugyanis összeesett a pályán, és hordágyon kellett levinni a pályáról – valószínűleg egy korábbi összefejelés miatt lett rosszul. Az addig izzó stadion egy másodperc alatt síri csendbe borult.

A játékost a mérkőzés után kórházba szállították, ekkor már tudatánál volt. A hírek szerint eltört az orra, de ennél súlyosabb sérülést nem szenvedett.

A hátralévő időben a Dnipro emberhátrányban próbált egyenlíteni, de nem sikerült. A Sevilla megvédte címét, és a győzelmen kívül annak is örülhet, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligájában indulhat, ezt ugyanis nem tudta kiharcolni hazája bajnokságában. Másodszor indul a BL-ben így öt együttes egy nemzetből, legutóbb 2005-ben Angliának volt öt csapata az első számú európai kupasorozatban, de az Everton nem jutott főtáblára.

A Sevilla az UEFA-kupában és az El-ben valahányszor döntőbe jutott, mindig győzött: 2006-ban a Middlesbrough-t, 2007-ben az Espanyolt, tavaly a Benficát, most pedig a Dniprót verte meg.

A spanyol csapat a kupatörténet legsikeresebb klubjává (ideértve a korábbi UEFA-kupát és a hivatalosan nem, formálisan viszont jogelődként emlegetett Vásárvárosok Kupáját) lépett elő, hiszen négyszer még soha egyetlen csapat sem hódította el a serleget.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ

Dnipro Dnipropetrovszk–Sevilla 2–3 (2–2)

Varsó
, 47 000 néző V: Atkinson (angol)
DNIPRO: Bojko – Fedeckij, Douglas, Cseberjacsko, Léo Matos – Kankava (Sahov, 85.), Fedorcsuk (Bezusz, 68.) – Matheus, Rotan, Konopljanka – Kalinic (Szeleznyov, 78.) Vezetőedző: Miron Markevics
SEVILLA:
Rico – Aleix Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (Coke, 58.), Banega, Vitolo – Bacca (Gameiro, 82.) Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Kalinic (7.), Rotan (44.), ill. Krychowiak (28.), Bacca (31., 73.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik