Járt az ökölpacsi Szelikovnak: a kapus parádés teljesítménnyel járult hozzá a Szpartak győzelméhez (Fotó: AFP)

 

 

45 másodperc. 

Elsőre nem tűnik sok időnek, ám a Szpartak Moszkva és a Napoli Európa-liga-meccsén ahhoz épp elegendő volt, hogy a vendégcsapat összehozzon egy büntetőt. Igaz, a videobíró megerősítésével, az előkészületekkel és Alekszandr Szobolev nekifutás előtti mély lélegzetvételeivel majd háromszor ennyi idő telt még el, mire a tizenegyest gólra váltotta a hazai együttes (1–0). Szobolev a 28. percben akcióból is villant, amilyen magabiztosan értékesítette a büntetőt, olyan jól érkezett ezúttal Victor Moses beadására és bólintotta el azt a kilépő Alex Meret mellett a kapu bal oldalába (2–0). 

Ha volt kulcsember a Szpartak első félidei teljesítményében, akkor Szobolev mellett a kapus, Alekszandr Szelikov volt az: a 27 éves játékos két nagy bravúrral járult hozzá ahhoz, hogy kétgólos előnyben vonulhassanak öltözőbe a hazaiak. 

A fordulás után Giovanni Di Lorenzo már bevette a moszkvai kaput – csakhogy a partjelző és a videobíró szerint is lesről, így a gól nem ért. A 64. percben Elif Elmasz fejesénél viszont már sem a VAR, sem Szelikov nem tudta megmenteni a Szpartakot, a Napoli egy gólra zárkózott (2–1). 

A hajrát szinte végigtámadta az olasz csapat, az oroszok erejéből csupán védekezésre és egy-két pontatlan kontratámadásra futotta (a második játékrészben nem is volt kaput eltaláló lövésük), ám az eredmény már nem változott. 

A 90. percben épp Elmasz szerezhette volna meg az egy pontot érő gólt is, ám ezt a fejesét a kapus bravúrral védte. 

A Szpartak Moszkva győzelmével a csoport élére állt, a Napoli visszacsúszott másodiknak, ám a csütörtök esti Leicester City–Legia Warszawa mérkőzés esetleges győztese mind a két csapatot megelőzheti a tabellán. 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
C-CSOPORT
5. FORDULÓ
Szpartak Moszkva (orosz)–Napoli (olasz) 2–1
(A. Szobolev 3., 28. – az elsőt 11-esből, ill. Elmasz 64.)

AZ ÁLLÁS 
1. Szpartak Moszkva 5 2 1 2   9–9   0 7
2. Napoli 5 2 1 2 12–8 +4 7
3. Legia Warszawa 4 2 2   3–7 –4 6
4. Leicester City 4 1 2 1   7–7   0 5