El: az FTC ma este egy pontot szerezve is megnyerheti a csoportját!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.10.27. 11:01
A Ferencváros az Európa-liga H-csoportjában kilenc ponttal az első helyen várja az utolsó előtti fordulót, a Monaco elleni hazai meccset. Az FTC nagyon közel áll a továbbjutáshoz, sőt, a nyolcaddöntőt érő csoportelsőséghez is, de matematikailag még semmi nem dőlt el. Végignéztük, milyen opciók fordulhatnak elő a csoportban a mai két mérkőzés, a Ferencváros–Monaco és a Crvena zvezda–Trabzonspor találkozó után.
Az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov és csapata abban a tudatban készülhet a Monaco elleni meccsre, hogy pontszerzés estén továbbjut az Európa-ligában (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!
Az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov és csapata abban a tudatban készülhet a Monaco elleni meccsre, hogy pontszerzés estén továbbjut az Európa-ligában (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!

 

HA AZ FTC HÁROM PONTOT SZEREZ…

Ha a kilenc ponttal listavezető Ferencváros csütörtökön megveri a Monacót, akkor az biztos, hogy első magyar csapatként továbbjut az Európa-liga csoportköréből (ilyenre egyetlen európai kupában sem volt még példa a csoportkörös rendszer bevezetése óta).

A kérdés onnantól csak az, hogy hányadik helyen, ami azért nagyon lényeges, mert a csoportelső azonnal a jövő márciusi nyolcaddöntőbe jut (ez legutóbb európai kupában 1985-ben, a Videotonnak sikerült, az UEFA-kupában), míg a 2. helyezettekre vár egy rájátszás a 16 közé jutásért februárban. Ráadásul az El-csoportból a rájátszásba kerülő csapatok biztosan valamelyik BL-ből érkező, a BL-csoportjában 3. helyen végzett együttessel játszanak a 16 közé kerülésért, tehát, könnyen bele lehet futni például az FC Barcelonába vagy a Sevillába (ez a két együttes már biztosan 3. helyen zár a BL-csoportjában), azaz azon a kerülő úton jóval nehezebbnek tűnik eljutni a nyolcaddöntőbe, mint a csoportkörből egyenesen.

Amennyiben az FTC győz és a Trabzonspor nem nyer a Crvena zvezda vendégeként, akkor a magyar csapat az utolsó fordulótól függetlenül megnyeri a csoportját. Ha a Trabzon és a Ferencváros is győz, akkor a két csapat törökországi mérkőzése dönt a csoportelsőségről (ha a törökök akár csak egy góllal is megnyerik azt a meccset, várhatóan megelőzik a Budapesten 3–2-re nyerő FTC-t, mert ha az egymás elleni eredmények nem döntenek, akkor az összesített gólkülönbség számít, amiben most kettővel jobban áll a Trabzonspor).

HA AZ FTC EGY PONTOT SZEREZ…

Ha a Ferencváros döntetlent játszik a Monacóval, akkor is nagyon hasonló a helyzet, mint győzelme esetén. Az El-továbbjutáshoz ugyanis az egy pont is elegendő (ugyan lehet három tízpontos csapat a végén, de abból egy minitabellán egyet biztosan megelőzne az FTC), sőt, ha a Trabzonspor kikap Belgrádban, akkor a Ferencváros a döntetlennel is megnyeri a H-csoportot. Ebben az esetben ugyanis a Monaco pontszámban még beérhetné a zöld-fehéreket, de az egymás elleni összevetésben alulmaradna, hiszen hazai pályán 1–0-ra kikapott.

Amennyiben a Ferencváros ma egy pontot szerez és a Trabzonspor sem kap ki a Zvezdától, úgy a fent már jelzett helyzet áll elő: a magyar és a török csapat az első helyről dönt az utolsó fordulóban (a Monaco és a Zvezda pedig a 3. helyért meccsel egymással jövő héten), és azon a találkozón az FTC-nek elég lesz a döntetlen is a csoportelsőséghez.

HA AZ FTC NEM SZEREZ PONTOT…

Ha a Ferencváros kikap este a Monacótól, akkor még bonyolódhat a helyzet a csoportban. Főleg ha a Zvezda közben megveri a Trabzonsport, mert akkor még az az egyedülálló helyzet is előállhat az utolsó fordulót követően (újabb ferencvárosi vereség és Zvezda-siker esetén), hogy mind a négy csapat kilenc ponttal zár, és akkor az összesített gólkülönbség rangsorol, amivel akár még pórul is járhat az FTC.

Ugyanakkor a Ferencváros a tavaszi Európa-konferencialiga folytatást érő (tavasszal legutóbb 2004-ben, a Debreceni VSC játszott európai kupameccset, akkor még nem csoportkörös rendszerben, az UEFA-kupa 32 csapata között) biztos 3. helyet úgy is elérheti csütörtök este, hogy kikap, de közben a Zvezda nem veri meg a Trabzonsport.

Ha egyetlen mondatban akarjuk összefoglalni a lényeget: a Ferencváros ma továbbjut az Európa-ligából, ha pontot szerez, akkor maximum csak a csoportelsőség lesz a kérdés, az utolsó forduló előtt, de a biztos 3. hely még vereség esetén is összejöhet a csapatnak, a belgrádi Crvena zvezda–Trabzonspor mérkőzés végeredményétől függően.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
H-CSOPORT,5. FORDULÓ
Csütörtök, 21.00:Crvena zvezda (szerb)–Trabzonspor (török)– élőben az NSO-n!
Csütörtök, 21.00:Ferencváros–Monaco (francia) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ferencváros4317–7 09
2. Trabzonspor4229–7+26
3. Monaco4224–6–26
4. Crvena zvezda4136–6 03

A csoportokban azonos pontszám esetén először az egymás elleni eredmények rangsorolnak, utána az összesített gólkülönbség.

AZ EDDIGI EREDMÉNYEK
Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia) 0–1
Ferencváros–Trabzonspor (török) 3–2
Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb) 2–1
Monaco (francia)–Ferencváros 0–1
Crvena zvezda (szerb)–Ferencváros 4–1
Monaco (francia)–Trabzonspor (török) 3–1
Trabzonspor (török)–Monaco (francia) 4–0
Ferencváros–Crvena zvezda (szerb) 2–1

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA
November 3., csütörtök
18.45: Trabzonspor–Ferencváros
18.45: Monaco–Crvena zvezda

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik