El: a Leverkusennel jön az Eb-gólkirály – Stöger legutóbb nyert a Bayer ellen

K. B., P. K., Sz. R., V. J.K. B., P. K., Sz. R., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.08.27. 14:45
null
Patrik Schick személyében a nyári Eb társgólkirálya is pályára léphet az FTC ellen (Fotó: AFP)
Mint ismert, a Ferencváros német Bayer Leverkusennel, a skót Celtickel és a spanyol Real Betisszel került egy négyesbe a labdarúgó Európa-liga 2020–2021-es kiírásában. Összeállításunkban bemutatjuk az FTC leendő ellenfeleit a G-csoportból!

 

BAYER LEVERKUSEN (német)

A Ferencváros az első kalapból a koefficienspontok alapján 57 ponttal a 3. legerősebb csapatnak számító (a Fradinak 13.5 pontja van) német Bayer Leverkusent kapta ellenfélülaz Európa-liga isztambuli sorsolásán. A német csapat egyből a csoportkörben kezdi a sorozatot, az Európa-liga legutóbbi idényében az első helyen jutott tovább csoportjából, de a következő körben éppen az a svájciYoung Boysbúcsúztatta kettős győzelemmel, 6–3-as összesítéssel, amely ebben az évadban a BL-ből 6–4-gyel ütötte ki a Ferencvárost. A 2019–2020-as idényben pedig a Bajnokok Ligája csoportköréből átkerülve jutott el a Bayer a negyeddöntőig (végül az Inter verte ki).

A gyógyszergyáriak a korábbi években gyakran szerepeltek a Bajnokok Ligájában, viszont legutóbb csak a 6., előtte pedig az 5. helyen végeztek a bajnokságban.A Bayer Leverkusent 1904-ben alapították, a (nyugat)német élvonalban a legjobb eredménye az ezüstérem volt, összesen hatszor végzett a 2. helyen a Bundesligában, legutóbb 2011-ben. Egyszeres Német Kupa-győztes (1993), egyszeres UEFA-kupa-győztes (1988), 2002-ben pedig döntőt játszott a Bajnokok Ligájában (Michael Ballackék 2–1-re kaptak ki a Real Madridtól).

A Transfermarkt 359.75 millió euróra becsüli a Leverkusen keretének értékét (a Fradiét 39.4-re). Legértékesebb játékosának a német futball új reménységét, a 18 éves korára 37 Bundesliga-meccsen hat gólt és hét gólpasszt felmutató támadó középpályást,Florian Wirtzettartják, akinek 45 millió euróra teszik az értékét.

Az együttes egyik legismertebb játékosa a nyári Eb óta a cseh válogatottPatrik Schick, aki Cristiano Ronaldóval holtversenyben a torna legeredményesebb játékosának bizonyult öt találattal. Budapesten is szerzett már gólt, a Hollandia ellen 2–0-ra megnyert nyolcaddöntőben ő érte el a csehek második találatát a Puskás Arénában. Schick az előző bajnoki idényben egyébként csak a 2. volt a házi góllövőlistán kilenc góllal, holtversenyben az azóta az angol Aston Villához szerződő Leon Baileyvel. A Leverkusen házi gólkirálya a legutóbbi bajnoki kiírásban az argentin válogatottLucas Alariovolt 11 góllal, aki ebben az idényben sérülés miatt még nem szerepelhetett a csapatban.

A Leverkusen keretében 20 légiós található, az európaiak mellett dél-amerikai és afrikai válogatott játékosok is erősítik a csapatot, amelynek a vezetőedzője a svájciGerardo Seoane, aki a Young Boystól érkezett a klubhoz ezen a nyáron Hannes Wolf helyére, aki tavasszal ideiglenesen vette át a csapatot a márciusban menesztett Peter Bosztól. Az új edzőnek eddig három meccse volt a gárda élén, az Union Berlin ellen döntetlennel kezdtek a bajnokságban (1–1), majd legyőzték 4–0-ra a Mönchengladbachot, a gólt és gólpasszt is jegyző, a bajnokságban már kétgólos francia válogatottMoussa Diabyvezérletével. A Német Kupában pedig 3–0-ra nyert a Leverkusen a Lokomotive Leipzig ellen. A Leverkusen legdrágább nyári szerzeménye a 20 éves elefántcsontparti védő,Odilon Kossounou, aki az FC Bruges-től érkezett 23 millió euróért. Miközben a jamaicai Bailey mellett mások mellett a horvát válogatott védő, Tin Jedvaj, a brazil Wendell, valamint Lars és Sven Benderis távozott.

A Leverkusen magyar csapattal eddig egyszer találkozott az európai porondon:a Kispest-Honvédot 1994 őszén kettős győzelemmel, 7–0-s összesítéssel búcsúztatta. Magyar csapat német együttest legutóbb 1999-ben vert meg az UEFA-kupában (a DVSC 2–1-re a Wolfsburgot, de a németek jutottak tovább), azóta kilenc meccsből hetet nyertek meg a mieink ellen a német csapatok, két döntetlen mellett. A Ferencváros legutóbb 2004-ben játszott német klubbal, amikor 2–0-ra kikapott a Schalkétól az UEFA-kupában.

A Ferencváros osztrák vezetőedzője,Peter Stöger többször is meccselt a Leverkusen ellen,amikor Németországban dolgozott (Kölnben és Dortmundban), legutóbb, 2018-ban a Dortmunddal 4–0-ra győzött a Leverkusen ellen a Bundesligában.

A Leverkusen otthona a 30 ezer néző befogadására alkalmas, 1956-ban épített, 2009-ben felújított BayArena.

A Celtic a legutóbbi évadban is az Európa-liga csoportkörében szerepelt (Fotó: AFP)
A Celtic a legutóbbi évadban is az Európa-liga csoportkörében szerepelt (Fotó: AFP)

CELTIC (skót)

A második kalapból a Ferencváros nem kapott ismeretlen ellenfelet, hiszen a 2020–2021-es idény Bajnokok Ligája selejtezőjében már találkozott a Celtickel. A glasgow-i együttes hazájában egyeduralkodó volt az elmúlt két évtizedben, hiszen 15 alkalommal hódította el a skót bajnoki címet. A nemzetközi porondon 1967-ben alkotott maradandót, hiszen megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, azaz a Bajnokok Ligája elődjét, míg az Európa-liga elődjében, az UEFA-kupában 2003-ban második helyen zárt.

A Celtic az elmúlt idényben hosszú idő után először nem tudta megnyerni a skót bajnokságot, viszont a második helyével is a Bajnokok Ligája-selejtezőben kezdhetett. Itt két 1–1-es döntetlent követően hosszabbításban búcsúzott a dán Midtjylland ellen, az Európa-liga selejtezőjében azonbana Jablonecet oda-vissza legyőzte, majd – bár idegenben kikapott – jobbnak bizonyult AZ Alkmaarnál is, és főtáblára jutott.

A Transfermarkt adatai szerint a klub keretének értéke 82.95 millió euró, a legértékesebb tagja a francia Odsonne Édouard, akit 17 millió euróra taksálnak. Mellette a csapat kulcsemberének számít a klubnál nevelkedő Callum McGregor is. A nyár legnevesebb érkezője Joe Hart, aki a Tottenhamtől csatlakozott a skótokhoz, valamint a Crystal Palace-től szerződtetettJames McCarthy.

A klub jelenlegi menedzserét, Ange Postecoglout júniusban nevezték ki a Celtic élére, korábban az ausztrál válogatottat és a japán Jokohama FM-et is irányította. A skót gárdát eddig tíz mérkőzésen vezette, ebből csak hármat veszített el vele, kettőt a nemzetközi porondon, egyet pedig a bajnokságban.

A Ferencváros és a Celtic legutóbbi mérkőzésén, 2020. augusztus 26-án nem lehettek nézők, ezúttalviszont úgy néz ki, nem lesznek zárt kapuk – bár nem ismert, hogy a következő mérkőzés napján milyen biztonsági korlátozások lesznek érvényben a 60411 drukker befogadására alkalmas Celtic Parkra nézve.

A magyar csapatok felemásan teljesítettek eddig a Celtic ellen. Először 1964 áprilisában az MTK játszott a skót együttessel, amely idegenben 3:0-ra kikapott, de a visszavágón a budapesti gárda 4:0-ra nyert, amely aztán 2003-ban is összecsapott a skótokkal. A kék-fehérek mellett az Újpest négyszer (egy győzelem, egy döntetlen, két vereség), a Diósgyőr kétszer (egy győzelem, egy vereség) és a Budapest Honvéd is kétszer (egy győzelem, egy vereség) találkozott a Celtickel.

A Transfermarkt szerint a Real Betis legértékesebb játékosa Nabil Fekir (Fotó: AFP)
A Transfermarkt szerint a Real Betis legértékesebb játékosa Nabil Fekir (Fotó: AFP)

BETIS (spanyol)

A Real Betist 1907 szeptemberében alapították, az első elnöke Juan Del Castillo Ochoa volt. Talán kevesen gondolnák, de az együttes egyszer ünnepelt már spanyol első osztályú labdarúgó-bajnoki (La Liga) címet, mégpedig az 1934–1935-ös évadban.

A klubot összesen öt idényen át, 1972 és 1977 között az Újpest legendája, Szusza Ferenc irányította a kispadról, és ez idő alatt elhódította a Spanyol Kupát. Két magyar, Ladinszky Attila (1975–1978) és Kuszmann János (1958–1964) is erősítette már a klubot. A Betis a La Liga legutóbbi kiírását a hatodik helyen zárta, ezzel automatikusan kvalifikálta magát az Európa-ligába.

A csapat összértéket jelenleg 201.2 millió euróra becsüli a Transfermarkt, a legértékesebb játékosa a francia világbajnok, Nabil Fekir (25 millió euró), míg a legeredményesebb a legutóbbi évadban Borja Iglesias volt, aki 11 gólt szerzett a bajnokságban.

A Betis egyébként tétmérkőzésen kétszer találkozott magyar csapattal a nemzetközi porondon: a Kupagyőztesek Európa-kupája 1997–1998-as kiírásában a BVSC-Zuglót mindahányszor 2–0-ra legyőzte.

Az alakulat mestere, Manuel Pellegrini korábban irányította már a Manchester Cityt, a Real Madridot, a Villarrealt és a West Ham Unitedet is, előbbivel megnyerte a Premier League-et. A Betis otthona a Benito Villamarín Stadion, amely Sevillában található.

EURÓPA-LIGA, 32-ES TÁBLA
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT
Olympique Lyon
(francia)
Rangers (skót)
Sparta Praha (cseh)
Bröndby (dán)

B-CSOPORT
Monaco
(francia)
PSV Eindhoven (holland)
Real Sociedad (spanyol)
Sturm Graz (osztrák)

C-CSOPORT
Napoli
(olasz)
Leicester City (angol)
Szpartak Moszkva (orosz)
Legia Warszawa (lengyel)

D-CSOPORT
Olympiakosz
(görög)
Eintracht Frankfurt (német)
Fenerbahce (török)
Antwerp (belga)

E-CSOPORT
Lazio
(olasz)
Lokomotiv Moszkva
(orosz)
Olympique Marseille (francia)
Galatasaray (török)

F-CSOPORT
Braga
(portugál)
Crvena zvezda (szerb)
Ludogorec (bolgár)
Midtjylland (dán)

G-CSOPORT
Bayer Leverkusen
(német)
Celtic (skót)
Real Betis (spanyol)
FERENCVÁROS (magyar)

H-CSOPORT
Dinamo Zagreb
(horvát)
Genk (belga)
West Ham United (angol)
Rapid Wien (osztrák)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik