El: A győztes mentalitás a Fradi igazi ereje – Muhamed Besic

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.10.13. 07:30
null
Muhamed Besic (balra) már a mérkőzésre összpontosít – a Ferencváros bosnyák válogatott középpályása a Crvena zvezda elleni Európa-liga-csatában is igyekszik a magyar bajnokcsapat élére állni (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Második ferencvárosi időszakát tölti Muhamed Besic, aki tudja, miben jobb a mostani csapat az évekkel ezelőttinél. A bosnyák válogatott középpályás a Belgrádban tapasztaltnál óvatosabb Crvena zvezdára számít csütörtökön a Groupama Arénában az Európa-liga csoportkörében.


Játszott telt ház előtt a manchesteri Old Traffordon, a londoni Stamford Bridge-en, őrületes hangulatban a liverpooli Anfielden.

Muhamed Besic 2014 és 2021 között az angol Everton labdarúgója volt, közben kölcsönben szerepelt a Middlesbrough és a Sheffield United együttesében, így aztán ha a ferencvárosi keretből valaki hozzá van szokva a telt házas, magas színvonalú európai futballhoz, az ő. A harmincéves bosnyák játékos az előző idényben tért vissza Magyarországra, az utóbbi időben egyre inkább meghatározó tagja a zöld-fehéreknek, egy hete, a Crvena zvezda otthonában a kezdőcsapat tagja volt.

Belgrádban csaknem negyvenezer drukker hajtotta győzelembe (4–1) a hazaiakat, Muhamed Besicet azonban nem befolyásolja különösebben a felfokozott hangulat.

„Szeretek telt ház előtt futballozni, de a belgrádi hangulat annyira azért nem fogott meg      – mondta lapunk érdeklődésére az FTC 47-szeres bosnyák válogatott középpályása.– Most az a fontos, hogy mi futballozunk hazai pályán, a szurkolók mellettünk állnak. Szerencsés vagyok, hiszen pályafutásom során sok szép stadionban játszhattam, Angliában a Liverpool stadionja, az Anfield, valamint a manchesteri Old Trafford volt rám a legnagyobb hatással, ott ellenfélként is élmény pályára lépni. A bosnyák válogatott tagjaként pedig ott voltam a kétezertizennégyes brazíliai világbajnokságon, Argentína ellen a Maracanában hetvenötezren voltak a lelátón.”

 

A Ferencvárosnak fontos volt a hétvégi, Debrecen ellen 2–0-ra megnyert bajnoki, hiszen a csapat így újra jó hangulatban készülhetett az újabb Európa-liga-összecsapásra. A középpályás elmondta, bírják a terhelést, a keret tele van jó futballistával, a heti két mérkőzés nem okoz problémát. A múlt heti, belgrádi vereségnek volt tanulsága, a gyengébb eredmény oka mégis leginkább az volt, hogy az egész idényben a Zvezda otthonában játszottak a legrosszabbul.

„Semmi sem sikerült. Előfordul ilyen egy csapat életében. A szerbek első góljáig nem volt gond a játékunkkal, az ellenfél semmivel sem futballozott jobban. Az első gólja után egy kicsit megtörtünk, belgrádiak pedig lendületet kaptak. Nem is emlékszem, mikor játszottunk előtte ennyire visszafogottan. A meccs legnagyobb tanulsága, hogy sokkal jobban kell koncentrálnunk, a figyelmünk egyetlen pillanatra sem hagyhat ki, hatékonyabban kell kisegítenünk egymást a nehéz helyzetekben. Úgy, ahogy a korábbi mérkőzéseinken látták tőlünk.”

A bosnyák játékos szerint a Crvena zvezda Budapesten óvatosabban futballozik, s nem valószínű, hogy hazai győzelmén felbuzdulva nekiugrik a Ferencvárosnak.

„Szinte biztos vagyok benne, hogy védekezőbb stílusban játszanak a szerbek. A legnagyobb kérdés mégiscsak az: mi milyen napot fogunk ki? Ha úgy játszunk, ahogyan tudunk, és kihozzuk magunkból a maximumot, nem lehet probléma, legyőzzük a Crvena zvezdát. Csak rajtunk múlik a három pont megszerzése.”

Három El-forduló után a magyar bajnoknak hat pontja van, ez még a legutóbbi vereség után is sokkal több annál, mint amire előzetesen számítani lehetett. A zöld-fehérek túl vannak az összes csoportellenféllel szemben egy-egy találkozón, ezek alapján Muhamed Besic a Crvena zvezda, Trabzonspor, Monaco trióból utóbbit tartja a legerősebbnek.

„A franciáknál szerepel talán a legtöbb jó futballista, ez az, ami kiemeli a négyesből. De nagy különbséget nem érzek a három együttes között, nagyjából hasonló játék­erőt képviselnek. Mindegyik ellen nehéz futballozni, de hazai pályán a Crvena zvezdát igenis legyőzhetjük.”

Muhamed Besic ebben az idényben pályára lépett az NB I-ben, a BL-selejtezőben és az El csoportkörében is, gólt még nem szerzett. Ez azonban védekező középpályásként nem zavarja.

„Sohasem a góljaimról voltam híres, pályafutásom során kevésszer találtam a kapuba. Nem ilyen típusú futballista vagyok, nekem a pályán más feladatokat kell megoldanom, harcolnom, ütköznöm, labdát szereznem, indítanom kell. A gólszerzésre ott vannak elöl a többiek. Persze nem bánnám, ha a közeljövőben gólt lőnék, de még véletlenül sem fordul meg a fejemben, hogy önző legyek, ha valamelyik társam jobb helyzetben van.”

A középpályás Berlinben született bosnyák szülők gyermekeként, akik a délszláv háború elől menekülve hagyták el a Balkánt. Németországban kezdett el futballozni, a hamburgi időszakot követően került Magyarországra és lett a Ferencváros futballistája. Ennek már több mint nyolc éve…

„Az akkori keretből csak Dibusz Dénes van itt. Amikor Angliába szerződtem, jó irányba indult el a klub, emlékszem, akkoriban még a dobogóért küzdöttünk, az volt a cél. Most meg csak a bajnoki cím jöhet szóba. Örülök, hogy részese lehetek ennek a sikertörténetnek, és hogy visszatértem a Ferencvároshoz. A legnagyobb különbség az akkori és a mostani Fradi között a mentalitás. Akkor még csak bontogatta a szárnyait a csapat, most pedig mindent elsöprő lendülettel vágunk neki a mérkőzéseknek. Ez a győztes mentalitás nagyon közel áll hozzám.”

EURÓPA-LIGA
A H-CSOPORT EREDMÉNYEI
1. FORDULÓ

Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia) 0–1
Ferencváros–Trabzonspor (török) 3–2

2. FORDULÓ
Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb) 2–1
Monaco (francia)–Ferencváros 0–1

3. FORDULÓ
Crvena zvezda (szerb)–Ferencváros 4–1 (G. Kanga 27., 60. – az elsőt 11-esből, Sz. Mitrovics 35., Katai 51., ill. Zachariassen 71.)
Monaco (francia)–Trabzonspor (török) 3–1 (Ben Yedder 14., 45+2. – a másodikat 11-esből, Disasi 55., ill. Bakaszetasz 72.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Monaco
3214–2+2
6
2. FERENCVÁROS
3215–6
–1
6
3. Trabzonspor3125–7–23
4. Crvena zvezda3125–4+13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik