Fordítva! A WHU Kerkezék, a Basel a Fiorentina ellen nyert hátrányból

Vágólapra másolva!
2023.05.11. 20:52
null
Fotó: AFP
Az Európa-konferencia elődöntőjének első mérkőzésén a West Ham United hazai pályán nagy nehezen 2–1-re megverte a Kerkez Milost most nélkülöző AZ-t. A másik elődöntőn is hiába vezetett a szünetben a Fiorentina, az FC Basel a második félidőben egyenlített, majd a ráadás perceiben a győztes gólt is megszerezte Firenzében.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
West Ham United (angol)–AZ (holland) 2–1 (0–1)
London,
London Stadium. Vezette: Umut Meler (török)
WHU:
Areola – Kehrer, Zouma, Aguerd, Cresswell – Soucek, Rice – Bowen, Paqueta, Benrahma (Fornals, 90.) – M. Antonio (Ings, 79.). Menedzser: David Moyes
AZ: Ryan – Szugavara, Beukema, Hacidiakosz, M. de Wit – Clasie, Mijnans, Reijnders – Odgaard, Pavlidisz, Van Brederode (Mihailovic, 79.). Vezetőedző: Pascal Jansen
Gólszerző: Benrahma (67. – 11-esből), M. Antonio (76.), ill. Reijnders (42.)

Fiorentina (olasz)–FC Basel (svájci) 1–2 (Cabral 25., ill. A. Diouf 71.), Amdouni 90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A West Ham otthonában szereplő AZ sárga lapos eltiltás miatt nélkülözte Kerkez Milost, és a holland bajnokság 4. helyén álló vendégcsapat nem is kezdett különösebben jól a magyar válogatott balszélső nélkül.

Igaz ugyan, hogy a vendégek többet birtokolták a labdát, de a hazaiak veszélyesebb akciókat vezettek, s közelebb álltak a vezetés megszerzéséhez. Ennek ellenére az AZ került előnybe a félidő hajrájában: egy kontratámadás végén az idei első gólját szerző Tijjani Reijnders lőtt 22 méterről a jobb alsó sarokba. Fordulás után valamelyest visszaesett az addig egész jó színvonal, az első bő tíz percet követően néhány perc alatt háromszor is előkerült a sárga lap. Előbb Lucas Paqueta rúgta meg Hacidiakoszt, majd az 57. percben a játékvezető megunta a vendégek állandó időhúzását és Jordi Clasiet jutalmazta. A harmadikat a 65. percben Matthew Ryan kapta, amikor a tizenhatoson belül letarolta Jarrod Bowent, a megítélt büntetőt pedig Szaid Benrahma magabiztosan értékesítette, 1–1. Alig tíz perccel később az utolsó negyedórára fordulva a vezetést is megszerezte a West Ham: Michael Antonio lőtt közelről a kapuba egy szöglet utáni kavarodást követően.

Ezzel a West Ham lépéselőnybe került a jövő heti visszavágó előtt, s ha továbbjut, akkor 1976 után játszhat újra nemzetközi kupadöntőt – akkor az Anderlecht diadalmaskodott a KEK döntőjében.

Amdouni (jobbra) gólja nagyon sokat nyomhat a latban (Fotó: Getty Images)
Amdouni (jobbra) gólja nagyon sokat nyomhat a latban (Fotó: Getty Images)

A másik elődöntőben a májusban még nyeretlen Fiorentina nem a legjobb formában várta a Basel elleni összecsapást, hiszen a legutóbbi hét mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg – a Sampdoria elleni bajnokit.

A Basel tíz év után jutott ismét elődöntőbe valamely nemzetközi kupasorozatban – a 2013-as Európa Liga kiírásában a Chelsea búcsúztatta a svájciakat a legjobb négy között –, míg az olaszok ugyan többször is jártak ilyen magasságokban az elmúlt évtizedekben, de elődöntős gólt 30 éve nem szereztek.

A Basel ellen viszont megtört a lilák rossz sorozata, s a találkozó 25. percében Arthur Cabral góljával előnybe került a kevésbé veszélyesen futballozó svájciak ellen a firenzei alakult – a brazil csatár Gabriel Batistuta után lett a hazaiak újabb elődöntős gólszerzője.

Más kérdés, hogy a második félidőben újabb gólt már nem szereztek az olaszok, nem úgy a svájciak, akik bő 25 perc után Andy Diouf révén egyenlítettek – ezzel pedig már nem Mohamed Szalah számít a klub utolsó nemzetköz kupa elődöntőjében gólt szerző játékosnak. A Basel a második félidőben a gólszerzés mellett a sárga lapok gyűjtésébe is belekezdett, négyszer is a zsebébe kellett nyúlnia Francois Letexier játékvezetőnek. Az igazi csattanó aztán a ráadásra maradt, a Basel ugyanis megnyerte a mérkőzést: jobbról beívelt szabadrúgást követő némi kavarodás után Zeki Amdouni lőtt az ötös vonaláról a léc alá.

A Basel tehát meglepetésre győzött a Fiorentina vendégeként, s jó esélye van rá, hogy a klub történetében első alkalommal kiharcolja valamely nemzetközi kupa döntőjében való szereplés jogát a jövő heti visszavágón.

PERCRŐL PERCRE



90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Három perc a ráadás.

90. perc Benrahma le, Pablo Fornals váltja.

89. perc Sugavara beadása után jobbal hétről Aguerbe lő Mihailovic.

87. perc Az ötös jobb sarka elől jobbal a túlsó alsó mellé lő jobbal Bowen.

85. perc Benrahma balról jövő beadását az ötösről a levegőbe fejeli Hacidiakosz, Soucek hatról meg gyengén a kapushoz fejeli a labdát.

82. perc FÖLÉ, Ings és Benrahma akciózik a bal szélen, utóbbi az ötös sarka elől ballal 10-ről jócskén a léc fölé lő. Nagy ziccer volt!

79. perc Danny Ings be, Antonio le. Az amerikai karmester, Djordje Mihailovic is beáll, a karmester a szélső Van Brederodét váltja.

76. PERC VEZET A WHU, Rice bal oldali beadását kapura fejeli hat méterről Aguerd, de blokkol a gólvonalon Szugavara, oxival, ám MICHAEL ANTONIO elé tolja a labdát, aki jobbal egy méterről a kapu közepébe lő. 2–1!

71. perc Tombol a hazai közönség, kiváló a hangulat, támad a WHU.


67. PERC Hanem SZAID BENRAHMA, és jobbal nagy erővel a jobb alsóba lő. Ryan érezte az irányt és a magasságot is, de ezt nem érhette el. 1–1!

Nem Bowen lövi, az biztos.

65. PERC BÜNTETŐ! Soucek fejeli a labdát az ötösre jobbról, Bowent letarolja Matthew Ryan egy jobbegyenessel. Sárga lap, minimum.

61. perc Mellé, Benrahma előre emeli a labdát, Paqueta passzát Bowen ballal a bal alsó mellé vágja 17-ről, picit jobbról.

Nem titkos fegyverek. Michail Antonio (5 gól, 1 gólpassz) és Jarrod Bowen (4 gól, 2 gólpassz) a legjobbak a hazaiaknál.

Nagy csoda azért, hogy Ryan még nem kapott emiatt sárga lapot...

57. perc Nagyon érett már. Sárga lap időhúzásért. Jordi Clasie.

57. perc Lucas Paqueta kap sárga lapot Hacidiakosz megrúgásáért.

Nem Babangida, de ő is jó futballista


50. perc Mezőnyharccal, jó támadások nélkül. Soucek szöglete Ryané.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

A gólszerző Reijnder ebben az idénybe e meccs előtt 65 olyan támadásban volt főszereplő, amely kapura lövéssel végződött. Idényrekord. 20 helyzetet teremtett közvetlenül, 24-szer cselezett sikeresen.


A WHU 10 eddigi európai kupameccsén csak 6 gólt kapott ezen idényben.

Az AZ Alkmaar az 1980–81-es UEFA-kupában (nyert) és a 2004–2005-ös UEFA-kupában (kiesett) volt elődöntős nagy európai versenyen.

A WHU-nak az az 5. európai elődöntője, tavaly az El-ben kikapott a Frankfurttól.

Csak 40 százalékban volt a hazaiaknál a labda, 8-szor lőttek kapura, 3-szor a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 5/3. Mindkét csapat 90 százalékos pontossággal passzolt ma.

Ez bizony becsusszant (Fotó: AFP)
Ez bizony becsusszant (Fotó: AFP)

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

44. perc Soucek labdát szerez az ellen 16-osán belül, balra passzol, Benrahma beadását a nyakával teszi kapura az ötösről Paqueta, így nem veszélyes a kísérlet. A nyakas.

Reijnders ebben az idényben 50 meccsen 7 gólt lőtt, 9 gólpassz mellett.

41. PERC VEZET AZ AZ! Paquetát szerelik a holland a 16-os előtt, kontra, jobbal a jobb alsóba lő 22-ről, kissé balról TIJJANI REIJNDERS. Areolát meglepte a megpattanó labda: 0–1!

40. perc Paqueta passzát jobbal Benrahma a bal alsóba nyesné 17-ről, ledől a laddáért kényelmesen Ryan.

38. perc Hatalmas hazai fölény, a vendégek húzzák az időt. Ziccerek, helyzetek nincsenek.


32. perc Rice orron veri csel közben véletlenül Odgaardot, szabadrúgás.

30. perc Aguerd ballal a jobb felső sarok fölé lő a 16-os jobb sarka elől, 24 méterről.

30. perc Paqueta passzával már az ötösön Antonio, de szereli őt nagy harcban Hacidiakosz!

25. perc Mijnans ballal 20-ról, picit balról a léc fölé lő.

22. perc Benrahma ballal nem sokkal lő a jobb felső mellé középről, 18 méterről.

20. perc Nagy tolongás az ötösön, de nincs hazai 11-es. A közönség követelte. Hosszasan.

17. perc Van Brederode bal oldali beadása Areoláé.

A WHU 12 mérkőzés óta veretlen európai kupameccsen.

Amikor legutóbb hollandokkal játszott a WHU, 1999 augusztusában, Paulo Wanchope és Frank Lampard góljával nyert. A Heerenveen ellen, az Intertotó-kupában.

15. perc Antonio passza rossz Bowen felé, előtte hatalmasat kapott Benrahma passza után Paqueta a 16-os előtt. Mees de Wit kap is egy sárga lapot utólag.

13. perc Benrahma jobbal a bal alsóba lőbe 16-ról, hatalmas vetődéssel eléri a labdát Ryan! Az ausztrál kapus az Arsenalban és a Brightonban is légióskodott, ez a 7. meccse a WHU ellen.


11. perc
A volt southamptonos Clasie talál jobbal nem sokkal a bal alsó mellé 23-ról, kissé balról.

9. perc Antonio megindul a 16-os bal sarka előtt, az indítása rossz egy picit az ötös elé befutó Bowennek, aki el is esik. Nem ketyeg a VAR... kirúgás.

A holland csapat az előző 14 angliai fellépéséből mindössze kettőt nyert meg, de 5 iksz mellett, előző hat itteni meccsét mind elbukta...

A West Ham ebben a szezonban 12 európai meccséből hétszer legalább három gólt szerzett, az AZ a legutóbbi 13-ból tízszer lőtt legalább két gólt.

7. perc Bowen az ötös elől a léc fölé fejeli nem is sokkal Rice balról érkező beadását, Benrahma pontosabb visszagurítása után.

6. perc Benrahma nem lő 12-ről, passzol, oda a helyzet.

5. perc Bowent a földre viszi a 16-os előtt Hacidiakosz, tovább. A nagy Wim Kieft szerint az az angolok nagy esélye ma, hogy nagyon fiatal az AZ két középső védője.

1. perc Sugavara szereli a bal szélen meginduló Antoniót, bedobás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak bordó mezben és szürke nadrágban, a vendégek tiszta kékben.


Hatalmas várakozás, rengeteg néző, tűzijáték a kezdés előtt.


| Het I'm Forever Blowing Bubbles zingt iedereen uit volle borst mee. #whuazpic.twitter.com/lMT6OJ3VjF


Egy kis örökmérleg: nem találkoztak még egymással.

JÖTTEK-MENTEK! Nincsenek ilyenek.

Eltiltott: Kerkez Milos.

A hazaiaktól Gianluca Scamacca,Ogbonna és Coufal sérült, a vendégektől Bruno Martins Indi, Sem Westerveld, Dani de Wit és Jesper Karlsson sérült.


Kerkez Milos csapata csütörtökön az Európa-konferencialiga elődöntőjében a Hegyi Krisztiánt is alkalmazó West Hamhez megy, azaz a harmadik számú európai klubtorna döntőjében mindenképpen lesz magyar érdekeltség.

„Sokat nézem a La Ligát. Emlékszem néhány őrült el Clásicóra. Elképzelem, hogy egyszer én is ott futballozom. De ahogy mondtam, nem zavarodtam meg, szeretnék sokat játszani az AZ-ben” – zárta szavait Kerkez Milos.

„Eljöttek hozzám Milánóba. Amikor annyi tiszteletet tanúsítanak irántad, és szeretnének találkozni veled, az azt mutatja, hogy szeretnek. Elmagyarázták a tervüket és ismertették a klub működését, ami nagyon megkönnyítette a dolgomat. Ez egy tökéletes klub a fiatal labdarúgók számára” – hangsúlyozta a 23.1 éves átlagéletkorú AZ-ről Kerkez, aki bár a jövőre még kevésbé gondol, de azt elárulta, hogy nagyon szereti a spanyol futballt.

„Sok lehetőségem nyílt az első csapatnál edzeni és felejthetetlen élmény volt ilyen játékosokkal készülni, de apámmal úgy döntöttünk, az AZ-ba igazolás tökéletes alkalom, hogy megismerjem a profi labdarúgást és nagyszerű döntést hoztunk” – jegyezte meg a 19 éves balhátvéd, aki Hollandiába igazolásának körülményeiről is beszélt.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

„Amikor egy ilyen nagy klub, mint a Milan imád, nem sok ember mond nemet. Kaptam egy közvetlen hívást Paolo Maldinitől (az AC Milan technikai igazgatója), így könnyű volt a döntés, amit édesapámmal közösen hoztunk meg” – tette hozzá Kerkez, aki az olasz klub ifjúsági bajnokságban szereplő gárdájában hamar bizonyította, hogy ő lehet Théo Hernandez alternatívája, de néhány felkészülési mérkőzésen kívül tétmeccsen nem lépett pályára.

„Szeretem támogatni a támadásokat, de sokat segítek védekezésben is. Próbálok segíteni a csapattársaimnak helyzeteket kialakítani, keresztlabdákat adni és minden olyat, amivel növelhetjük a gólszerzés esélyét. Igyekszem segíteni a szélsőket és a középpályásokat, hogy teret nyissak nekik” – elemezte játékát a magyar válogatott védő, aki az AC Milanhoz való igazolását is felidézte.

„Még mindig alkalmazkodom a holland futball szintjéhez, de három-négy naponta játszom. Ez eleinte nehéz volt, mostanra azonban kezdek hozzászokni. Igazi megtiszteltetés, hogy a válogatottban is állandó játékos lehetek. Remélem, hogy így folytatom” – mondta a formájáról Kerkez Milos, aki bal oldali védő létére minden klubsorozatot figyelembe véve ebben az idényben 48 mérkőzésen (és 3842 játékperc alatt) öt gólnál és nyolc gólpassznál jár.

„Kerkez Milos 19 évesen az egyik legkeresettebb balhátvéd Európában. Fiatal kora ellenére már a magyar válogatottban játszik, kiemelkedik az Eredivisie-ben és az Európa-konferencialigában Pascal Jansen színes AZ Alkmaarjából” – kezdi cikkét a Marca.

Portugália egyik vezető sportlapja, a Record arról írt szerdai számában, hogy a Benfica újabb lépést tett Kerkez Milos szerződtetéséért. Számokat ugyan nem említ a lisszaboni lap, ám értesülése szerint a portugál rekordbajnok hajlandó volt emelni eddigi ajánlatán, közelebb került az AZ Alkmaar által kért tízmillió euróhoz, és az esetleges későbbi értékesítésből befolyó összegből is hajlandó nagyobb százalékot átengedni a hollandoknak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A WHU–AZ MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik