Ekl: Szerezhetünk meglepetést, erre készülünk – Michael Oenning

BORSOS LÁSZLÓ (Bázel)BORSOS LÁSZLÓ (Bázel)
Vágólapra másolva!
2021.08.11. 20:35
null
Az Újpest FC meglepetésre készül Bázelben (Fotó: Borsos László)
Az FC Basel több időt fordított elemzésre, mint a múlt héten, s legjobbjaival áll ki az Újpest FC ellen, amelynek vezetőedzője, Michael Oenning szerint győzni érkeztek Svájcba.

 

Az újpestiek küldöttsége valamivel délelőtt 11 óra előtt landolt a bázeli repülőtéren, majd elfoglalta a belvárostól távol eső szállását. Az együttesnél mindent annak rendelnek alá, hogy a játékosok a lehető legnagyobb nyugalomban készüljenek a visszavágóra. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy a csapatot vezetőedzőként irányító Michael Oenning a legutóbbi, Debreceni VSC elleni bajnokit (2–2) követően elismerte, labdarúgói fáradtak, igaz, ők akartak kijutni a nemzetközi kupaporondra (itt jegyezzük meg, hogy a DVSC otthonában az Újpest gyakorlatilag csatárok nélkül lépett pályára, hiszen sérülés miatt a támadók közül nem játszhatott Giorgi Beridze, Tallo, Fernando Viana és Stieber Zoltán, ráadásul Abdoulaye Diaby kiállítása miatt 85 percen keresztül emberhátrányban futballoztak a lila-fehérek – a szerk.).

Kulcsfontosságú, hogy az Újpest bírja svájci ellenfele tempóját, merthogy alighanem erőtől kicsattanó Basel fogadja saját, fanatikus közönsége előtt. Noha a visszavágót felvezető hivatalos sajtótájékoztatón lapunk a trénernél rákérdezett, milyen erőállapotban van csapata, a német szakember szűkszavúan annyit mondott: jóban.

„A nemzetközi porondon természetes, hogy a csapatok elemzik egymás játékát, a Basel is biztosan felkészül belőlünk, ezért úgy gondolom, nehéz lesz megismételni azt az iramot, amelyet a Megyeri úton az első játékrészben diktáltunk, de erre törekszünk csütörtökön is – nyilatkozta Michael Oenning a sajtótájékoztatón, amelyen egyedül a Nemzeti Sport képviselte a magyar sajtót. – Feldob minket, hogy ilyen szép stadionban, történelmi helyszínen játszhatunk. Mindent megteszünk, hogy a következő körbe jussunk, ezért izgalmas meccsre van kilátás. Azért utaztunk ide, hogy megnyerjük a mérkőzést, de nem ígérkezik könnyű feladatnak. Amit az első meccs első félidejében mutattunk, azt kell csütörtökön is. A budapesti összecsapás rávilágított arra, bármi megtörténhet, szerezhetünk meglepetést, most is erre készülünk.”

Arra már Patrick Rahmen, az FC Basel vezetőedzőjének szavaiból lehet következtetni, együttese felkészült a Magyar Kupa-győztesből, s a lehető legerősebb csapatával feszül neki.

VÉLEMÉNY

Valentin Stocker, az FC Basel csapatkapitánya:
„A budapesti mérkőzés első félideje volt az idény eddigi legkeményebbike, hatalmas küzdelem zajlott a pályán, de megoldást találtunk a hibákra, s győzelemmel térhettünk haza. Jó emlékeim vannak a magyar kupacsapatok elleni csatákról, de ennél is többet jelent, hogy a magyar válogatottnak is betaláltam kétezertizenhatban – akkori vezetőedzőm, Dárdai Pál nagy bánatára. Csütörtök este szeretnénk kiszolgálni a közönségünket, mi más lenne a célunk, mint hogy győztesen hagyjuk el a pályát. Jó formában érzem a társaságot, egyre magabiztosabbak vagyunk, optimistán várom a visszavágót.”

„Nem rotálok, mert nem engedhetjük meg magunknak, vagyis a legjobbjaink játszanak – mondta az 52 éves svájci szakvezető, majd lapunk kérdését megválaszolva elárulta, mit tart az Újpest erősségének. – A támadójátékát emelem ki, amely lendületes és gólerős, az elöl játszók váratlan megoldásokra képesek. Most jobban felkészültünk a magyarokból, mint egy héttel ezelőtt, és hasonló teljesítményt akarunk nyújtani, mint Budapesten a második félidőben. Ehhez meg kell becsülnünk a labdát, s nem szabad teret engednünk az ellenfélnek a kibontakozásra. Örülünk, hogy saját szurkolóink előtt léphetünk pályára, igyekszünk megörvendeztetni őket. Az előző idényben a klub nem vívta ki az európai kupaszereplés jogát, emiatt mindenkinek hiányérzete volt, de szerencsére mostanra összeállt a csapat, jól teljesít. Nagyon fontos az Európa-konferencialiga, ebben a sorozatban minden játékosom sokat fejlődhet, tanulhat, éppen ezért ugyanolyan elánnal dolgozunk tovább, mint eddig, ki akarjuk vívni a továbbjutást!”

UTOLSÓ MECCSEI EGYIKÉT JÁTSZHATJA A SVÁJCIAKNÁL A CSAPAT LEGJOBBJA

A bázeli napilap, a Basler Zeitung állandó rovatot szentel „Pirostól kékig” címmel a város első számú futballklubjának. Az 1977-ben alapított újság hasábjaiból kiderül, hogy a vasárnapi, Servette elleni hazai bajnokin (5–1) lecserélt jobb oldali középpályás, Edon Zhegrova térdsérülése súlyosnak tűnik, ezért kimarad az Újpest elleni keretből. Szinte biztosan pályára lép a csapat első számú gólfelelőse, Arthur Cabral, ám az idény során hat meccsen nyolc gólt szerző brazil csatárért minden bizonnyal hamarosan befut az első hivatalos ajánlat. A portál szerint legalább 10-12 millió svájci frankot remél az eladásától a bázeli vezérkar, amelynek igencsak jól jönne a pénz, a lap szerint ugyanis 28 milliós hiány keletkezett az előző idényben a klub költségvetésben. Persze ha eladja legjobbját, kénytelen lesz pótolni, lapértesülések szerint Jorgosz Jakumakisz, a holland Venlo görög csatára érkezhet a helyére, akitől klubja ötmillió euróért válna meg.

MAGYAR CSAPAT MÉG NEM NYERT A ST. JAKOB-PARKBAN

Nem sok babér termett a magyar kupacsapatoknak a csütörtök esti mérkőzés eredeti helyszínén (a régi stadiont 1998-ban bontották le). Először az Újpesti Dózsa játszott 1972-ben a bázeli St. Jakob Stadionban, ám Bene Ferenc duplája sem volt elegendő ahhoz, hogy a lilák győzzenek, 3–2-re alulmaradtak a Basel elleni BEK-meccsen (de mivel előtte a Megyeri úton 2–0-ra nyertek, így 4–3-as összesítéssel továbbjutottak – a szerk.) 1975-ben a Ferencváros útja vezetett a svájci arénába, hogy a szovjet Dinamo Kijevvel mérkőzzön meg a KEK-serlegért, és a döntőben 3–0-s vereséget mért rá ellenfele. Ezután a Debrecennek volt itt 2010-ben jelenése, mégpedig a BL harmadik selejtezőkörének visszavágóján, ám az első felvonáshoz hasonlóan a másodikban is vereséget szenvedett (3–1). 2012-ben az akkor Videoton néven szereplő fehérváriak az Európa-liga csoportkörében találkoztak idegenben a svájci alakulattal, s 1–0-s vereséget szenvedtek a hajrában kapott góllal.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

19.30: FC Basel (svájci)–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első meccsen: 2–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik