Az első mérkőzésen gyorsan vezetéshez jutatta az Újpestet Stieber Zoltán, a szépséghiba a lefújás előtti pillanatokban volt: egy gólt szerzett a liechtensteini csapat is... (Fotó: Árvai Károly)

 

Egygólos előnnyel kel útra szerda délelőtt Liechtensteinbe az Újpest FC az Európa-konferencialiga második selejtezőkörének FC Vaduz elleni csütörtöki visszavágójára. Michael Oenning vezetőedző a csapat felkészülésébe vasárnap edzőmérkőzést is beiktatott, a III. Ker. TVE elleni 2–1-re megnyert összecsapáson jellemzően azok a futballisták kaptak több játéklehetőséget, akik múlt csütörtökön csereként vagy egyáltalán nem léptek pályára. A vaduziak ellen gólt szerző Stieber Zoltán ennek megfelelően csak a második félidőben állt be.

„A Kerület ellen nem a győzelmen volt a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy minden kerettag megkapja a megfelelő terhelést
– mondta lapunknak a 26-szoros válogatott labdarúgó. – A felkészülési meccsre való tekintettel hétfőn két részre osztva tréningeztünk, akik vasárnap játszottak, elsősorban könnyített, regeneráló gyakorlatokat végeztek. A Vaduz elleni visszavágóval, a megfelelő taktika kidolgozásával kedden kezdtünk el foglalkozni, addig az edzői stáb főként arra figyelt, hogy minél jobb erőállapotba kerüljünk.”

Szórja a sárga lapokat a mérkőzés osztrák játékvezetője
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos weboldalának tájékoztatása szerint az Újpest FC Vaduz elleni visszavágójának játékvezetője Christian-Petru Ciochirca. A romániai születésű osztrák bírónak ez lesz a második mérkőzése az Európai-konferencialigában. Először az első selejtezőkörben, a Domzale–Hesperange (1–0) találkozón fújta a sípot, és négy sárga lapot osztott ki. Tavaly, az egyetlen Európa-liga-mérkőzésén ennél is szigorúbb volt, a Coleraine–La Fiorita (1–0) összecsapáson nyolcszor mutatta fel a sárga színű kártyát.

 

A Vaduz ellen 2–1-re megnyert budapesti találkozóhoz képest feltűnő változás lesz, hogy Liechtensteinben zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül rendezik a visszavágót. Kisebb módosítás, de érdemes megemlíteni, hogy a vendéglátó csapat otthonául szolgáló Rheinpark Stadion felújítás alatt áll, így a szintén a miniállam területén található Sportpark Eschen-Maurenben lépnek pályára a csapatok.

„Felemelő érzés volt hazai környezetben, a saját szurkolóink előtt játszani. Ha a drukkerek mögöttünk állnak, hatalmas löketet adnak a mérkőzések rosszabb periódusaiban. Idegenben, sajnos, nélkülöznünk kell a buzdítást, de alkalmazkodunk a helyzethez. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi időszakban úgyis sokat játszottunk zárt kapu mögött, szóval ez nem okozhat különösebb problémát.”


Az első mérkőzésen nem sokon múlt, hogy az újpestiek kapott gól nélkül zárjanak, végül a hajrához közeledve Tunahan Cicek révén szépített a Vaduz. Mivel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabálymódosítása miatt az idegenben lőtt gólok már nem jelentenek előnyt a párharcokban, a liechtensteiniek 1–0-s győzelme sem érne nekik automatikus továbbjutást, a találkozó hosszabbítással folytatódna – de erre a forgatókönyvre jobb nem is gondolni.

„Lényeg a továbbjutás – jelentette ki Stieber Zoltán. – Természetesen jó lenne nyerni, minden mérkőzés előtt úgy megyünk ki a pályára, hogy győztesen szeretnék elhagyni, de bárhogyan jussunk a következő körbe, mindenki ugyanúgy elégedett lesz. A Vaduz az első mérkőzésen megmutatta az erősségeit, öt védővel állt fel, stabil védekezésből próbálta szervezni a támadásokat, és veszélyesek voltak az előreívelt labdái. Most nyernie kell, ezért elképzelhető, hogy változtat a taktikáján, de nekünk nem is elsősorban vele, sokkal inkább magunkkal kell foglalkoznunk. A párharc nem lefutott, viszont ha mindenki száz százalékon teljesít, úgy érzem, nem lehet probléma.”

VÉLEMÉNY
Kecskés Ákos, 2-szeres válogatott védő
„Négy év telt el, amióta távoztam az Újpesttől, azóta edzőcsere is volt, de abban biztos vagyok, hogy a szurkolók győzelmet várnak el, és a játékosok is arra készülnek a Vaduz elleni visszavágón. A Luganóval az előző svájci bajnoki idényben többször játszottunk a liechtensteiniekkel, és ugyan kiestek az élvonalból, tavasszal ügyesen futballoztak, nagyot küzdöttek a bennmaradásért. Védekezésben masszív csapat, taktikailag remekül felkészült edzővel, szóval, most nehéz lesz gólt szerezni ellene. Támadásban azért akadnak hiányosságai, a góljai többségét szögletből vagy szabadrúgásból szerzi. Az első mérkőzésen szépítő Tunahan Cicek a csapat kreatív futballistája, jól szervezi a támadásokat, és árnyékékként is képes játszani. Izgalmas mérkőzés lesz, de egyértelműen az Újpest a párharc esélyese.” 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

18.00: FC Vaduz (liechtensteini)–Újpest FC, Eschen (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!