Emlékezetes gólok, felcsúti siker, továbbjutott a Puskás Akadémia!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 19:50
Az Európa-konferencialiga selejtezőjében az 1. forduló visszavágóján a Puskás Akadémia 2–0-ra legyőzte Felcsúton a finn Inter Turkut, ezzel továbbjutott a magyar csapat.
Kemény párharcok, két emlékezetes gól, magyar sikerrel a végén (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Kemény párharcok, két emlékezetes gól, magyar sikerrel a végén (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
VISSZAVÁGÓ
Puskás Akadémia FC–Inter Turku (finn) 2–0 (1–0)
Felcsút,
Pancho Aréna, 1540 néző. Vezette: Cilosz (görög)
PAFC:
Tóth Balázs – Nagy Zs., Stronati, Joao Nunes, Spandler – Favorov (Kozák, 90+1.), Van Nieff – Slagveer (Komáromi, 82.), Plsek, Kiss T. – Puljic (Corbu, 63.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Turku:
H. Moisander – Ketting, Hoskonen (Nurmi, 81.), Hämäläinen – Järvenpää, Annan (Yrjas, 82.), A. Sanz, Hyvärinen (Engström, 82.) – Kagajama (Paananen, 62.) – Källman, Furuholm. Vezetőedző: José Riveiro
Gólszerző:
Annan (4. – öngól), Van Nieff (87.)

Továbbjutott: a Puskás Akadémia, 3–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Alakulhatott volna úgy is, hogy a Puskás Akadémia kis túlzással páholyból várja az Inter Turku elleni párharc visszavágóját, ám a helyzetei (bőséggel voltak) kimaradtak Finnországban, így a továbbjutásról a Pancho Arénában rendezett mérkőzés döntött. Történelmi pillanat volt ez, ugyanis a felcsúti együttes először játszhatott nemzetközi kupamérkőzést saját stadionjában, ráadásul az odavágó azt mondatta velünk, jó esélye van bejutni az Európa-konferencialiga második selejtezőkörébe.

Hornyák Zsolt vezetőedző helyzetét nem könnyítette meg, hogy az első találkozóhoz hasonlóan ezúttal sem számíthatott Szolnoki Rolandra, Urblík Józsefre és Géresi Krisztiánra (mindhárman alapemberek), de a Turkuban már a 2. percben megsérülő Deutsch László sem került be a keretbe. A szakember a múlt heti kezdő tizenegyet egy helyen változtatta meg: Alexandru Baluta kimaradt, a horvát Jakov Puljic bekerült, és előretolva ő lett a csapat „hegye”. Parádésan kezdett a Puskás Akadémia, a horvát támadó erőszakos letámadása után a vendégek térfelén a kezdőkörnél sikerült labdát szerezni, Luciano Slagveer kapura húzott, és bár lőhetett is volna, önzetlenül középre passzolt, s bár átadása nem biztos, hogy embert talált volna, a becsúszó Anthony Annanról a saját kapujába csorgott a labda. Maradjunk annyiban, a holland szélső korántsem a legjobb megoldást választotta, igaz, jól tudjuk, a gólt nem kell megmagyarázni.

A Turku egyébként megpróbálta már saját térfelén letámadni a Puskás Akadémiát, ilyenkor csak három védő maradt hátul, ám amikor a hazai csapat átlépte a felezővonalat, máris ötvédősre módosult a felállás. Azt már az első pillanatban érezni lehetett, hogy a hiba hátul benne van a finn csapat játékában (a vezető gól is ezt bizonyította), és bizony a kapus Henrik Moisander rossz indítása után Artem Favorov csak azért nem tudta az üres kapuba rúgni a labdát, mert Juuso Hämäläinen belevetődött a lövésébe. Nem kérdés, az első félidőben jobban futballozott a Puskás Akadémia, ugyanakkor az 1–0-s vezetés egyáltalán nem volt megnyugtató, nagyon hiányzott egy újabb találat, amely megrogyaszthatta volna a riválist.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy a hazai együttes futballja korántsem volt annyira gólra törő az első félidőben, mint Finnországban, más kérdés, hogy egyetlen helyzetét legalább kihasználta. A fordulás után nem sok hiányzott ahhoz, hogy megint azonnal góllal kezdjen a házigazda, ám Puljic lövését Moisander bravúrral a lécre tolta, és bár Artem Favorov ismételhetett, Juha Hyvärinenben elakadt a labda. Kevés hiányzott hozzá, hogy néhány perccel később egyenlítsen az ellenfél, azonban a Turku hiába vezethetett létszámfölényes támadást, hiába került Benjamin Källman ziccerbe, az óriásit sprintelő Nagy Zsolt bravúrosan szerelni tudta.

Akadozott a játék, nem véletlenül cserélt Hornyák Zsolt is, igaz, Marius Corbu pályára küldésével nem sok minden változott. A Turku kezdeményezett többet, mégis a Puskás Akadémia lőhetett volna gólt, azonban Jakub Plsek csakúgy, mint Finnországban, ezúttal is a kapufát találta el a 83. percben. Hogy a hajrára ne maradjanak izgalmak, arról Yoëll van Nieff gondoskodott: a holland középpályás a röviden kifejelt labdát egy pattanás után elemi erővel rúgta a léc alá, látványos gólt volt, és mert ekkor már csak néhány perc volt hátra, tulajdonképpen el is döntötte a továbbjutást.

KISS TAMÁS A MÉRKŐZÉS UTÁN

Magyar zászlók a lelátón (Fotó: Török Attila)
Magyar zászlók a lelátón (Fotó: Török Attila)


PERCRŐL PERCRE

Ararat (örmény)–Mol Fehérvár FC 2–0 (Pobulics 33., Silue 85.)
Továbbjutott:
az Ararat, 3–1-es összesítéssel.



90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A görög spori nem várja meg a végét…

90+6. perc Sanz kap sárga lapot Kiss lerántásáért. Begörcsöl a magyar szélső, ápolás.

90+5. perc Stonati távoli ívelése sem az igazi. Järvenpää jobb oldali beívelése dettó kapuscsemege.

90+4. perc Nem adták fel a finnek, de se lövés, se jó beadás, se kreatív passz a magyar tizenhatos előtt.

90+1. perc Favorovot váltja Kozák végül.

90. perc Hat perc a ráadás!

90. perc A sérüléséből frissiben felépült Libor Kozák áll be a végére. Debütálás.

89. perc Mellé, Plsek remek passzát Komáromi az ötös jobb sarka elől ballal a bal alsó mellé vágja.

87. PERC NA, EZ ELDŐLT! Komáromi jobb oldali beadását kifejeli Sanz, de középre, az érkező YOËLL VAN NIEFF 22-ről, kapásból a bal felső sarokba lő! 2–0!

85. perc Favorov lába begörcsölt, ápolás a pályán.

83. perc KAPUFA! Stronati hozza fel a labdát a 16-osig, Corbu két remek csel után az ötösre passzol balról, Plsek jobbal hét méterről a jobb oldali kapufa tövére lő!

82. perc Komáromi György be, Slagveer le. Szélsőcsere itt.

82. perc Hyvärinen le, Jesper Engström be, védőcsere, a szűrő Annant az ék Jasper Yrjas váltja, a védelemben Hoskonent meg Noah Nurmi.

81. perc Källman jobb oldali beadása éppen csak magas középen Furuholmnak, de les.

79. perc Nagy jön előre, és ballal 21-ről szintén középre lő, laposan. Kapuscsemege.

77. perc Nunes jön előre, 22-ről jobbal kapura lő, de középre, ráhajol a labdára Moisander kapus.

76. perc Corbu passzát Slagveer ballal kapura rúgja kissé jobbról, 13-ról, ment az ötösön fejjel Ketting.

68. perc Folytatjuk, Spandler ment a 16-os és a keresztbefutó Källman elől. A jónevű Järvenpää indított jobbról, jobbal, laposan.

Még mindig 61 százalékban a finneknél a labda.

66. perc Ivószünet.

65. perc Sanz emel jobbról Furuholm elé, de figyel Spandler, odaáll elé, és jő is a kapusa.

Sőt a román U17-es válogatottban pályára is lépett, de reméljük, lesz ő még a mi válogatottunk erőssége...

A 19 éves Corbu román U19-es válogatott kerettag volt, a Csíkszereda neveltje. Csángó származású.

63. perc Marius Corbu be, Puljic le. Az ék jól kezdett, de azután beleszürkült a mezőnybe.

62. perc Kagajama le, Aleksi Paananen váltja. Középső középpályás helyett középső középpályás.

58. perc Most Stronati meg ki a bal szélre, a csele jó is, de a ballábas beadása abszolúte nem az.

57. perc Kiss körömpassza nem az igazi Puljicnak, de azonnal szereli a tétlenkedő horvátot a harcias Annan.

56. perc Tóth könnyedén lekapja a levegőből Nakajama balról érkező beadását. Kontra, de Kiss sokadik balról jövő beadása is pontatlan.

53. perc Slagveer fél perce a földön, térden rúgta őt becsúszva Annan, nagy nehezen kirúgják a labdát a finnek. Sárga lap járt volna, nyújtott lábbal a bal térdre. Nem volt szép látvány.

50. perc Nagy mentése nagyon kellett, Furuholm befejezte a reklamálást, és jobbról remekül passzolt az ötös elé Källmannak, aki nem lőtt, picit kivárt abszolúte ziccerben, így elsodorta a lábáról a labdát a visszafutó felcsúti csapatkapitány!

49. perc Timo Furuholm hátulról nagyot rúg Favorovba, sárga lap.

46. perc LÉCCEL! A Slagveer által mellel lekészített labdát Puljic az ötös bal sarka elől, nyolc méterről ballal kapura lövi, Moisander azonban nagy bravúrral a jobb felső előtt a lécre tolja a labdát. Így meg ziccer, ám Favorov jobbal hat méterről az előtt álló Hyvärinent találja el az elé csorgó labdával.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Az első félidőben 64 százalékban volt a vendégeknél a labda, ők is 3-szor próbálkoztak a gólszerzéssel, de a kapus felületét csak a magyarok találták el. Illetve egy ghánai...

A PAFC VEZETŐ GÓLJÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG (Fotó: Török Attila)


Négyszeres ANK-résztvevő, láthattuk őt a 2010-es vb-n.

Annan 64-szeres ghánai válogatott, már 34 esztendős, játszott a Schalkében és az 1860-ban, az Osasunában is. Norvégiában, Izraelben és Hollandiában is légióskodott, a Rosenborg 1.5, a Scalke 2.5 millió eurót adott érte anno.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Kiss balról ballal középre nyesi a labdát, Plsek nem éri el, lőne a 16-osról Puljic, jobbal, de az utolsó pillanatban odalép elé Ketting!

44. perc Kettő perc lesz a ráadás.

Moisander 2015-ben egy válogatott meccsen a magyarok ellen is ült a nemzeti csapata kispadján.

42. perc Nagy mentés itt is, Nunes ment Kagajama passza után a kapura törő Källman elől a 16-oson!

A nagy mentést bemutató Rick Ketting holland légiós a Turkuban. 25 éves, kétszeres volt U21-es válogatott, még a Sparta Rotterdam tagjaként.

39. perc A Turku meg csoda higgadtan passzolgat a saját térfelén. Nunes szereli a meginduló Källmant a jobbon.

37. perc Nem így gondoltuk az izgalmakat, Tóth rossz passza után finn bedobás. De nem érkezik segítség Furuholmnak, Slagveer megindul, ám sajnos hamar elhal a magyar támadás.

A 35 éves finn kapus kétszeres válogatott. És tízszer volt a keret tagja.

35. perc Ismét mezőnyharc, izgalmak nélkül.

31. perc Spandler fejeli középre a labdát Van Nieff balról jövő szabadrúgása után az ötös jobb sarkának előteréből, de nincs érkező, csak három finn. Mentenek végül a jobb sarok elől.

29. perc Furuholm jobb oldali beadását szögletre menti nagy nyújtózkodás után Spandler. Kagajama megy ki jobbra, ő is adja be, jobbal, ment azonban fejjel oldalra vetődve Van Nieff.

26. perc Van Nieff szabadrúgása után Annan mellett elesik Slagveer, de tovább, műesés volt ez is.

Fotó: Török Attila


21. perc Favorov nagyot rúg a balon felfutó Sanzba, ápolás helyett ivószünet.

20. perc HELYZET, de a Moisander kapus által eladott labdát 23-ról, középről nem rúgja be az üres kapuba jobbal Puljic, menti a lapos labdát a becsúszó Ketting! Spandler indítása után ismét nem figyelt a finn védelem. Aztán Nagy beadását meg Favorov véti el, pedig 16-ról lőhetett volna.

19. perc Van Nieff bal oldali beadását nem éri el Kiss, gyorsan elesik... tovább. Jó döntés a görög sporiktól.

12. perc Mezőnyharc, Kagajama szervezkedik a balon, de főleg hátrafelé passzol a nekilendülések után.

8. perc Keményen harcol a PAFC, a finnek messze állnak a magyarok 16-osától.

Most a 16-os előtt a labdát elveszítő Hoskonen volt a fő „bűnös”.

Hová lettek a csodaöngól szerzői? - Moilanen, Mahlio, Hyypiä.

Már a hosszabbítás percei is megkezdődtek, amikor bal oldali szögletet követően Keresztúri András, Halmai Gábor, Sebők Vilmos volt a labda útja. Sami Hyypiä kétségbeesetten menteni akart, de Orosz Ferencet találta el. A csatárról a finn kapu felé pattanó labdát Sami Mahlio próbálta meg kivágni, de pont az előtte bukdácsoló Teuvo Moilanen kapust találta el, akinek a hátáról a kapuba vánszorgott a labda. Minden idők egyik legszerencsésebb magyar gólja és a győzelemmel felérő döntetlen azt jelentette, hogy a csoport második helyén Magyarország végzett, így a mieink játszhattak pótselejtezőt!

Tudják, a finnek és az öngólok...

4. PERC GYORS HAZAI GÓLLAL, Puljic labdát szerez a tizenhatos előtt, elindul Slagveer, az ötös jobb sarka elől azonban érthetetlen módon nem mer lőni, inkább középre ad, de csoda pontatlanul, azonban ANTHONY ANNAN négy méterről, becsúszva a bal kezével a bal alsóba sodorja a labdát. Menteni akart Puljic elől, balszerencsésen: 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek kék-fekete mezben és fekete nadrágban.

Baluta, Szolnoki és Deutsch is sérült a felcsútiaknál.

Minden párharcban két mérkőzésen dől el a továbbjutás.

Az UEFAközleményeszerint a BL-, az El- és az Ekl-selejtezőben sem lehetnek majd jelen a stadionokban vendégszurkolók. A döntést a csoportkörök megkezdése előtt felülvizsgálja majd az európai szövetség.

A Puskás Akadémia mindössze másodszor szerepel európai kupában, tavaly egy finn csapatnál jóval erősebb bajnokságból kapott ellenfelet, nem volt szerencséje. A múlt heti „odavágón” elért 1–1 után joggal bizakodhat a papíron gyengébb Inter Turku ellen. Finn ellenfele is második lett hazája bajnokságában az előző idényben, jelenleg pedig 11 forduló után a harmadik pozíciót foglalja el. Az Európa-ligából tavaly a Budapest Honvéd verte ki. Az európai kupaporondon hét idényt kezdhetett meg, de csak egyszer, még 2005-ben tudott továbbjutni az első körből.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

„Kiegyensúlyozott volt az első mérkőzés, a második félidőben nagyon jó munkát végzett csapatom. Csütörtökön minden bizonnyal más lesz a felállás: a Puskás Akadémia alighanem többet kezdeményez, azonban motiváltak vagyunk, jó meccset akarunk játszani, és igen, nyerni is tudunk. Turkuban azt láttam, ellenfelünk képes veszélyes helyzeteket kialakítani, jól használja ki a hibákat, és kevés passzból ér fel a kapu elé. Hogy van-e hasonlóság a Honvéd és a Puskás Akadémia futballja között? Tavaly a Honvédnak éppúgy megadtuk a tiszteletet, mint ahogy most a Puskás Akadémiának, előzetesen mindkét együttest esélyesebbnek tartották a miénknél, de bizonyítottuk, lehet keresnivalónk. Úgy vettem észre, egyik csapatnak sem ízlik, ha védekezésre kényszerítik, és mert mindig sokat elemezzük a riválisok játékát, ezúttal is megpróbáljuk megtalálni a gyenge pontokat”. José Riveiro, az Inter Turku vezetőedzője.

MIUTÁN A PUSKÁS AKADÉMIA a 2019–2020-as idényt bronzérmesként zárta, az Európa-ligában indulhatott, ám fennállása első nemzetközi kupaszereplése meglehetősen formabontóra sikeredett. Hornyák Zsolt vezetőedző a svéd Hammarby ellen a keretből kilenc labdarúgóra nem számíthatott koronavírusos megbetegedés miatt, ráadásul a továbbjutás egyetlen találkozón, Stockholmban dőlt el. A körülmények ismeretében nem jelentett meglepetést, hogy a svéd csapat 3–0-ra győzött, hogy aztán három nappal később a Puskás Akadémia első bajnoki meccsét 3–2-re megnyerje az Újpest ellen, megtéve ezzel az első lépést az ezüstérem, az újabb európai kupakaland felé.

A PAFC kapusa, Tóth Balázs hozzátette: miután a koronavírus miatt tavaly ő is lemaradt a Hammarby elleni Európa-liga-selejtezőről, óriási dolog lenne számára, ha most kivívnák a továbbjutást. „Ráadásul történelmet írhatnánk, hiszen a Puskás Akadémia még soha nem jutott tovább a nemzetközi kupában. Mindenkiben hatalmas a bizonyítási vágy, főleg, hogy a múlt héten szomorkodtunk a kihagyott helyzeteink miatt. Csütörtökön mindenképp nyerni szeretnénk!”

„Ezt lehetett érezni már az első mérkőzésen is. De mindenki feldolgozta annak a súlyát, hogy nemcsak a Puskás Akadémiát, de az egész országot kell méltóképpen képviselnünk. Lehet, hogy a fiatalokat ez kicsit megköti, mert nem vagyunk tapasztalt csapat, a múlt évben a koronavírus megállított minket a nemzetközi porondon.”

„Az első mérkőzéssel kapcsolatban hiányérzetünk van, hiszen sok helyzetet dolgoztunk ki. Remélem, a visszavágón is így lesz, és odafigyelünk arra, hogy a védelmünk ne kövessen el hibákat, miközben használjuk ki a helyzeteink ötven százalékát, így tovább tudnánk jutni. A Turku szerintem nehéz ellenfél, agresszív csapat, úgyhogy nem becsüljük le. Mindent meg fogunk tenni, hogy továbbjussunk, amihez jó teljesítmény kell.”

A Puskás Akadémia FC vezetőedzője, Hornyák Zsolt kijelentette: érzik, hogy nagyok az elvárások velük szemben, ugyanakkor tele vannak önbizalommal.

A párharc továbbra is nyílt, ezt José Riveiro, az Inter spanyol vezetőedzője is elmondta, de a magyar ezüstérmes esélyesként várhatja a második felvonást.

Ebben több volt... A Puskás Akadémia megannyi veszélyes helyzetet kialakított, két kapufát lőtt, ám csak 1–1-es döntetlenre végzett az Európa-konferencialiga első selejtezőkörének turkui mérkőzésén, így a végeredmény miatt okkal lehetett hiányérzete Hornyák Zsolt vezetőedzőnek. Csapatán nem mutatkozott meg, hogy előzőleg május 9-én lépett pályára tétmérkőzésen, ám túl sok tiszta lehetőséget puskázott el.

A Puskás Akadémia cseh gólszerzője, Jakub Plsek szerint többet akartak kihozni az Inter Turku elleni Ekl-selejtező mérkőzésből (1–1), túl sok ziccert puskáztak el, de ha a visszavágón javul a helyzetkihasználásuk, továbbjutnak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PUSKÁS AKADÉMIA–INTER TURKU LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik