Kleinheisler gólja döntötte el a párharcot, továbbjutottak az eszékiek

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.07.29. 21:00
A horvát NK Osijek odahaza 1–0-ra legyőzte Kleinheisler László találatával az előző idény lengyel harmadik helyezettjét, a Pogon Szczecint, így az eszékiek jutottak tovább  Európa-konferencialiga selejtezőjében az idegenbeli 0–0-s eredmény után.

Szível formál... (Fotó: nk-osijek.hr)
Szível formál... (Fotó: nk-osijek.hr)
Szível formál... (Fotó: nk-osijek.hr)
Szível formál... (Fotó: nk-osijek.hr)
Szível formál... (Fotó: nk-osijek.hr)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
NK Osijek (horvát)–Pogon Szczecin (lengyel) 1–0
(Kleinheisler 44.)
Továbbjutott:
az NK Osijek, 1–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Felkészültek a lengyelek Kleinheisler Lászlóból, legalábbis erre enged következtetni, hogy alaposan megrugdosták a magyar középpályást. Honfitársunk nem veszítette el azonban a nyugalmát, az első félidőben kétszer is helyzetbe került: előbb kapura lőtt akkor, amikor a csapattársai büntetőt reklamáltak, de mentett egy védő a bal alsó sarok előtt, majd egy jobb oldali Damjan Bohar-beadásból igen okos és látványos gólt szerzett.

A második félidőben 17 méterről jobbal nem sokkal lőtt a bal alsó mellé, de nehogy azt higgyük, hogy nem akadt helyzete a Pogonnak, csakhogy Ivica Ivusic minden közeli lövést magához vonzott, amikor pedig hibázott, Jean Carlos elé ejtve egy kósza indítást, akkor kisegítette a védője, Mato Milos.

Gyurcsó Ádámot nem nevezték a mérkőzésre, a hazai csereemberek, Amer Hiros és Darko Nejasmic elpuskáztak egy-egy gólszerzési lehetőséget, de belefért: egy góllal, mégpedig egy Kleinheisler-góllal jobbak voltak a horvátok, megérdemelt a továbbjutásuk. 1–0

PERCRŐL PERCRE


90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Egy rossz Dabrowski-beadás balról.

90+1. perc Kamil Drygasnak sárga lap Hiros megrúgásáért.

Négy perc a ráadás.

90. perc Piljt Cseberko váltja a végére. Szélső helyett bekk.

87. perc Skoric nem lő jobbról jobbal éles szögből, középre ad, ment fejjel Tri. Kontra lenne, de Ivan Fiolic azonnal ellöki a balon meginduló Wedrychowskit. Sárga lap.

86. perc Nejasmic ballal 11-ről, kissé jobbról a bal alsóba lőne, de hatalmasat véd vetődve a lengyelek kapusa, Stipica!

85. perc Pilj jobb oldali beadását jobbal Hiros a becsúszó Tri bal lábára rúgja. MICSODA ZICCER VOLT!

83. perc A veterán Mile Skoric kap sárga lapot egy kegyetlen becsúszásért.

81. perc Miérez lőne ballal 15-ről, de bevetődik elé Drygas. Friss erő. Milos bal oldali beadásáról lemarad pár centiméterrel középen a fáradó ék.

80. perc Helyzet, de Carlos tízről a léc fölé fejeli Gorgón jobb oldali, jobblábas beadását.

80. perc Kowalczyot a szintén középpályás Drygas váltja a vendégeknél.

80. perc Kleinheislert Nejasmic váltja. Motorcsere. Bohar le, Hiros be.

78. perc
Bohar indításával megindul kapura Kleinheisler, teljesen egyedül, de les.

70. perc De nagy mentés, Ivusic kijön Carlos elé egy kósza Dabrowski-beadásra, de a csatárra üti a már megfogott labdát, aki ballal hétről az üres kapuba lőne... ha nem mentene a mellette álló Milos. Ezt megúszta az Osijek...

68. perc Ivószünet.

66. perc Kozlowski le, Parzyszek be. Szélső helyett középcsatár.

65. perc
Jurcevic kiáll lassan, nagyot rúgott a balon Kowalskiba...

A kölyökképű középpályás a Genktől érkezett a nyáron, 25 éves, volt U21-es válogatott. A belgák anno 2.5 millió euróért vették a Dinamo Zagrebtől.

63. perc Fiolic be, Bockajnak nem ment ma. Szélsőcsere.

62. perc MELLÉ, Kleini jobbal milliméterekkel lő a bal alsó sarok mellé kissé balról, 17 méterről, Pilj körömpassza után.

59. perc Gorgon be, Kurzawa le. Karmestercsere.

57. perc Kozlowski jobbal 16-ról a bal alsót veszi célba, Ivusic vetődve fogja a labdát.

56. perc Ballal 18-ról, középről nem sokkal lő a jobb felső sarok mellé Bockaj.

A hivatalos nézőszám: 3816.

55. perc Bockaj sokadszor veszíti el a labdát a jobb szélen, a közönség meg lassan a türelmét. Gyurcsó Ádám nincs nevezve.

54. perc Kleinheisler jobb oldali beadását nem éri el az ötösön Miérez.

52. perc Carlos ezt eléri, ballal kapura lő az ötös bal sarkáról, de les.

50. perc Két veszélyes beadás, Kozlowski jobbról laposan ad be, de nincs érkező, a balszellő Carlos is lemarad, majd az ő szögletét kifejeli az ötösről Pilj.

46. PERC FOLYTATJUK!

A százholdas Pogon réme



A legutóbbi idényt a szintén horvát élvonalbeli Istránál töltötte kölcsönben, amelyben 25 bajnoki mérkőzésen négy gólt jegyzett. Spoljaric egyéves kölcsönszerződés keretein belül érkezik a Zalaegerszeghez.

A ZTE bejelentette az Eszék utánpótlásában nevelkedő támadót, a 24 éves Josip Spoljaricot is, aki végigjárta a horvát utánpótlás-válogatottakat, és rövid olaszországi kitérő után visszatért az NK Osijekhez.

A 26 éves Grezda közel két évet töltött a skót Rangers-nél Steven Gerrard irányítása alatt. Az albán válogatottban stabil kerettagnak számító játékos Eszékről érkezik kölöcsönbe a zalaiakhoz.

A Dinamo Zagreb utánpótlását is megjáró koszovói-albán szélső, Eros Grezda felnőtt karrierje kezdetén Ausztriában és Szlovéniában pallérozódott. 2015-ben visszatért Horvátországba, ahol előbb a Lokomotiva, később pedig az NK Osijek játékosa lett, amelynek színeiben 50 tétmérkőzésen kilenc gólt szerzett.

A labdarúgó NB I-ben szereplő Zalaegerszeg két játékost is kölcsönvett a horvát élvonalban szereplő Eszéktől. Az egyikőjük a jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező albán válogatott Eros Grezda, továbbá a horvát utánpótlás-válogatott Josip Spoljaricot is bejelentette a ZTE.




45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Ez elég egy helyzetre, de egy jobb oldali Kowalczyk-beadást három lépésről, középről a jobbra eldőlő Ivusicba pazarol Zahovic! Aki a nagy Zlatko Zahovic fia, négyszeres szlovén válogatott. Ez nem az ő meccse.

44. perc Három perc a ráadás.

Konsztantinosz Triantafillopulosz, így hívják a védőt, aki kötőt kapott.

44. PERC EZ MÁR BENT VAN, Bohar ad be jobbról, jobbal, laposan, KLEINHEISLER LÁSZLÓ jobbal a bal alsóba lő kissé balról, tízről, az ötösön álló védő lába között! 1–0!

42. perc Bockaj bal oldali, jobblábas szöglete után kezezést reklamálnak a hazaiak, kivéve Kleinheislert, aki jó passzt kap a labdakezelésből megbukó Zahovictól, ballal a bal alsóba lőne, de ment egy védő a gólvonal előtt. Kirúgás...

39. perc Mario Jurcevic kap sárga lapot Kowalczyk megrúgásáért.

36. perc Kozlowski figyel, mert elmenne a jobbon a magyar fiú, csak lebirkózza, de nem rúgja meg... Az előbb ő indította Kurzawát, de nem érti a visszapasszra a kapu elé.

34. perc Benedikt Zech most pontosan érkezik... Kleinheiser megvillan a jobbon, becsúszva kap egyet az osztrák védőtől, minimum sárga lap. Bockaj jobb oldali szabadrúgása kapuscsemege.

34. perc Kurzawa szépen megy el a jobbon, laposan középre ad... de nincs érkező.

32. perc Miérez éppen csak lemarad Bohar balról jövő ballábas beadásáról a jobb, azaz a túlsó sarok előtt!

30. perc Bockaj kétszer is teszteli a 16-os környékéről Stipicát, de a vendégkapus stabilan áll a lábán. Sőt el is vetődik olykor...

21. perc Zech és Miérez a főszerepben ismét, előbbi hibázik, utóbbi kapura megy, de elrontja a ziccert. Bockaj üresen futott mellette...

19. perc Hopp, Zech most Miéreznek megy neki durván, de a 16-oson belül...tovább! Megúszta a lengyel csapat.

15. perc Zech fellöki Piljt, 20 méterről Bockaj feladja a szabadrúgást jobbal a vendégkapusnak.


13. perc Skoric kiharcol egy szögletet a jobbon, ő is adja be, jobbal... de igen pontatlanul.

8. perc Tapogatózó játék után Pilj lő jobbal a léc fölé középtávolról.

6. perc Kurzawa távoli lövését és 23 méteres szabadrúgását is blokkolják.

A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek bordó-fekete mezben és fekete nadrágban.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!




„Támadó középpályásaik gyakran változtatják pozíciójukat, ezt azonban a lengyelországi meccsünkön jól kontrolláltuk, még ha volt 2-3 tiszta lehetőségük is. Az eszéki mérkőzésen védekezésben ugyanúgy meg kell oldanunk ellenfelünk semlegesítését, támadásban ugyanakkor jóval hatásosabbnak kell lennünk, mint voltunk Szczecinben. Az biztos, hogy a győzelemre játszunk, ahogy tesszük ezt mindig, legyen az ellenfél akár a Sibenik, akár a Hajduk, vagy most éppen a Pogon. Az egyetlen lényeg, hogy 90, vagy akár 120 perc alatt eggyel több gólt kell szereznünk ellenfelünknél és ezért mindent meg is teszünk. Csapatunknak győztes szellemisége van, ezt bizonyította Splitben is, ahol a 65. perctől is tudott reagálni arra, hogy ellenfele megszerzi a vezetést. Hitt önmagában és tudásában, s ehhez valamennyi játékosunk hozzátette a magáét. Azt hiszem, ez mindent elárul az együttes mentális erejéről."

Minőségi ellenfél, hosszú ideje azonos stílussal, egyben trénerrel, ez a szczecini Pogon – véli az eszéki szakvezető.

„A fárasztó – spliti – utazások után immár két minőségi edzéssel a hátunk mögött már remekül érezzük magunkat – fogalmazott még a szerda esti tréning előtt a 49 esztendős Nenad Bjelica. – Filip Krovinoviccsal történt összecsapása után Michael Zaper küzd sérüléssel, akinek kivételével mindenki hadra fogható. Tény, hogy a Hajduk elleni bajnoki sikerünk nagy önbizalmat adott nekünk, s erre szükségünk is lesz a kiváló Pogon ellen. A lengyelek víziója világos a játékról, s ezt csak kiváló mentális és fizikális felkészültséggel lehetséges leküzdeni."

Az eszékiek legutóbb 2017-ben produkáltak emlékezeteset a kontinens nemzetközi színterén, hiszen akkor többek mellett a Luzern, majd a PSV legénységét is kiejtették Zoran Zekic vezérletével. Ezúttal azonban már Nenad Bjelica ül az eszékiek kispadján, akinek bevallva-bevallatlanul a célja: játékosként első profi klubjánál immár szakvezetőként is letenné névjegyét Európában. S persze a pályán, mindezt Kleinheisler László segítségével...

A horvát NK Osijek labdarúgó-együttesénél hatalmas az elszántság, hogy ismét ismét nagy dobást hajtsanak végre az európai kupaporondon: ennek első állomásaként az előző idény lengyel harmadik helyezettjét, a Pogon Szczecint kellene kiejteni Eszéken az Ekl-selejtezőjében az idegenbeli 0–0-s eredmény után.

Kleinheisler László szerint az Osijeknek senkitől sem kell félnie, ha úgy futballozik, mint a spliti rangadó második félidejében. Mint beszámoltunk róla, az eszékiek 2–1-re győztek a Hajduk Split otthonában.

Az NK Osijek – Kleinheisler Lászlóval a soraiban – gól nélküli döntetlent játszott a lengyel Pogon Szczecin otthonában, az eszéki klub honlapja szerint így immár a csapatuk számít a párharc esélyesének. Tény, a 0–0 remek kiindulási alap, hazai környezetben, hazai szurkolók előtt pedig igenis kiharcolhatják a továbbjutást az eszékiek. A szurkolók nagy buzdításra készülnek, mi több, az ultrák szerint a Pogon Szczecin elleni találkozó fontosabb lesz, mint a múlt hét végi, Hajduk Split elleni 2–1-es győzelem. Európában ugyanis nincs lehetőség a javításra, csütörtökön este 21 órától kell megmutatni, az NK Osijek igenis felnőtt az Európa-konferencialiga mezőnyéhez (is).

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ESZÉK–POGON SZCZECIN LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik