Ekl: „Nem feltétlenül lesz közönségszórakoztató a mérkőzés” – Oenning a Baselről

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.08.04. 19:34
null
Michael Oenning szerint az Újpest „zsebében a győztes terv” (Fotó: Réti Zsolt/Újpest FC)
A francia bírói csapat lehelyezte a hat bóját a Szusza Ferenc Stadion gyepére, majd elkezdte róni a köröket bő fél órával a hivatalos sajtótájékoztató előtt – bízzunk benne, a csütörtök esti, Újpest FC–FC Basel Európa-konferencialiga mérkőzés után még ennyi szót sem kell ejtenünk a játékvezetőkről...

Nem kérdés, a magyar csapatnak bravúrra lesz szüksége ahhoz, hogy túljusson a Baselen. A svájci együttes remekül kezdte az idényt, négy tétmérkőzésén tizenhárom rúgott, és mindössze egy kapott gól a mérlege: a Partizani Tirana ellen magabiztosan jutott tovább (3–0, 2–0) a nemzetközi porondon, míg a bajnokságban a Grasshoppers (2–0) és legutóbb a Sion ellen is (6–1) nyert.

„Nyílt sisakos küzdelmet várok”
MINIINTERJÚ
Patrick RAHMEN
, az FC Basel vezetőedzője

– Milyen mérkőzésre számít az Újpest ellen?
Nyílt sisakos küzdelmet várok a csapatoktól. Jól feltérképeztük a magyar kupagyőztest. Tisztában vagyunk vele, gólerős csapattal állunk szemben, amely sok helyzetet tud kialakítani, de ránk ugyanez jellemző.
A Basel az idénybeli négy tétmérkőzésén tizenhárom gólt szerzett és csupán egyet kapott. Mi a remek rajt titka?
Nem szeretném a taktikánkat elemezni, de aki látott minket futballozni, tudhatja, szeretjük az első perctől irányítani a játékot. Rámenősek vagyunk, sok lehetőséget alakítunk ki az ellenfél kapuja előtt.
Hány százalék esélyt ad csapatának a továbbjutására?
Becslésekbe nem bocsátkoznék, de örülök, hogy az előző idénnyel ellentétben a továbbjutás két mérkőzésen dől el. Így ha bármit elrontanánk az első találkozón, lehetőségünk lesz javítani. Kisebb hátrány, hogy szurkolóink nem kísérhettek el minket, ennek ellenére természetesen arra számítok, hogy mi leszünk ott az Európa-konferencialiga-selejtező következő körében.
(N. Zs.)

„Kemény ellenfelet kaptunk, a Basel nagy múltú klub, s az elmúlt években is szép sikereket ért el – mondta Michael Oenning, az Újpest FC vezetőedzője. – Megtiszteltetés ellene játszani, de nem lehet más célunk, minél tovább versenyben maradni a versenysorozatban. A zsebünkben megvan a terv! Hogy mennyire lehet nyílt sisakos játékot játszanunk? Jó kérdés. Ne feledjük, két mérkőzésen dől el a továbbjutás. Nem feltétlenül lesz közönségszórakoztató a mérkőzés, de nem tudok jóslásokba bocsátkozni, nincs kristálygömböm. Annyi biztos, hogy alaposan felkészültünk. A Basel erős, több játékstílust is játszik, ha kell, agresszívan letámad – azért vagyunk itt, hogy megállítsuk a ellenfelünket.”

Az egyik legfontosabb kérdés a csütörtök esti összecsapás előtt, hogy Giorgi Beridze, az Újpest előző idénybeli házi gólkirálya pályára léphet-e.

„Nem tagadjuk, a vasárnapi, felcsútiak elleni bajnokin megsérült és úgy tűnik, egy-két hétig még biztosan nem számíthatunk rá – folytatta az újpesti szakember. – De hogy ki pótolhatja a csatárunkat, azt inkább nem árulnám el… Az a fontos, hogy az együttes magja együtt maradt, egységes csapat a miénk, mindettől függetlenül mindenben fejlődnünk kell.”

Az Újpest az előző körben a Vaduz ellen jutott tovább (5–2-es összesítéssel), s bár ez a klub liechtensteini, a svájci bajnokságban szerepel, csakúgy, mint a Basel. Igaz, a vadúziak már a második ligában.

„Nyilván össze lehetne hasonlítani a két csapatot, de ez nem szolgálná a javunkat… A két klub már más osztályban szerepel, így jelentős a minőségi különbség. Ha száz százalékban fókuszálunk, akkor lehet esélyünk a Basel ellen.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:
Újpest FC–FC Basel (svájci) (Tv: M4 Sport) élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik