Michael Oenning szerint az Újpest támadójátéka érvényesül, nem lehet kérdés a továbbjutás (Fotó: Réti Zsolt/Újpest FC)

 

Vár állott, most kőhalom – gondolhatnánk az FC Vaduz otthonáról, a Rheinpark Stadionról, tudván, hogy éppen átépítés alatt áll, és az Újpest FC elleni Európa-konferencialiga visszavágóját ezért a közeli Eschen városában kell megrendezni, de azért ennyire nem tragikus a helyzet. Ahogy arról személyesen is meggyőződhettünk, a liechtensteini klub otthonát inkább felújítják, mint újratervezik. A gyepet cserélik, a régit már el is távolították, csak földet látni a helyén, valamint a lelátók renoválása mellett a tetőszerkezet is megújul, napelemeket szerelnek rá. A munkálatok jó ütemben haladnak, látogatásunk idején is folyamatosan robogtak ki-be a munkagépek, de a csapat visszaköltözésére egy darabig még biztosan várni kell. A lila-fehérek elleni mérkőzés sem véletlenül került át a néhány kilométerrel messzebb található Sportpark Eschen-Mauren, ami teljesen rászolgál a nevére, lévén sokkal inkább szabadidős létesítmény. Lelátó csak az egyik oldalán, az oldalvonallal párhuzamosan található, a pályát járda veszi körbe, azon túl pedig fém kerítés határolja. A környéken ameddig a szem ellát hegycsúcsok, a Sportpark egyik oldalán sűrű kukoricás – élmény lehet a két-három méter magas növények között megkeresni a pályáról kirúgott labdákat –, a másikon pedig Eschen kezdődik, amelynek lakói részben állattartásból élnek, a takaros kisváros központja közelében is vígan legelnek a szamarak. Az idilli hangulatot csak az időjárás rontja el kissé. A 20-22 Celsius-fokos hőmérséklet a hazai kánikula után ugyan frissítően hat, ellenben megállás nélkül esik az eső.

Mindezt az újpesti futballisták is megtapasztalhatták, miután szerdán, egy nappal a találkozó előtt megérkeztek Liechtensteinbe. A csapat repülővel utazott Zürichbe, s a lila-fehérek érkezésére a helyiek is készültek, a kispadokat például a koronavírus-járványra való tekintettel gondosan lefertőtlenítették. Minden bizonnyal a fertőzés miatti óvatosság az oka annak is, hogy a vaduzi klub az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásainak ellenére nem tartott nyilvános sajtótájékoztatót és edzést a csütörtöki találkozó előtt, még az interjúkéréseinkre is nemet mondott. A nagy titkolózás ellenére a Vaduz edzésébe a kerítésen kívülről belepillantottunk, a liechtensteini játékosok leszűkített pályarészen az egymás közötti játékot gyakorolták, ezt követően az oldalról jövő beadásokra érkeztek a támadók, és próbálták minél hatékonyabban befejezni az akciót. Jelzésértékű vagy sem, de tizenegyeseket nem rúgtak.

Az újpestiek az egész pályán gyakoroltak és már a bemelegítések során egységesebb, rendszerezettebb, komolyabb együttes benyomását keltették. A jókedv az egész edzésre jellemző volt, és ugyan a mezőnyjátékosokon kicsit érződött a közeledő meccs miatti stressz, Michael Oenning higgadtan nyilatkozott a várakozásairól.

A tájra nem lehet panasza a fővárosiaknak (Fotó: Réti Zsolt/Újpest FC)

„Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, az úttal minden rendben volt, egyedül az időjárás nem tetszik – mondta többek között a Nemzeti Sport kérdéseire válaszolva az 55 éves német vezetőedző. – Nagyjából tíz fokkal hűvösebb az idő, mint amit Budapesten megszoktunk, de korán érkeztünk, és van időnk alkalmazkodni hozzá. Teljesen más mérkőzésre számítok a visszavágón, mint amit hazai pályán játszottunk, de ez nem probléma, száz százalékosan koncentráltak vagyunk. Az eredmény jelenleg a mi számunkra hízelgő, szeretnénk, ha ez végig így maradna.”

A szakember elmondta, nem vár különösebb meglepetést az ellenféltől, ugyanakkor figyelmeztető jel lehet, hogy a svájci másodosztály hétvégi nyitómérkőzésén 3–2-es győzelmet aratott Tunahan Cicek vezérletével.

„A Vaduz jól kezdte a bajnokságot, győzelemmel rajtolt, így lendülettel érkezik a mérkőzésbe, nyerniük kell, és nekünk ezt figyelembe véve kell megszerveznünk a játékunkat. Mindenki tudja, hogy komoly a tét, ez nem az a pillanat, amikor kísérletezni lehet. A keret minden tagjára szükségünk van, ugyanakkor nem hiszem, hogy sok változtatást eszközölnék a kezdőcsapatban. Nagyon szeretnénk nyerni, azon dolgozunk, hogy érvényesüljön a támadófutballunk, és ha ez így lesz, a továbbjutás sem lehet kérdéses.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

18.00: FC Vaduz (liechtensteini)–Újpest FC, Eschen (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!