Ekl: Michael Boris a nagy előny dacára is agresszív játékot vár a Mol Fehérvártól

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.28. 09:25
null
A Mol Fehérvár együttesét irányító Michael Boris (szemben) határozott és koncentrált játékot kér futballistáitól – ha ez megvalósul, meglesz a továbbjutás (Fotók: Szabó Miklós)
A székesfehérváriak német szakvezetője ismeri a Qabala gyenge pontjait, míg Loic Nego szerint nem szabad meghallani azokat a hangokat, amelyek máris tuti továbbjutónak tekintik csapatát.


Bár rosszul kezdődött, végül megnyugtató előnyt harcolt ki a Mol Fehérvár a Qabala elleni Európa-konferencialiga-selejtező első mérkőzésén. Székesfehérváron az azeri együttes az első negyedórában többször is megtalálta a rést a hazai védelmen, a vezetést is megszerezte, ám szerencsére a magyar csapat idővel magára talált. Kenan Kodro még az első fél­időben egyenlített, a szünet után újabb gólt szerzett, és mivel Adrian Rus, valamint Budu Zivzivadze is eredményes volt, háromgólos előnnyel várhatja a csütörtöki visszavágót.

Máris eldőlt a továbbjutás?

„Az első meccs előtt mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adtam a továbbjutásra, de tény, a háromgólos előny miatt most mi vagyunk kedvezőbb helyzetben – mondta a Qabala elleni visszavágót megelőző sajtótájékoztatón Michael Boris, a magyar együttes német szakvezetője. – Csütörtökön ezt félre kell tennünk, három gólnál nagyobb hátrányból is fordítottak már meg párharcot, ilyen a futball. A figyelmünk egy másodpercre sem lankadhat, tudjuk, mit kell tennünk a továbbjutáshoz. Ami az első meccset illeti, az első félidőben időbe telt, mire megtaláltuk a játékunkat, el kell ismernünk, hogy az ellenfelünknek megvolt a lehetősége, hogy kétgólos előnybe kerüljön. Emiatt nem lenne szerencsés gyengébbnek minősíteni a riválisunkat, azt viszont ki merem jelenteni, hogy tudjuk, mi a Qabala erőssége és a sebezhető pontja. Vélhetően ismét a játékosai fizikumára épít, nekünk ehhez alkalmazkodnunk kell, akárcsak a stadion hangulatához.”

A fehérváriak szakvezetője a megfelelő regenerációról is beszélt, elvégre hétvégén már bajnoki vár játékosaira. Emiatt a csapat – a hajnalba nyúló utazás elkerülése érdekében – Azerbajdzsánban tölti az éjszakát, a délelőtti regenerációt is ott végzi, és csak ezt követően indul vissza Magyarországra. A csütörtök esti kezdőcsapatról viszont hiába kérdezték a helyi újságírók.

„Majd meglátjuk, hány helyen változik a kezdőcsapat a múlt heti meccshez képest   – folytatta a német szakvezető. – Az biztos, hogy némileg már a vasárnapi bajnokira is figyelnünk kell, de szerencsére elég bő a keretünk ahhoz, hogy két versenysorozat ne jelentsen problémát. Egyelőre viszont nem akarok ennyire előreszaladni, mert azzal azt sugallnám, hogy lefutottnak tekintjük a visszavágót, pedig szó sincs erről. Hoznunk kell azt a szintet, amelyet az első meccsen mutatottunk, agresszív játékot várok a csapattól, és a lehető legtöbb párharcot kell megnyernünk.”

A Mol Fehérvárral júliusban szerződést hosszabbító Loic Negóra is fontos szerep várhat a visszavágón, a szélen az ellenfél megállításából és a támadásépítésből is ki kell vennie a részét.

„Mi vagyunk kedvezőbb helyzetben, de ez senkit sem tehet kényelmessé – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a Mol Fehérvár 31 éves szélsője. – Ilyenkor ki kell zárni a külvilágot, nem szabad meghallani azokat a hangokat, amelyek szerint máris továbbjutottunk. Nagy tervekkel utaztunk ide, a második meccsen is nyerni akarunk, és továbblépni a következő körbe. Nagyon nem szeretnénk belefutni kellemetlen meglepetésbe, emiatt alaposan kielemeztük az első meccset, minden játékos tudja, mi a feladata. A háromgólos előny miatt talán a riválisnak is van olyan játékosa, aki nem hisz a fordításban, mi viszont tudjuk, hogy a futballban bármi előfordulhat, és ennek megfelelően készülünk.”

Loic Nego (balra) a visszavágón is igyekszik távol tartani a labdától az ellenfél játékosait
Loic Nego (balra) a visszavágón is igyekszik távol tartani a labdától az ellenfél játékosait


Dominik Kovacic: Mintha 0–0-ról folytatódna a párharc

Dominik Kovacicnak, a Kisvárda Master Good újonnan igazolt belső védőjének már van tapasztalata a csütörtöki Ekl-ellenfélről, a Kajrat Almatiról.

Emlékezetes volt Dominik Kovacic kisvárdai belépője, hiszen az átigazolása után előző klubja, a román FC Universitatea Craiova 1948 jelezte, a szerinte szabálytalan eljárás miatt panaszt tesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA). Végül aztán minden akadály elhárult az elől, hogy a szabolcsiak újonnan szerződtetett belső védője már az idény első tétmeccsén, a Kajrat Almati elleni Európa-konferencialiga-selejtezős párharc első felvonásán (amelyen 1–0-ra megnyert a Kisvárda) is pályára léphessen. Szenzációs lehetett volna a bemutatkozása, hiszen a találkozó 4. percében majdnem gólt fejelt.

„Igen, közel voltam az első gólom megszerzéséhez Almatiban, de nem vagyok szomorú, hogy nem jött össze, hiszen Jasir Asani megmozdulásával végül ny ertünk és előnyhöz jutottunk – mondta megkeresésünkre a 28 éves játékos. – Az első meccs eredményétől függetlenül is nagyon jól érzem magam Kisvárdán, a társak kedvesen fogadtak, könnyen beilleszkedtem.”

Jasir Asani (balra) lőtte a Kisvárda győztes gólját a múlt héten, Dominik Kovacic pedig helyzetig jutott (Fotó: Kisvárda FC)
Jasir Asani (balra) lőtte a Kisvárda győztes gólját a múlt héten, Dominik Kovacic pedig helyzetig jutott (Fotó: Kisvárda FC)


Neki nem volt ismeretlen a Kajrat, hiszen három évvel ezelőtt a bosnyák Siroki Brijeg labdarúgójaként már szerepelt ellene a nemzetközi porondon. Akkori csapatával két vereség után (0–1 hazai pályán, 1–2 idegenben) esett ki – itt a lehetőség a törlesztésre!

„Ebben bízom én is. Almatiban a gól nélküli döntetlen sem lett volna rossz eredmény, de persze örülök, hogy előnnyel várjuk a folytatást. Ettől függetlenül úgy kell kifutnunk a pályára, mintha nulla nulláról folytatódna a párharc. Vigyáznunk kell, mert a Kajrat jó csapat, jobb annál, mint amit az első meccsen mutatott. Várom, hogy elkezdődjön a csata és hogy találkozhassak szurkolóinkkal. Izgatott vagyok, mint minden bemutatkozás előtt, s remélem, továbbjutást ünnepelhetünk a lefújást követően.”

Az első meccsen 1–0-s előnyt szerző Kisvárda továbbjutás esetén vélhetően a norvég Moldéval csaphat össze, amely 4–1-es előnyben várja a svéd Elfsborg otthonában rendezendő Ekl-visszavágót.     

B. T.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓK
CSÜTÖRTÖK

18.00: Qabala (azeri)–Mol Fehérvár FC – élőben az NSO-n!
18.00: Kisvárda Master Good–Kajrat Almati (kazah) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Puskás Akadémia FC–Vitória Guimaraes (portugál) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik