A Kisvárda győzött az első nemzetközi kupameccsén

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 15:50
null
Mesanovicék (pirosban) két győzelemmel jutottak tovább a Kajrat ellen (Fotó: Kisvárda FC)
Megkezdte szereplését az Európa-konferencialigában a Kisvárda, amely a távoli Kazahsztánba utazott, és 1–0-s győzelemmel térhet haza a Kajrat Almati otthonából. Ezzel a magyar bajnoki ezüstérmesnek jó esélyei vannak a továbbjutásra.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda Master Good 0–1 (0–0)

Almati, Ortalik Stadion. Vezette: Kjaesgaard (dán)
KAJRAT:
Usztyimenko – Asztanov, Vaszin, Bagnack, Kurgin (Kasszabulat, 63.) – Ulsin (Adahadzsiev, 74.), Szadibekov (Usszenov, 74.), Krahovszkij (Svriev, 84.) – Kanté, Joao Paulo, Aljkulov (Susenacsev, 63.).Vezetőedző:Kirill Keker
KISVÁRDA:Odincov – Hej, Kravcsenko, Kovacic, Peteleu (Leoni, 16.) – Ötvös (Czérna, 86.), Karabeljov – Navrátil (Melnik, 71.), Makowski, Camaj (Asani, 71.) – Mesanovic (Ilievszki, 86.).Vezetőedző:Török László
Gólszerző:Asani (82.)

ÖSSZEFOGLALÓ

SZEMBEN A KAPUVAL, tíz méterre állt a szurkoló, célba vette a bal felső sarkot, de méterekkel mellé trafált, a labda viszont nagy erővel eltalálta a rendőrautót, amelynek beindult a riasztója. Rendőri készültségből nem volt hiány az Ortalik Stadion környékén (ahol a jelzett eset is megtörtént), abban pedig az Európa-konferencialiga selejtezőjére érkező almati drukkerek csak reménykedtek, hogy kedvenceik jobb lövőformát mutatnak majd, mint a szurkolói játékban részt vevő társuk.

VÉLEMÉNY – Jasir Asani, a Kisvárda gólszerzője

„Azzal a feladattal küldtek pályára Bohdan Melnikkel együtt, hogy próbáljuk meg eldönteni a meccset. Friss erőként igyekeztünk lendületet vinni a játékba. Nehéz mérkőzés volt, nagyon küzdött és veszélyesen játszott a hazai csapat, és még semmi sem dőlt el, az otthoni meccsre is fel kell készülnünk. Örülök, hogy én szereztem a kisvárdai futballtörténet első nemzetközi kupagólját.”

A Kisvárda csütörtökön mutatkozott be az európai kupaporondon, s ehhez Közép-Ázsiába, a kazah-kínai-kirgiz hármashatár szomszédságába kellett elutaznia. Nem is lebecsülendő ellenfélhez, hiszen a Kajrat csaknem évtizede állandó résztvevője a nemzetközi megméretéseknek, tavaly a csoportkörig jutott az Ekl-ben. És hát olyan játékosa is volt – persze a két magyaron, a vezetők által a mai napig emlegetett Elek Ákoson és Eppel Mártonon kívül –, mint a korábbi 25-szörös brazil válogatott, Vágner Love. Korábban ült a kazah csapat kispadján Vladimír Weiss is, aki szerdán győzelemre vezette a Slovant a Ferencváros otthonában.

A kezdés előtt a hangulatfelelős megedzette a hazai szurkolók torkát, a jelenlévők fogékonyak voltak a rigmusok skandálására és lengtek a zászlók is körben a lelátón. Köztük egy magyar, hiszen Magyarország almati főkonzulja, Blaumann Ferenc itt volt a mérkőzésen, a Kisvárdáról a csapatot elkísérő mintegy huszonöt fős delegációt is navigálta az elmúlt napokban – ők pedig gondoskodtak egy zászlóról is.

Veszélyes szögletekkel indult a mérkőzés, a Kisvárda hármat is kiharcolt az első hat percben, és Driton Camaj beadásai után Dominik Kovacic két fejese után gól születhetett volna. A túloldalon is szöglet után veszélyeztetett először a Kajrat, addig-addig pattogott a labda a tizenhatosnál, mígnem Joao Paulo csak kevéssel lőtt a bal alsó sarok mellé. Negyedóra elteltével Ionut-Andrei Peteleu sérülése és „druszája”, Andrej Ulszin cselsorozata után leadott, ám Artem Odincov által hárított lövése okozott egyszerre zavart kisvárdai oldalon, mígnem az ezúttal bal oldali védőt játszó román játékost le is kellett cserélni. A döntően védekezésre berendezkedő Kisvárda előtt Driton Camaj révén adódott újabb veszélyes lehetőség, de a kapu fölé lőtt az általa kiharcolt 17 méteres szabadrúgásból. Aztán Jaroslav Navrátil bombázott a kapura a tizenhatos sarkától, ebből sem született gól. A szünetig itt is, ott is volt ígéretes lehetőség, de gól nélkül ért véget az első játékrész.

Izgalmasabbá akkor vált a helyzet, amikor a sajtópáholyban helyet foglaló Leo Higuitát kiszúrták a szurkolók, és fotózkodtak a világ legjobbjának tartott, Almatiban védő futsalkapussal. A brazil sportember a lelkünkre kötötte, adjuk át üdvözletét korábbi csapattársának, a 2016 és 2018 között a Kajratban légióskodó Dróth Zoltánnak. Mi ezennel megtettük...

Közben a pályán azt láthattuk, hogy Hej Viktor és Rafal Makowski távolról leadott lövésénél a labda veszélyezteti, de elkerüli a kaput. Ekkor már a Kisvárda játszott fölényben, és amikor friss erőként pályára lépett Bohdan Melnik, valamint Jasir Asani, kettejük akciója nyomban veszélyt eredményezett, de a jobb oldali beadás kicsit magasnak volt utóbbi játékos számára.

Igazán akkor hördült fel a közönség, amikor a hazaiak brazil légiósa, Joao Paulo akrobatikus mozdulattal, ollózva lőtte rá a tizenhatoson kívülről a labdát, amely a léc fölött elszállva a reklámtábláról tovább pattanva kívülről rezdítette meg a hálót, és ez annyira megtévesztette a lelkes szurkolókat, hogy a fél stadion gólt kiáltott.

Ám igazi gólt csak a másik kapunál látott a közönség, szép akció végén Jasir Asani megszerezte a kisvárdai futballcsapat történetének első nemzetközi kupás gólját, amely egyszersmind győzelmet ért!

A magyar bajnokság ezüstérmese nagyszerű eredményt ért el első meccsén az európai kupaporondon, és bizakodva várja a jövő héten csütörtökön hazai pályán rendezendő visszavágót. 0–1

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a mérkőzésnek, idegenben nyert a Kisvárda. 0–1

92. perc: Őrület! Kanténak készítették le a labdát lövésre fejjel, ő pedig óriási erővel lőtt a bal felső irányába, Odincov azonban hatalmas bravúrral mentett.

90. perc: 5 perc a hosszabbítás.

90. perc: Növelhette volna az előnyét a Kisvárda, egy jó kontra után Ilievszki került helyzetbe, de körülményeskedett, így Usztyimenko könnyen védett.

86. perc: Kisvárdai cserék, Mesanovic helyett Ilievszki,Ötvös helyett pedig Czérna a pályán.

83. perc: Asani kapott egy sárgát túlzott gólörömért.

82. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A KISVÁRDA! Szinte körbepasszolgatta a Kajrat tizenhatosát a Kisvárda, Ötvös passzolt Leonihoz, aki középre játszott, Asani felpörgette magának a labdát, majd 13 méterről a jobb alsóba lőtt. 0–1

79. perc: Jobb oldali Kisvárda szöglet után Asani a hosszú oldalra ívelt, a kazahok azonban lefülelték a labdát.

75. perc: Felhördült a közönség, mert Joao Paulo 19 méterről, ollózó mozdulattal lőtt a kapu fölé. Szép volt, de veszélyt nem jelentett.

74. perc: Ötvöskapott sárga lapot rossz becsúszás miatt.

71. perc: Cserélt a Kisvárda, Navrátil helyett Melnik, Camaj helyett Asani érkezett.

66. perc: Inkább a Kajrat térfelén zajlik a küzdelem, akár meg is nyerhetné a Kisvárda a találkozót a játék mostani képe alapján.

58. perc: Ötvös végezte el a szabadrúgást, és nem sokkal csavart a bal alsó mellé.

57. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Kisvárda 22 méterre a Kajrat kapujától, kissé jobbról.

57. perc: Leoni szöglete veszélyesen csavarodott a kapu felé, valahogy azonban menteni tudtak a védők.

53. perc: Hej húzott jobbról befelé, ő is megpróbált a hosszú felsőbe csavarni, de nem járt sikerrel.

53. perc: Visszahúzás miatt sárga lapot kapott Asztanov,

52. perc: Leoni beadását Mesanovic fejelte el 14 méterről, ez a fejes azonban nem okozott gondot, messze a kapu mellett pattogott el.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+4. perc: Vége az első félidőnek, gól nincs, játék sem nagyon... 0–0

45. perc: Négy perc a ráadás.

43. perc: Ebben több volt! Jó kontrát vezetett a Kisvárda, a tizenhatoson belül remek ütemben kapta Makowski, aki nagyon sután találta el, egyszerűen leperdült a lábáról a labda 11 méterre a kaputól.

39. perc: Leoni kapott sárgát, mert visszahúzással akadályozott meg egy Kajrat-kontrát.

37. perc: Ez szép volt! Camaj húzott balról középre, majd meglátta a jobb oldalon Navrátilt, aki egy csel után középre húzott, és a tizenhatos jobb sarkának közeléből a jobb felsőt vette célba. Nem sokkal ment mellé a labda.

36. perc: Jobb oldali Kajrat-szöglet jött középre, de sikerült felszabadítani, felcsillant a lehetősége egy jó kontrának is, de ebből nem lett semmi.

33. perc: Elég alacsony színvonalú eddig a találkozó, szerencsére a kazahok nem sok veszélyt jelentenek a Kisvárda kapujára.

29. perc: A szabadrúgást Camaj végezte el, és gyengén fölélőtt.

28. perc: Jónak tűnő kontrát vezetett a Kisvárda, Camaj hozta fel a bal oldalon, nem passzolt, inkább középre húzott, és 17 méterre a kaputól elkaszálták. Szabadrúgás.

22. perc: A bal oldalról végehetett el szögletet Joao Paulo, sokat viszont nem ért, mert Mesanovic könnyedén kivágta a labdát.

18. perc: Aljkulov ütközött a levegőben Hejjel, szabadrúgást kapott 23 méterre a Kisvárda kapujától.

16. perc: Peteleu megsérült, Leoni állt be a helyére.

15. perc: Megúszta a Kisvárda! Ulszin cselezett ki két piros mezest a kisvárdai tizenhatos vonalán, majd a lövése nagyon gyenge lett, alig gurult el a kapuig.

9. perc: Nagy kazah lövés! Kisebb kavarodás volt a Kisvárda kapuja előtt, végül úgy tűnt, sikerül felszabadítani, de csak Joao Paulo elé, aki 22 méterről nagy erővel nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.

6. perc: Újabb szöglet jöhetett a jobb oldalról, és megint sikerült elfejelni, méghozzá ismét csak Kovacicnak, és ez sem volt veszélytelen...

4. perc: A jobb oldali szöglet jól szállt középre, Kovacic fejelte el 12 méterről, és a jobb alsóba tartó labdát csak nagy bravúr árán tudta kivédeni Usztyimenko.

3. perc: Jött előre a Kisvárda, Hej kapta a jobb oldalon, majd az alapvonal közeléből nem tudott jól középre adni, viszont a védők ügyetlenkedtek, és összehoztak egy szögletet a magyar csapatnak.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Kajrat sárga-feketében, a Kisvárda tiszta pirosban játszik.

ELŐZMÉNYEK

A Ferencváros mellett egy másik magyar csapat, a bajnoki ezüstérmes Kisvárda Master Good is a távoli Kazahsztánban – annak délkeleti szegletében – kezdi nemzetközi kupaszereplését, a Kajrattal csap össze. Az európai porondon abszolút újonc szabolcsi együttesre a Fradiénál is hosszabb utazás várt, hogy megérkezzen a kazah–kirgiz–kínai határ menti Almatiba, a világ kilencedik legnagyobb országának legnépesebb, de nem fővárosába. A távolság és a négyórás időeltolódás miatt már kedden útra keltek a kisvárdaiak, akik az öt és fél órás repülőút után magyar idő szerint szerda hajnali egy órakor kerültek ágyba.

„  Kényelmesen elfértünk a gépen, tudtunk pihenni vagy éppen filmet nézni– mondta lapunknakJanisz Karabe­lov,a Kisvárda hatszoros bolgár válogatott középpályása. –Célunk, hogy az első mérkőzésen olyan eredményt érjünk el, amely reményt ad a jövő heti visszavágóra. Nemcsak attól különleges ez a túra, hogy jó messzire kellett utazni az első nemzetközi kupameccsünkre, hanem mert      olyan stílusú ellenféllel találkozunk, amilyennel a magyar bajnokságban nem szoktunk. Stábunk segítségével megfelelően felkészültünk a Kajratból, ezen semmi sem múlhat.”

A Kisvárda vezetőedzője, Török László a kisvardafc.hu-nak nyilatkozott.

„Ez már nem az a világ, amikor egy kazah csapatot el lehet intézni egy kézlegyintéssel, a Kajrat elleni felkészülésünk nagyon komoly volt, már három-négy hete erre a mérkőzésre helyeztük a hangsúlyt– mondtaTörök László,a Kisvárda Master Good vezetőedzője, miután a csapat letudta a csütörtöki meccsidőpontban tartott edzést. –A feltérképezést illetően annyiban talán könnyebb dolgunk volt, mint ellenfelünknek, hogy a Kajrat az elmúlt hetekben bajnoki és kupamérkőzéseket is játszott, így róluk nagyobb terjedelem állt rendelkezésünkre szakmailag, mint esetleg nekik rólunk. A stábtagok elkészítették az ellenfél valamennyi játékosának profilját, amit egyénileg is megkaptak a futballistáink, de csapatszinten is elemeztük, valamint az edzésgyakorlatok is a Kajratról szóltak. Ugyan az ellenfél kerete kicsit átalakult az előző bajnoksághoz képest, de így is vannak nagyon jó játékosai, csapatrészenként több is. Az utóbbi hat meccsének eredménye is figyelemfelkeltő, és arra is számolnunk kell, hogy a pálya szinte minden pontján letámadnak majd bennünket. Kimondott erősségük, hogy gyorsan mennek át védekezésből támadásba.”

A kisvárdaiak honlapjának az ellenfél vezetőedzője,Kirill Kekeris nyilatkozott.

„Nehéz megmondani, hogy a Kisvárda jelenleg milyen formában van, hiszen nem játszott még tétmérkőzést a nyáron. Erre a kérdésre csak a mérkőzés adja meg a választ. Az edző stábbal és a csapattal együtt is elemeztük a Kisvárda mérkőzéseit, ismerjük az ellenfél erősségeit és gyengeségeit, minden csapatrészben vannak meghatározó játékosai.”

A Kisvárda Ekl-kerete
Kapusok:Artem Odincov (ukrán), Hindrich Ottó, Mihajlo Hotra (ukrán)
Védők:Viktor Hej (ukrán), Anton Kravcsenko (ukrán), Milos Vranjanin (szerb), Széles Imre, Dominik Kovacic (horvát), Matheus Leoni (brazil), Rubus Tamás, Ionut Peteleu (román)
Középpályások:Ötvös Bence, Janisz Karabeljov (bolgár), Rafal Makowski (lengyel), Lucas, Bohdan Melnik (ukrán)
Támadók:Driton Camaj (montenegrói), Jasir Asani (albán-északmacedón), Jaroslav Navrátil (cseh), Jasmin Mesanovic (bosnyák), Mario Ilievszki (északmacedón), Nagy Krisztián
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik