Nem bírt a Turkuval Finnországban a Puskás Akadémia

BORSOS LÁSZLÓ (Turku, összefoglaló), HARMATH ÁKOS (Budapest, percről percre)BORSOS LÁSZLÓ (Turku, összefoglaló), HARMATH ÁKOS (Budapest, percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.08. 19:19
null
Nem bírt a Turkuval Finnországban a Puskás Akadémia (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)
Nem bírt az Inter Turkuval Finnországban a Puskás Akadémia az Európa-konferencialiga selejtezőjének első fordulójában: a gól nélküli első félidő után a finnek Benjamin Källmann találatával szereztek vezetést, amire Jakub Plsek válaszolt, a végeredmény 1–1 lett.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Inter Turku (finn)–Puskás Akadémia 1–1
(0–0)
Turku,
Veritas Stadion, 1556 néző. Vezeti: T. Hansen, (Bashevkin, Langseth) – norvégok
Inter Turku: Moisander – Järvenpää (Yrjas, 78.), Ketting, Hoskonen, Hyvärinen – Sanz, Nurmi (Annan 78.,) – Ojala – Källman, Furuholm, Kagajama. Vezetőedző: José Riveiro
Puskás Akadémia: Tóth B. – Nagy Zs., Joao Nunes, Stronati, Deutsch (Favorov, 6.) – Van Nieff, Spandler – Slagveer (Komáromi 71.), Baluta (Puljic 71.), Kiss T. (Gruber, 89.) – Plsek. Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gólszerző: Källmann (59.), ill. Plsek (75.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Előre az első győzelemért – ez lehetett a Puskás Akadémia jelmondata, hiszen a felcsútiak második mérkőzésükre készültek a nemzetközi színtéren. Emlékezhetünk, az előző kupaidényben a koronavírus által megtizedelt csapat 3–0-s vereséget szenvedett a svéd Hammarbytól Európa-liga-selejtezőn. A finn Inter Turku ellen szinte a legerősebb tizenegyét küldhette pályára Hornyák Zsolt vezetőedző, igaz, Urblík József és Géresi Krisztián mellett a csapatkapitányt, Szolnoki Rolandot sem nevezhette sérülés miatt a párharc első mérkőzésére. Utóbbi játékos kiválása eredményezte, hogy Nagy Zsolt végül nem bal oldali támadóként, hanem jobbhátvédként kapott helyet a kezdő csapatban, a nyáron szerződtetett Patrizio Stronati a védősor tengelyében futballozott, így a középhátvéd Spandler Csaba a középpályán kezdett.

Két perc sem telt el az összecsapásból, máris borult ez előzetes terv: Deutsch László Benjamin Källmannal ütközött, a finn támadó ráesett a lábára, s nem tudta folytatni a játékot, hordágyon vitték el. A helyére becserélt Artem Favorov Van Nieff párjaként amolyan szűrő lett, míg Spandler Csaba a jobbhátvéd posztján találta magát. A három percig emberelőnyben futballozó Turku megizzasztotta a magyar ezüstérmest, a hazai kemény mag hangerejének növekedésével arányosan fokozta az iramot. Miután kiegyenlítődött a létszám, a Puskás Akadémia előtt adódtak nagy lehetőségek, ám kimaradtak, Luciano Slagveer ziccerben a kapufát találta el, majd tiszta lövőhelyzetben méterekkel a kapu fölé tüzelt.

Bosszantó volt a megannyi elpuskázott helyzet, az első félidő közepére már többgólos is lehetett volna a PAFC előnye. A 23. percben Yoell Van Nieff remek érzékkel ugratta ki Jakub Plseket, s bár a cseh támadó szemfüles volt, s megpróbálta átemelni a 183 centiméter magasra nőtt Henrik Moisandert, a finn kapus a léc fölé paskolta a labdát, három perccel később pedig Kiss Tamás fejelt ordító helyzetben a kapu jobb sarka mellé. A házigazdát könnyen zavarba lehetett hozni, különösen a bal oldalán lehetett megbontani a védelmét, s bár egy évvel ezelőtt a Budapest Honvéd ellen erősebb csapat benyomását keltette, mégis csupán a szerencsén múlt, hogy nem szerzett vezetést a szünet előtt – Noah Nurmi közelről a kapu fölé bólintotta a labdát.

A második félidőben mintha felcserélődtek volna a szerepek, a Turku játszott lényegesen veszélyesebben, a felcsútiak bal oldalát többször is átjátszotta, de a finn klub labdarúgói nem tudtak túljárni Tóth Balázs eszén. Egészen az 59. percig, ekkor ugyanis a legveszélyesebb és legkeményebb hazai játékos, Benjamin Källman kihasználta Patrizio Stronati megingását, eltolta Joao Nunes mellett a labdát, s máris az Internél volt az előny… A gól megbénította a magyar együttest, támadójátéka ötlettelen és pontatlan volt. Elkélt a vérfrissítés, húsz perccel a rendes játékidő vége előtt Komáromi Györgyöt jobbszélsőként, Jakov Puljicot középcsatárként vetette be Hornyák Zsolt, s a húzása bevált, ugyanis a 19 éves magyar támadó néhány perc elteltével gólpasszt adott Jakub Plseknek. A mérkőzés „slusszpoénja” a cseh légiós lábában maradt, átlövése után a kapufán csattant a labda...

Ugyan a kilencven perc rávilágított arra, hogy a magyar ezüstérmes erősebb finn vetélytársánál, a végeredmény nem tükrözi a két fél közötti különbséget, így aztán a Puskás Akadémia hazai pályán vívhatja ki a továbbjutást.

Ikszelt Finnországban a felcsúti együttes (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)
Ikszelt Finnországban a felcsúti együttes (Fotó: pfla.hu/ifj. Döme László)

PERCRŐL PERCRE

93. perc: Letelt, vége. Visszavágó a jövő héten.

91. perc: Három perc lesz a ráadás.

90. perc: Gruber majdnem csoda csere lett: Puljic emelte be jobbról, az ötösön belül érkező fiatal csatár azonban nem tudta Moisander mellett a kapuba piszkálni.

89. perc: Újabb magyar csere. Gruber váltotta Kisst.

88. perc: Kapufa! Komáromi mélységi indítása után Puljic sarokkal játszott Plsek elé, aki 15 méterről kapásból lőtt, a jobb kapufát találta el.

86. perc: Ketting és Kiss Tamás rúgott össze a labdáért harcolva, utóbbi a földön maradt. Nem sípolt a bíró.

82. perc: Komáromi emelte középre jobbról a labdát Puljic pedig látványos mozdulattal, félfordulattal, a levegőből lőtte el a labdát, alig néhány centivel a bal alsó mellé.

78. perc: Cserék a hazaiaknál: Yrjas és Annan be, Järvenää és Nurmi le.

75. perc: OTT AZ EGYENLÍTÉS! A felívelt labdát Kiss Tamás letette a Plsek elé, aki 14 méterről, egyből lőtt, a labda a meglepett Moisander mellett a bal alsó sarokban kötött ki, 1–1

74. perc: Furuholm adta el a labdát, majd lendületből utánarúgott a labdát megszerző Spandlernek. Sárga.

71. perc: Kettős csere: Slagveer és Baluta le, Komáromi és Puljic be.

70. perc: Többet birtokolja a labdát a magyar csapat, de a finnek játéka hordozza magában a több veszélyt a gól óta is.

65. perc: Slagveer a jobbon az alapvonaltól emelt középre, Baluta és a védelem többször is felfejelte a labdát a levegőbe, végül Plsek elé hullott, aki 15 méterről ballal lőtt is, fölé.

62. perc: A felívelt labdára Kagajama és a kapujából kirobbanó Tóth is rámozdult, a kapusé lett a labda, de ütközött a japánnal, akit ápolni kellett.

59. perc: Vezet a Turku! Furuholm egy felpasszt ügyesen pörgetett Källmann elé, aki rávezette a behátráló Nunesre, majd a tizenhatoson belülre érve laposan a rövid alsó sarokba lőtt, Tóth Balázs hiába vetődött, már nem ért le a labdára, 1–0.

56. perc: Kagajama hagyta faképnél Nagy Zsoltot a bal oldalon, belőtt labdája Favorov lába között lelassult, de végül az ukrán megszerezte, de csak azért, hogy szinte lekészítse Sanznak, akinek lövése egy védőről fölé pattant.

55. perc: Källmann balról érkező lapos passza után Nurmi lőtt 17 méterről, Tóth fogta a lapos lövést..

53. perc: Egy felívelt finn szabadrúgás után Furuholm löki meg a levegőben Slagveert a tizenhatoson belül, szabadrúgás kifelé.

49. perc: Källmann! Jobbösszekötőben hozta fel a labdát, majd a tizenhatos előtt befelé cselezett, s 17 méterről laposan lőtt is, Tóth vetődve hárított a bal alsó sarok előtt.

47. perc: Kiss Tamás hozta fel a labdát a balon, a tizenhatoshoz érve lövésszerű beadásfélével próbálkozott, de igazából lövésnek nagyon gyenge kísérlet volt, beadásnak meg még rosszabb…

46. perc: Folytatódik a mérkőzés.

Jönnek már a hazaiak is.

Lassan érkeznek a csapatok a folytatásra. A Puskás Akadémia játékosai már a pályán.

45+3. perc: Még egy vendégszöglet. Megint Van Nieff. Ebből sincs veszély, és Hansen bíró le is fújja a félidőt.

45+2. perc: Szöglet, Källmanról pattant ki a labda. Jön Van Nieff elvégezni, de a finnek kifejelik.

44. perc: Három perc lesz a ráadás.

39. perc: Van Nieff kapott sárga lapot, térden rúgta Järvenpäät.

37. perc: Van Nieff lőtte középre a középre a szögletet, amit a védők kifejelte, majd Spandler fejjel készítette le Favorovnak, aki ballal 18 méterről a jobb kapufa mellé lőtt.

36. perc: Spandler balról élesen lőtte középre a labdát, amely mindenki előtt elment középen, a túloldalon érkező Plsek azért még nullszögből rábikázta, s jól tette, mert a labda Moisanderről került szögletre.

30. perc: Az elmúlt percekben kicsit leült az iram, de a Puskás Akadémia fölénye változatlanul megmaradt.

27. perc: Egy hazai helyzet: Furuholm fejese szállt mellé egy balról beívelt szögletet követően.

25. perc:Mi maradt ki!!! Hyvärinen bizonytalankodása után Slagveer csapott le a labdára a jobbon, elrobogott a tizenhatos oldaláig, majd középre emelt, Kiss Tamás 9 méterről csukafejessel a jobb alsó mellé küldte a labdát…

22. perc: Van Nieff csípte el Moisander felívelését a kezdőkörnél, s egyből előre is tette Plseknek, aki 14 méterről megpróbálta átívelni a labdát a kint lévő kapus fölött, de még bele tudott ütni Moisander a labdába, így fölé szállt. A szöglet után nem alakult ki gólveszély.

19. perc: Järvenpää kapott sárgát utánrúgásért.

17. perc: Furuholm lódult meg egy hosszú indítással meg vagy két méter előnnyel. Utóbbira magyarázat, hogy lesről indult.

15. perc: Kagajama beadását a védelem elvéti, de Furuholmot ez meglepi, így Tóth Balázshoz kerül a labda.

12. perc: Deutschot közben hordágyon vitték el a pálya széléről…

11. perc: Källman most Favorovot iktatja ki… Őt szerencsére nem kell ápolni, meggyógyul magától is.

9. perc: Egy jobbról belőtt szöglet Slagveer elé került, ő pedig 13 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt.

8. perc: Gyors vendégakció: Kiss Tamás tette tovább a labdát a középen kiugrani készülő Slagveer felé, aki visszalépett érte, betört a tizenhatoson belülre, ellőtte a kifutó Moisander mellett, de a jobb kapufa tövét találta el.

6. perc: Ez sajnos nem tartott sokáig Deutschnak, Favorov áll a helyére.

4. perc: Két percig tartott, mire Deutschot annyira sikerült leápolni, hogy legalább le lehessen támogatni.

2. perc: Rögtön egy csúnya sérülés: Kälmann és Deutsch ugrottak fel fejelni, ám a finn a földéréskor ráesett a Puskás Akadémia játékosának a lábszárára.

1. perc: A vendégek kezdték a mérkőzést.

A Puskás Akadémia tiszta fehérben, a hazaiak kék-fekete csíkosban – naná.

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már a pályán, hamarosan megkezdődik a mérkőzés. A csapatok már a pályán.

ELŐZMÉNYEK

Finnországban rég nem látott népszerűségre tett szert a labdarúgás, a fokozott érdeklődés leginkább az Európa-bajnokságnak tulajdonítható. A helyi klubfoci nem mozgatja meg oly mértékben az embereket, mint a 31 sikertelen kvalifikációs sorozat után nemzetközi tornára kijutó finn válogatott szereplése, illetve a kieséses szakasz mérkőzései. A nézőszámok sem nőttek robbanásszerűen a finn első osztályban, az Inter Turku hazai bajnokijaira ebben az idényben átlagosan mintegy 1300-an váltottak jegyet, s a Puskás Akadémia elleni csütörtöki Európa-konferencialiga-mérkőzésen is nagyjából ennyi szurkolót várnak a Veritas Stadionba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik