Ekl: háromgólos vereséget szenvedett Moldéban a Kisvárda

Vágólapra másolva!
2022.08.04. 21:00
null
Fotó: kisvardafc.hu
Kiegyenlített első félidő után a második játékrészben lesgyanús góllal szerzett vezetést a norvég Molde a Kisvárda ellen az Európa-konferencialiga-selejtező harmadik körének első mérkőzésén, majd a skandinávok a hajrában két perc alatt két újabb gólt szereztek, és 3–0-ra nyertek.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS

Molde FK (norvég)–Kisvárda 3–0 (0–0)
Molde, Aker Stadion. Vezette: Sztojcsevszki (északmacedón)
MOLDE:
Karlström – Hansen, Haugan, Risa – Linnes, Grödem (Hussain, 58.), Mannsverk, Breivik (N. Ödegard, 88.), Haugen (Knudtzon, 73.) – Zekhnini (K. Eriksen, 58.), D. Fofana. Vezetőedző: Erling Moe
KISVÁRDA:
Odincov – Hej, Kravcsenko (Vranjanin, 86.), D. Kovacic, Matheus Leoni – Ötvös, Karabeljov (Lucas, 72.) – Navrátil (Asani, 72.), Makowski (Melnik, 62.), Camaj (Ilievszki, 86.) – Mesanovic. Vezetőedző: Török László
Gólszerző:
Hussain (62.), D. Fofana (80.), Linnes (82.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az otthonról érkező időjárás-jelentést hallva nem tudtuk eldönteni, ki irigyli jobban a másikat. A kilencfokos hidegben és esőben pályára lépő kisvárdaiak a magyarországi kánikulában aszalódókat vagy éppen fordítva, a forróságban felfrissülni vágyók az Európa-konferencialiga-selejtezőre késő őszi időjárási körülmények között Norvégiában szereplő magyar gárdát. A kisvárdaiaknak nemcsak az otthon ilyentájt szokatlan időjárással kellett megbarátkozniuk, hanem a felénk szintén nem gyakori műfüves játéktérrel is, no meg olyan csapattal összecsapni, amely huszadik alkalommal indult a nemzetközi kupaporondon, az elmúlt években ki sem lehetett robbantani onnan, csoportkörben is szerepelt.

Ismerőssel is találkoztunk a meccs előtt a moldei médiaszobában – Tor Odvar Moen, a siófoki női kézilabdacsapatot két évig irányító edző kijött a mérkőzésre. Kérdésünkre elárulta, hazatérése, vagyis 2020 óta a norvég első osztályú helyi csapat, a Molde HK edzője, s jó szívvel gondol vissza siófoki időszakára, egyúttal minden ismerősét üdvözli a Balaton partján. És persze arra is emlékezett, hogy Kisvárdának NB I-es női kézilabdacsapata is van, mosolyogva tette hozzá, kétszer is könnyű győzelemmel távozott a Siófokkal az ország északkeleti csücskéből.

Átlépve a vezérlőpultba, honfitársunkkal találkoztunk, a brassói származású Veres Zsolt nyolc éve dolgozik a Molde FK meccseinek otthont adó Aker Stadionban, most éppen „perimetermenedzserként” (a pálya mellett felvillanó reklámkiírás, valamint az eredményjelző kezelője). Máshonnan és nem csak a csapatot elkísérő kisvárdai szurkolóktól is hallottunk magyar buzdítást, hiszen a környéken dolgozó és élő kis magyar kolónia ugyancsak tiszteletét tette a mérkőzésen, amely a klub történetének legnagyobb próbatételét ígérte.

Nyomban támadólag lépett fel a Molde, másfél perc sem kellett az első helyzet kidolgozásáig, végül Kristoffer Haugen lőtt balról, 16 méterről mellé. Válaszként előbb Ötvös Bence, majd Driton Camaj előtt nyílt ígéretes lehetőség, amelyek kimaradtak, de legalább nem kezdett megilletődötten a magyar csapat. Zárt védekezésre törekedett a Kisvárda, de nem mondott le a támadásokról. A hazaiak részéről Datro Fofana igazolta, minden megmozdulása életveszélyes, válaszként a másik oldalon Driton Camaj is bizonyította, jó barátságban van a labdával, az ő megugrásaira alapoztak elsősorban a vendégek.

Időnként felbőszült az egyébként békés moldei közönség, az első félidő hajrájában tizenegyest reklamált, majd Jaroslav Navrátil megmozdulásáért sárga lapot, de az elmaradt ítéletek ellenére csak másodpercekig tartott a tiltakozás, a következő pillanatban már felcsattant a taps. Akkor pedig a vendégszurkolók hangja hallatszott, amikor Janisz Karabelov lövése után a labda csak kevéssel ment fölé, majd miután Fofana próbálkozását is védte Artem Odincov, gól nélkül ért véget az első játékrész.

Láthatóan a második játékrészre sem váltott stílust a Kisvárda, csere pedig egyik oldalon sem volt. A Molde háromvédős és öt középpályást alkalmazó szerkezetére úgy válaszolt a vendégcsapat, hogy a szélső támadók is gyakran visszazártak, s igyekeztek létszámfölényben maradni a norvégok szélsőivel szemben. Kisvárdai részről a szünet után is Ötvös Bence tette le elsőként a névjegyét, de jó harminc méterről leadott lövése után biztosan fogta meg a labdát Jacob Karlström.

A Molde veszélyes beívelései sem értek célba, így nem telt el negyedóra a második félidőből, amikor kettős cserét rendelt el a hazaiak edzője, Erling Moe. A Kristian Eriksen beállását kísérő üdvrivalgás arra engedett következtetni, hogy nem akárki állt be, ő is végezte el nyomban a Molde szabadrúgását – veszélytelenül.

Aztán a vele együtt beálló Etzaz Hussain került főszerepbe, vízilabdás vagy éppen jégkorongos módjára érkezett a kapufánál, és onnan lőtte a léc alá a labdát. Ez azt jelentette, hogy a Kisvárda nemzetközi porondon 242 perc elteltével kapott először gólt – más kérdés, hogy lesről, hiszen Odincov nem állt a kapuban, így nem a gólvonalon helyezkedő Anton Kravcsenkóhoz kellett igazítani a lesvonalat.

Kijjebb kellett jönnie a Kisvárdának, figyelve arra, ne nyíljon ki, nehogy reménytelen helyzetbe kerüljön a visszavágóra. Pedig abba került, Datro Fofana ugyanis a felezővonaltól végigvezette a labdát, majd csodálatos gólt szerzett. Igazából már ezzel eldőlt a mérkőzés, a norvégok harmadik góljával pedig talán a továbbjutás kérdése is – hiába játszott egy félidőn keresztül biztatóan a Kisvárda. 3–0

PERCRŐL PERCRE

Véget ért a mérkőzés! A visszavágót augusztus 11-én, csütörtökön 21 órától rendezik Kisvárdán. Molde FK–Kisvárda 3–0

90+4. perc: Hej próbálkozott ballal, de kísérlete jócskán elkerülte a Molde kapuját.

90+2. perc: Hussain és Ilievszki kap sárga lapot egy baloldali hazai szöglet előtt, melyet Odincov húz le.

90. perc: Fofana újabb lövése nem talál kaput. Öt perc a hosszabbítás.

88. perc: cserél a Molde is, Breiviket Ödegard váltja.

86. perc: újabb kettős csere a Kisvárdánál: Camaj és Kravcsenko helyén Ilievszki és Vranjanin a pályán.

82. perc: GÓÓÓL! Gólra gól, ezúttal Linnes kapott labdát a jobbszélen Breiviktól és védhetetlenül lőtt a hosszúba. 3–0

80. perc: GÓÓÓL! Gyors támadás végén Fofana lódult meg a félpályán, de a vendégek nem tudják megállítani, Odincovon is túljut és az üres kapuba passzol. 2–0

79. perc: Mannsverk próbálkozott 23 méterről, de nem talál kaput.

73. perc: Haugen nem folytatja, Knudtzon váltja.

72. perc: amíg Haugent ápolják kettőt cserélt a Kisvárda Asani és Lucas érkezik Karabelov és Navrátil helyére.

70. perc: Hej és Haugen mentek egy szabad labdára nagy iramban. A norvégot azonnal ápolni kell, mert elterült a műfüvön.

69. perc: a Kisvárda saját térfelén adja el a labdát, Fofana pedig távolról próbálkozott, de lövése jócskán elkerülte a vendégek kapuját.

68. perc: Mesanovic baloldali beadását Navrátil fejelné kapura, de a védő mellett már nem tudja irányítani.

64. perc: Ötvös kap sárga lapot.

63. perc: GÓÓÓL! Hussain lapos baloldali beadása a második hullámban talál társat. Linnes lövésébe pedig a kapufánál álló Hussain ér bele! 1–0 – a visszajátszás alapján lesnek tűnt, de a sorozat ezen szakaszában még nincs VAR.

62. perc: cserélt a Kisvárda is, Makowskit Melnyik váltja.

60. perc: Breivik pedig a megindulni igyekvő Camajt álítja meg sárga lapot érően.

59. perc: a mérkőzés első sárga lapját Kravcsenko kapja Fofana buktatásáért, de a szabadrúgás nem volt veszélyes.

58. perc: kettős csere a norvégoknál. Zekhnini helyett a két nappal ezelőtt igazolt Kristian Eriksen, míg Grödem helyett Hussain a pályán.

56. perc: Fofana cselezget megint a kisvárdai tizenhatoson belül a bal oldalon, beadására a hosszún nem érkezik társ, de a norvégoknál marad a labda. Grödem viszont nem jutott el lövésig.

52. perc: Ötvös próbálkozott távolról, jó 30 méterről, de életerős lövése középre, Karlström kezébe érkezett.

50. perc: Haugen ezúttal a balszélen, jól ad be, de a középen, üresen érkező Zekhnini csúnyán eltörte a lövést, amely így méterekkel elkerülte a Kisvárda kapuját

49. perc: Linnes jobboldali beadása után Haugen kavargatott a kisvárdai ötösön, de a vendégek fel tudtak szabadítani.

47. perc: Breivik baloldali beadását Grödem fejeli jócskán mellé.

46. perc: elkezdődött a második félidő. Nincs csere egyik oldalon sem.

Fotó: kisvardafc.hu
Fotó: kisvardafc.hu

ELSŐ FÉLIDŐ

Véget ért az első félidő!

45. perc: Fofana fordul a kapu felé, a tizenhatos vonaláról lő az elefántcsontparti, de a lapos lövést védi Odincov.

44. perc: gyors támadás után Karabelov 16 méterről durrantott fölé.

44. perc: megint eljut a kisvárdai tizenhatoson belülre a Molde, de a vendégek védelme ezúttal Linnes akcióját hatástalanítja.

40. perc: Breivik vállalkozik távolról, 25 méterről, lövése fölémegy.

39. perc: Camaj kap jó labdát a bal szépen, majd befelé vezeti és átkerül a labda a jobb oldalra. A kisvárdai beadás után Navrátil szabálytalankodik Risával szemben a hazai ötösön.

35. perc: baloldali beadás után Mesanovic készített a második hullámban érkező Makowski elé, de a lengyel lövését blokkolták a hazaiak. A túloldalon Breivik lövését könnyedén védi Odincov.

30. perc: egymás után három baloldali beadás után sem találnak társakat a tizenhatoson belül a norvégok.

25. perc: Fofana szépen cselez a bal oldalon a kisvárdai kapu felé, de beadását könnyedén mentik a vendégek.

20. perc: előbb Makowski kapott labdát a tizenhatoson belül, de mentettek a hazaiak, majd Navrátilt keresték a társak szintén a norvég kapu előtt, de lesen volt a kisvárdai támadó.

13. perc: két kényszerítővel kerülnek a norvégok a kisvárdai védelem mögé, de Linnes jobboldali beadását Hej szögletre mentette, amely nem volt veszélyes a vendégek kapujára.

11. perc: a kezdeti rohamok után rendezték soraikat a csapatok. Az elmúlt néhány percben egyik kapu sem forgott veszélyben.

5. perc: szép kisvárdai támadás végén Ötvös lövése vágódik le, Karlströmnek kell kiütnie.

2. perc: Haugen lőtt a tizenhatos vonaláról ballal, nem sokkal mellé.

1. perc: Odincovnak kell felszednie Risa baloldali beadását.

Elkezdődött a mérkőzés!

Cikkünk folyamatosan frissül!

Kisvárdáról is érkeztek szurkolók Moldéba.

A mérkőzés 19 órakor kezdődik!

ELŐZMÉNYEK

Hideg, eső és műfű. Bár a Kisvárda napsütésben érkezett meg a Norvégia középnyugati részén fekvő, 32 ezer fő által lakott Moldéba, a 11 300 fő befogadására alkalmas Aker Stadionban műfű várja, s az időjárás-előrejelzés szerint hideg és jelentős mennyiségű eső is várható a találkozón.

Nem lesz könnyű dolga Török Lászlóéknak, hiszen a Molde 17 mérkőzés után vezeti a norvég első osztályt (előnye három pont a nála egy meccsel kevesebbet játszó Lilleströmhöz képest), s 12–3–2-es mérlege (35–15-ös gólkülönbség) mellett az Európa-konferencialiga előző körében 6–2-es összesítéssel (otthon 4–1, idegenben 2–1) ejtette ki a svéd Elfsborgot.

A Molde két évvel ezelőtt a Bajnokok Ligája selejtezőjének playoffszakaszában a Ferencvárosi TC-vel találkozott, amikor a zöld-fehérek 3–3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal jutottak csoportkörbe, hiszen a moldei 3–3 után otthon gól nélküli döntetlent játszottak a felek. Igaz, a vereséggel az Európa-liga csoportkörébe jutó norvégok egészen a legjobb 16-ig jutottak a második számú sorozatban, miután csoportjukban az Arsenal mögött lettek másodikak, majd az egyenes kieséses szakaszban a német Hoffenheimet búcsúztatták.

„Tiszteljük a norvég csapat múltját, a bajnoki címeit, a jelenlegi pozícióját is. A Molde nyilván több nemzetközi tapasztalattal van felvértezve, mint mi, de minden mérkőzésre fel lehet készülni az ellenfélből, ahogyan azt mi is megtettük, úgyhogy tiszta a lelkiismeretünk. Úgy érezzük magunkat, mint egy videójátékban, amelyben a feladatok teljesítése után emelkedik a szint, és egyre nagyobb a kihívás, de szívesen megszoknánk ezt a tempót, és tudnánk kezelni a helyzetet, hogy közben bajnoki meccseket is játszanunk kell” – fejtette ki várakozásait a Nemzeti Sportnak Török László, a Kisvárda vezetőedzője.

A Kisvárda remekül mutatkozott be a nemzetközi porondon, hiszen a kazah Kajrat Almatit idegenben és hazai környezetben is 1–0-ra győzte le. Az előző párharc egyik legjobbja volt Ötvös Bence, aki nem bánná, ha teljesítménye a Molde ellen is folytatódna. A 24 éves középpályás várakozásairól ide kattintva olvashat!

A 2015-ben az akkor még a harmadosztályban szereplő Kisvárdából már csak a másodosztályú Diósgyőrtől egy idény után visszatérő Lucas maradt meg hírmondónak Török László együttesében. A Kisvárdára való visszatérése után csapatkapitánynak választott brazil-magyar nehéz meccsre számít Moldéban, hiszen amíg a Kisvárda újoncnak számít a nemzetközi porondon, a norvégoknak jelentős tapasztalatuk van. Lucas várakozásairól ide kattintva olvashat bővebben!

A Molde–Kisvárda párharc visszavágóját augusztus 11-én, csütörtökön 21 órától rendezik Kisvárdán.

A párharc továbbjutója a következő körben az osztrák Wolfsberger AC és a máltai Gzira United győztesével csap össze. Az első mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszottak a felek Ausztriában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik