Öt fehérvári gól a Petrocub hálójában, szinte biztos a továbbjutás

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.04. 20:40
Az Európa-konferencialigában, a selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén a Fehérvár FC hazai pályán ötgólos előnyt szerzett moldovai vetélytársa ellen a visszavágóra, ezzel szinte biztosan továbbjut. 
Vezet a Vidi: Dárdai Pál lecsap a labdára, és az üres kapuba lő – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)
Vezet a Vidi: Dárdai Pál lecsap a labdára, és az üres kapuba lő – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS

Fehérvár FC–Petrocub Hincesti (moldovai) 5–0 (3–0)
Székesfehérvár,
MOL Aréna Sóstó, 3356néző.Vezette: Thórarinsson (izlandi)
FEHÉRVÁR:Kovács D. – Fiola, Stopira, Sabanov – Nego (Kojnok, 82.), Pinto(Makarenko, 62.), Bumba (Pokorny, 70.), Hangya, Dárdai P. (Bamgboye, a szünetben), Petrjak – Kodro (Zivzivadze, a szünetben). Vezetőedző:Michael Boris
PETROCUB:Avram – Jardan, Mudrac, Platica – Revenco, Cotogoi, Potirniche (Graur, 70.), Iosipoi, Bejan (Lupan, 30.) – Cojocaru (Fedorov, 73.), Ambros.Vezetőedző:Ivan Tabanov
Gólszerző:Dárdai P. (20.), Kodro (23. – 11-esből), Stopira (35.), Petrjak (66.), Zivzivadze (88. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Örök igazság, mindig a tétmérkőzések mutatják meg, miként sikerült egy csapat felkészülése. A Fehérvárnál bizakodásra adott okot, hogy a csapat nemcsak az erőgyűjtés időszakában jeleskedett (az Arisz Limassolt 2–1-re, a Galatasarayt 1–0-ra győzte le), hanem az Európa-konferencialigát is meggyőző sikerrel indította (4–1 hazai pályán a Qabala ellen), ám azóta romlott az összkép: a visszavágó 2–1-es vereséget hozott, majd a Paks (0–2) vendégeként maradt pont nélkül a Vidi. Tegyük hozzá, egy kupasorozatban a továbbjutás számít, az végül meglett, ám adódott a kérdés, a moldovai bajnokság ezüstérmese az 1999-ben alapított Petrocub Hinciesti ellen melyik arcát mutatja a csapat.

Michael Boris vezetőedző négy helyen is változtatott a vasárnapi paksi kezdő tizenegyen: Nikola Szerafimov, Marcel Heister, Jevhen Makarenko és Budu Zivzivadze kimaradt, Stopira, Hangya Szilveszter, Claudiu Bumba és Ivan Petrjak pedig bekerült. Mindkét csapat a három belső védős felállást alkalmazta, és bár a hazai szimpatizánsok azt remélték, a Vidi nem ad fél óra előnyt ellenfelének, mint az előző körben a Qabala ellen, bizony a házigazda jó ideig nem találta a fogást riválisán. Amikor a Fehérvár támadást kezdeményezett, a Petrocub visszaállt a saját térfelére (mégpedig öt–három–kettes felállásban), és nemigen volt esély a „megbontására”.

A 17. percben a hazai B-közép a klub legendáját, a nyáron távozó Nikolics Nemanját kezdte éltetni, majd dermedten vette tudomásul, hogy egy perccel később Vladimir Ambros bombája a bal kapufáról pattan vissza a mezőnybe. Talán ez jelentette a jelet a hazaiaknak, ugyanis néhány pillanattal később Dárdai Pál megszerezte a vezetést, majd Kenan Kodro harcolt ki büntetőt, hogy aztán értékesítse is.

A játékrész felénél így már két góllal vezetett a Fehérvár, holott nyilván egészen más lett volna a mérkőzés képe, lélektana, ha nem sokkal korábban a kapufáról befelé, és nem kifelé pattan a labda – de ez legyen a moldovaiak problémája. Csak remélni lehetett, hogy ez a forgatókönyv megrogyasztja a Petrocubot, és amikor egy sarokrúgást követően Stopira fejese a hálóban kötött ki, mindenki biztosra vette, a Vidi megnyugtató előnyt szerez a visszavágóra.

Stopira öröme – a védő is góllal vette ki a részét a győzelemből (Fotó: Török Attila)
Stopira öröme – a védő is góllal vette ki a részét a győzelemből (Fotó: Török Attila)

Michael Boris a szünetben kettőt is cserélt, Dárdai és Kodro lehozatala minden bizonnyal már a hétvégi, Budapest Honvéd elleni mérkőzés miatt volt. A német tréner láthatóan nem elégedett meg azzal, hogy csapata magabiztosan vezet, és az oldalvonal mellett le-föl járkálva kért gyorsabb, pontosabb futballt játékosaitól. A Petrocub jó ideig ki sem tudott jönni a térfeléről, így nem az volt a kérdés, közelebb tud-e kerülni a Fehérvárhoz, hanem hogy megússza-e újabb kapott gól nélkül a meccset. Nos, nem sikerült neki… Funsho Bamgboye emelése majdnem a jobb felső sarokban kötött ki. Loic Nego beadásából, középen hárman is centiméterekkel maradtak le, és amikor egy jobb oldali támadást Ivan Petrjak góllal zárt le, az is megnyugodhatott, akiben szemernyi kétség is volt a párharc kimenetelét illetően, aztán zárszóként Budu Zivzivadze is betalált tizenegyesből.

A jobb, képzettebb játékosokból álló csapat fölényesen győzött, és nagyon jó pozícióból várja a visszavágót. 5–0

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. perc: Vége a meccsnek, a továbbjutás kérdés lényegében eldőlt. 5–0

88. perc: GÓÓÓL! A tizenegyest Zivzivadze végezte el, elég gyengén, középre lőtte, Avram kezéről viszont megint bepattant a labda. 5–0

87. perc: ÚJABB TIZENEGYES!Petrjak lábát koccantották össze a tizenhatoson belül.

87. perc: Makarenko végezhetett el szabadrúgást, a bal oldalról, a beívelése viszont mindenkinek a feje fölött elszállt...

83. perc: Kojnok most állt be, máris kapott egy sárgát egy rossz ütemű belépő után.

82. perc: Van még cseréje a Fehérvárnak, Nego helyére Kojnok állt.

81. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Petrocub 27 méterre a Fehérvár kapujától. Ambros inkább ívelt, de a társak nem érték el a labdát.

80. perc: Zivzivadze próbált meg egy lövést 19 méterről, és nem sokkal suhant el a labda a bal alsó mellett.

73. perc: Vendégcsere, Cojocaru helyett Fedorov a pályán.

70. perc: Csere itt is, ott is. Gaur jött Potirniche helyett a Petroculba, Bumba helyett pedig Pokorny a pályán.

67. perc: A gól után Petrjak levette a mezét, úgy ünnepelt, ezért sárgát kapott.

66. perc: GÓÓÓÓL! MEGJÖTT A NEGYEDIK! Bumba cselezgetett a tizenhatoson belül röviden Bamgboye elé játszott, aki az alapvonal közeléből középre adott, Petrjak pedig egy méterre a kaputól a hálóba lőtt. 4–0

63. perc: Újabb fehérvári csere, Pintohelyére jött Makarenko.

62. perc: Nego jobb oldali beadásáról hárman is lemaradtak a fehérváriak közül. Nagy helyzet volt!

61. perc: Azért a moldávok is próbálkoznak, az imént éppen Kovács fogott egy vérszegény lövést.

57. perc: Bamgboye kapott labdát a tizenhatos jobb sarka közeléből, majd megpróbálta a hosszú sarokba ívelni a labdát. Bizony nem sokat tévedett.

55. perc: Sabanov a felezővonalnál szedett össze egy buta sárgát.

55. perc: A szabadrúgást Bumba lőtte el, és jobbal vagy egy méterrel ment fölé a labda.

54. perc: Bamgboyét rántották le 22 méterre a Petrocub kapujától, szabadrúgás.

49. perc: Ha a Fehérvár továbbjut, akkor a német 1. FC Köln csapata ellen folytathatja...

46. perc: A szünetben kettőt is cserélt a Fehérvár, Kodro helyett Zivzivadze, Dárdai helyett Bamgboye játszik.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek, biztosan vezet a Fehérvár. 3–0

45+2. perc: Újabb sárga, Cotogoi rossz becsúszását Pinto bánta.

45+1. perc: Pinto remek labdája Nego elé került a moldáv tizenhatoson belül, a magyar válogatott játékos akár lőhetett is volna, ő inkább passzolt, így felszabadítottak a védők.

45. perc: Két perc a ráadás.

40. perc: Jardan szabálytalankodott a saját alapvonalánál Hangyával, és ezért kapott egy sárgát.

38. perc: Petrjak harcolt ki szabadrúgást az oldalvonal közeléből, amelyet Bumba ívelt a kapu elé, és bizony nem sokkal maradt le róla Stopira és Kodro.

35. perc: GÓÓÓÓL! OTT A HARMADIK! Dárdai harcolt ki szögletet, amelyet maga végzett el a jobb oldalról. Remek ütemben érkezett Stopira, aki 5 méterről elfejelte a labdát, amely a földről a jobb felsőbe pattant. 3–0

30. perc: Cserélt a Petrocub, Bejan helyett Lupan a pályán.

28. perc: Ambros próbálkozott megint, ezúttal már eltalálta a kapu felületét, Kovács Dánielmeg azt, hogy hová jön a labda...

25. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Petrocub 26 méterre a Vidi kapujától, és Ambros lefelé csapódó labdája bizony nem sokkal ment fölé.

Kodro belőtte a tizenegyest (fotó: Török Attila)
Kodro belőtte a tizenegyest (fotó: Török Attila)

 

23. perc: GÓÓÓL! A tizenegyest Kodro végezte el, és bár Avram érezte, hogy a jobb alsóra tart a labda, bele is ütött, végül mégis gól lett belőle. 2–0

22. perc: EZ MEG TIZENEGYES! Egy rossz hátrapasszra Kodro csapott le, Avram kapus elütötte, tiszta ügy.

20. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A FEHÉRVÁR! Nego esett el a tizenhatoson belül, a bíró nem fújta le a nagyon gyanús megmozdulást, viszont a nem tudtak a vendégek felszabadítani, Hangya összeszedte, balról középre játszott, Dárdai lövése kijött a kapusról, aki Kodróval harcolt a labdáért, közbenDárdai odaperdült, és 4 méterről az üres kapuba lőtt. 1–0

18. perc: ÓRIÁSI KAPUFA! Gyors kontrára indult a Petrocub, Ambros vezette fel a labdát, majd mivel senki sem támadta meg, 16 méterről, balról remekül csavart a kapu bal oldala felé, és bár Kovács már verve volt, a labda a bal kapufa belső éléről kifelé pattant...

17. perc: A szögletből nem lett semmi.

16. perc: Pinto beadása után megzavarodtak némileg a vendégek védői, végül szögletre takarítottak.

13. perc: Hangya ment el jól a bal oldalon, a középre adását kifejelték, a kipattanóval pedig nem tudott mit kezdeni a Fehérvár.

12. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Petrocub 30 méterre a magyar kaputól, Ambros azonban jó magasan ellőtte a kapu fölé a labdát.

10. perc: Nego harcosan labdához jutott, majd visszagurított Dárdaihoz, aki 14 méterről nem sokkal lőtt mellé.

9. perc: Dárdai szerzett labdát, lendületesen tört előre, balra játszott Petrjaknak, aki a jobb oldalon feltűnő Kodrót kereste, viszont az átadása rossz volt.

4. perc: Ambros gyenge lövése azért arra jó volt, hogy egy szögletet harcoljon ki a Petrocub. A szögletet kifejelték a védők, majd Bejan távolról nagyon fölélőtt.

4. perc: Fehérvári labdavesztés után lódult volna meg a vendégek csatára Kovács kapuja felé, Sabanov azonban szép szereléssel mentett.

4. perc: A Petrocub megszállt a tizenhatosa előterét, és várja a fehérvári támadásokat.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Fehérvár piros-kék mezben, kék nadrágban, a Petrocub tiszta fehérben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Michael Boris, a Fehérvár FC vezetőedzője a következőket mondta:

„Megnéztük a Petrocub legutóbbi győztes, illetve a hétvégi, hozzánk hasonlóan 2–0-ra elvesztett találkozóját is.Kompakt csapat, amely a háromvédős rendszerre épít, mélyen visszahúzódik védekezni, leginkább a kontrákra épít.A Paks elleni bajnoki után átbeszéltük, mit kellett volna másképpen csinálnunk, nyílt kommunikáció zajlik a csapaton belül, mindenki meglátását meghallgatjuk.Emellett folyamatosan figyeljük a játékosok fizikai és mentális állapotát is, a csapaton belül mindenki elfogadta, hogy rotáljuk a keretet. Igyekszünk a pozitív dolgokat előtérbe helyezni, miközben nem megyünk el szó nélkül a problémák mellett sem.A Paks ellen elsősorban a védekezésünk nem működött jól, továbbá céltalanok voltak a tizenhatosra beadott labdáink, azokra nem érkeztünk időben, sok volt az elfutás a széleken ahelyett, hogy középen játszottunk volna.Még nem tudom, hogy egy vagy két csatárral állunk-e fel a Petrocub ellen, az biztos, hogy kemény meccs vár ránk.”

Mint ismert,Adrián Rusa héten távozott a Fehérvártól. Boris ezzel kapcsolatban elmondta, igyekeznek őt pótolni,de nem csak a középhátvéd posztra kellene még igazolniuk játékost, hiszen jelenleg igen rövid a kispad.Az NSO Tv kérésérekitért Budu Zivzivadzéreis, a vezetőedző úgy látja, mosolyogva végzi a munkáját, ott van a csapattal, amely körül jó hangulat uralkodik.

Alexei Savinov, a Petrocub edzője szerinta Fehérvár FC veszélyes támadójátékkal rendelkezik, nagyon jó csatárai vannak, ám nekik is megvan a tervük a mérkőzésre.Néhány játékosuk egészségügyi gondokkal küzd, holnapig kiderül, kik lesznek bevethetők. A négy lejátszott Ekl-selejtező után a hétvégén már rotálniuk kellett a gárdát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik