Elmaradt a bravúr, Bukarestben is kikapott a DAC

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.11. 19:21
Az Európa-konferencialiga-selejtező 3. fordulójának visszavágóján a dunaszerdahelyi DAC a hazai pályán elszenvedett 1–0-s vereség után a bukaresti visszavágón is kikapott az FCSB-től, így kettős vereséggel búcsúzott a nemzetközi kupaszerepléstől.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FCSB (román)–DAC (szlovákiai) 1–0 (1–0)
Bukarest,
Nemzeti Stadion, 40 457 néző. Vezette: Aghayev (azeri)
FCSB: Tarnovanu – Cretu, Dawa, Tamm, Radunovics – Edjouma, Claru – Cordea (Sut, 72.), Popescu, Miculescu (Oaida, 51.) – Rusu (Stoica, 87.). Vezetőedző: Nicolae Dica
DAC:
Veszelinov – Risvanis, Brunetti (Davis, 80.), Muhamedbegovic – Blackman, Szánthó (Niculaescu, a szünetben), Kácer, Dimun, Ramadan (Veselovsky, 80.) – Balogh N., Krsztovics. Vezetőedző: Adrián Gula
Gólszerző: Cordea (29.)
Továbbjutott:
az FCSB, kettős győzelemmel, 2–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem kaptak jó hírt a DAC történelmének egyik legnagyobb meccse előtt a dunaszerdahelyi rajongók, miután kiderült, hogy a vasárnapi bajnokin kisebb sérülést elszenvedő Kalmár Zsolt nem léphet pályára, hiába reménykedett benne még a zólyombrézói találkozó után.

„Mágneses rezonanciás vizsgálaton vettem részt, amely a bokámban szalaghúzódást állapított meg. Valószínű, pár hét kihagyás vár rám. Egyre jobban éreztem magam a pályán, és megint megsérültem. Sajnos, ez van. Visszatérek, és a csapattal remek őszt produkálunk” – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar játékos.

Jó három órával a kezdés előtt nagy volt a forgalom a bukaresti Nemzeti Stadion környékén. Nagyon hosszú sorok álltak a bárok környékén – Romániában tilos alkoholt árulni a stadionokban, ezért a hazai drukkerek így töltődtek fel, s hangolódtak az összecsapásra.

Mindenhol rengeteg rendőr, biztonsági ember volt, és érthető is, hogy a hazai klub nagyon odafigyelt a biztonságra, mivel közel áll ahhoz, hogy rendbontás esetén a következő találkozót nézők nélkül játsszák. A DAC ellen a bukaresti kemény mag törzshelyét, a déli lelátórészt így is bezáratta az UEFA az előző körben, a Szaburtalo elleni visszavágón tapasztalt durván rasszista szurkolás miatt. Az FCSB fanatikusai így a felvidéki csapat ellen az északi tribünről szurkoltak.

Amikor negyven perccel a kezdés előtt kivonultak a dunaszerdahelyi játékosok melegíteni, egy emberként pattant fel az akkor jelen lévő húszezer ember, és óriási füttykoncerttel fogadta őket.

Adrián Gula mindhárom, Bukarestben jelen lévő magyar játékost a kezdőbe jelölte: a kapuban Veszelinov Dániel, a középpályán Szánthó Regő, a csatársorban pedig Balogh Norbert kapott helyet, s főleg utóbbi volt elemében. A DAC-nak az összecsapás elején sikerült távol tartania az ellenfelet a saját tizenhatosától, és a 10. percben formás támadás végén Balogh 17 méterről nagy erővel a lécet találta el. Nemsokára ismét a magas támadó játszotta meg szépen a labdát, Szánthó azonban húszról mellé lőtt, majd újabb biztató vendégakció végén Balogh átadásából Nikola Krsztovics lőtt, de a hazaiak kapusa biztosan védett.

A futball törvénye ismét beigazolódott: ami az egyik oldalon nem jött be, a másikon igen, a 29. percben Popescu emelt a dunaszerdahelyi védők mögé Rusunak, aki elpöckölte a labdát a kifutó Veszelinov mellett, ám a kapufát találta el. A labda viszont épp Cordea elé pattant, ő meg nem hibázott közelről. A gól láthatóan megzavarta a vendégeket, kevesebbet volt náluk a labda, igaz, az FCSB sem nagyon dolgozott ki helyzetet a szünetig.

Rusu (kékben) lövése elment Veszelinov mellett, s a kapufán csattant közvetlenül az első gól előtt (Fotó: Getty Images)
Rusu (kékben) lövése elment Veszelinov mellett, s a kapufán csattant közvetlenül az első gól előtt (Fotó: Getty Images)

A DAC a szünetben lehozta Szánthót, helyette Ion Nicolaescu állt be, s jól is szállt be a játékba. A korábbiakban látottakhoz képest a románok visszaálltak, s inkább gyors ellentámadásokkal próbálkoztak. A félidő közepén erős három percet diktált a vendégcsapat, amely háromszor is kiegyenlíthetett volna, de sem Krsztovics, sem Nicolaescu, sem Balogh nem talált be kecsegtető helyzetben a kapuba. Amikor a 76. percben Krsztovics fejesét Valentin Cretu kivágta a kapu torkából, érezni lehetett, hogy a DAC ma Bukarestben nem szerez gólt.

Nem is szerzett, az FCSB 1–0-ra nyert, és kettős győzelemmel (2–0) jutott be a playoffkörbe, így a DAC számára véget ért a nemzetközi kupaszereplés erre az idényre.

Adrián Gula, a DAC vezetőedzője
„Remek meccset láttunk. Rögtön az elején volt három nagy helyzetünk. A szünetben megnyugtattuk a srácokat, átszerveztük a játékot, és a második félidőben jobbak voltunk. Csak a kihagyott helyzeteket sajnálom. A támadások befejezésénél, Balogh kapufájánál pár centi, más támadásaink végén pedig a gyors döntéshozatal hiányzott. Ahhoz képest, hogy milyen nagy csapat az FCSB, sok helyzetet dolgoztunk ki. Mindenki megmutatta, hogy mekkora potenciál van benne. Ha ki kellett esnünk, akkor így kellett. Maximumot nyújtottuk, emelt fővel távozunk Bukarestből.”

 

PERCRŐL PERCRE

95. perc: Vége, kiesett a DAC.

94. perc: Még egy lövés Olarutól, mellé, fölé.

92. perc: A labda percek óta a DAC-nál, de nem jutnak támadóhelyzetig a vendégek. Közben a hazai drukkerek már a második hanggránátot robbantják a lelátón.

89. perc: Balogh rúgta fel Olarut, aki majd egy percig fetrengett. Közben bemutatták, hogy öt perc lesz a hosszabbítás.

87. perc: Stoica váltotta Rusut.

86. perc: Sut is kapott egy sárgát.

84. perc: Baloghot állította meg lesen a játékvezetői sípszó.

83. perc: Megjelent a kivetítőn egy szám: 40 457. Ez a hivatalos nézőszám.

81. perc: Megrezdült a háló! De csak oldalról: Olaru kapott labdát a jobbösszekötő helyén, 18 méterről célba is vette a rövid felső sarkot, de csak az oldalhálót találta el.

80. perc: Davis váltotta Brunettit. Veselovsky érkezett Ramadan helyére.

79. perc: Veszelinov! Micsoda védés! Olaru végezte el gyorsan a szabadrúgást, kiugratta a védők mögé belépő Rusut, akire jól lépett ki Veszelinov és bravúrral szögletre hárított.

78. perc: Dimun kapta a meccs első sárgáját, taktikai jelleggel felrúgta a megiramodó Olarút.

75. perc: Ramadan balról belőtt szögletét követően a visszafejelt labdát Krsztovics próbálta közelről a kapuba fejelni, de a gólvonalon álló védő tisztázni tudott.

72. perc: Sut érkezett Cordea helyére.

70. perc: Cordea is megsérült, nem nagyon tud lábra állni – egészen addig, míg a játékvezető nem jelezte, hogy megállította az órát... Etttől függetlenül, őt is le kell cserélni.

67. perc: Balogh játszott Kácerhez a tizenhatos előterében, a labda egy védőről visszapattant elé, egyből lőtt is, alig a jobb alsó sarok mellé.

66. perc: Niculaescu lépett ki egyedül, de a tizenhatos vonalánál sokat várt a lövéssel, Tamm becsúszva blokkolta.

65. perc: Balogh esett nagyot szép cselek után a hazaiak tizenhatosa előterében Cretu belépőjét követően, szabadrúgás. A kaputól 19 méterre letett labdát Krsztovics küldte kapura, Tarnovanu könnyen fogta a középre tartó lövést.

63. perc: Olaru balról tört be a tizenhatoson belülre, majd egy jó kényszerítő után lőtt is 10 méterről, de Risvanist találta telibe.

59. perc: Egy jobbról belőtt vendégszabadrúgás után Rusuról Tarnovanuhoz került labda. A kapus Krsztovics térde, Rusu meg Dawa stoplisa miatt maradt a földön rövid ideig.

57. perc: Olaru robogott végig a DAC térfelén egy villámgyors labdakihozatal végén, aztán a tizenhatoson belülre érve gyatrán ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt.

56. perc: Balogh lépett rá véletlenül az őt bedobásra szerelő Cordea lábfejére, aki hatalmas ordítással terült el a gyepen, a játékvezető azonban még csak szabálytalanságot sem látott – helyesen.

54. perc: Niculescu léphetett volna ki középen egyedül egy jó indítással, de Edjouma mintaszerű becsúszással szerelte a kezdőkörben.

53. perc: Cretu harcolt ki szögletet a jobbon, amit Popescu adott középre, Tamm csúsztatása nem volt jó.

51. perc: Niculescu megsérült,Oaida állt a helyére.

48. perc: Gyors vendégkontra végén Krsztovics emelt balról Balogh felé, ő átvette a labdát a tizenhatoson belül, de mielőtt kapura fordult volna, a játékvezető sípolt: a kezét érintette a labda.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Szánthó Regő nem érkezett ki a második félidőre, Niculaescu játszik majd a helyén.

45+2. perc: Szép csendben lecsorgott a hosszabbítás, vége az első félidőnek.

45. perc: Két perc lesz a ráadás.

43. perc: Kácer harcolt ki szabadrúgást a hazai térfél közepén. A jó 30 méterről járó szabadrúgást a lekészítés után Szánthó kapura tűzte, de megpattant egy védőn, így Tarnovanunak nem jelentett gondot..

40. perc: Radunovics balról teker középre, Veszelinov senkitől sem zavartatva húzza le a labdát.

37. perc: Mindketten tudják folytatni.

35. perc: Egy hazai szöglet után Brunetti és Miculescu fejeltek össze, mindketten a földön maradtak, ápolás.

31. perc: Felpörgött a Bukarest. Előbb Radunovics jobbról belőtt labdáját kellett a védelemnek eltakarítani, majd Olaru lövését kellett fognia Veszelinovnak.

29. perc: Vezet az FCSB! Popescu remek kiugratása után Rusu az ötös bal sarkától elpöckölte a labdát a kimozduló Veszelinov mellett, de a jobb kapufát találta el, a kipattanót viszont az érkező Cordea könyörtelenül bevarrta a kapu közepébe. 1–0.

 


 

26. perc: Most Balogh játszotta be a labdát jobbról, Krsztovics egyet tolt rajta, majd 15 méterről laposan lőtt, Tarnovanu vetődve fogta a középre tartó labdát.

25. perc: Krsztovics passza után Balogh lövésébe vetődött bele Miculescu.

20. perc: Balogh ugratta ki Szánthót, aki csinált egy cselt a védője mellett, majd 19 méterről, laposan a bal alsó sarok mellé lőtt.

17. perc: Szép hazai labdakihozatal végén Popescu vállalkozott lövésre 20 méterről, de rosszul találta el, nagyon mellé ment.

15. perc: Újabb hazai szöglet, de Popescu telibe találta a tőle 9 méterre álló Blackmant. Az ismétlése már jó, Edjouma 5 méterről fejelt fölé.

13. perc: Egy jobbról belőtt labda Muhamedbegovicról vágódott szögletre. Cordea sarokrúgása után a magyar kapus kiütötte a labdát, majd megint Cordea adott középre, de ezt meg biztos kézzel húzta le.

10. perc: BALOGH! Óriási kapufát lőtt! Szép akciót vezetett a DAC a jobb oldalon, Blackman laposan középre tette a tizenhatos előterében érkező Baloghnak, aki egy igazítás után 17 méterről óriási erővel lőtt, a labda a lécről vágódott vissza a mezőnybe, a kapusnak esélye nem lett volna...

9. perc: A montenegrói csatár máris visszatért.

8. perc: Krsztovics küzdött egy felívelt labdáért, Dawa hátulról megtámasztotta, ápolni kell a támadót.

7. perc: Radunovics emelt középre balról, Musu fejese nem jelentett veszélyt.

4. perc: Balogh tört be a tizenhatoson belülre balról, de nem tudta középre tenni a labdát, a védők elpiszkálták, végül a Ferencvárostól az idény elején megszerzett Ramadan kanyarította középre, Krsztovics fejelt is, de nem volt benne erő.

1. perc: A DAC kezdett.

A csapatok már a pályán.

Sárgában a DAC, kékben az FCSB
Sárgában a DAC, kékben az FCSB

Azóta még jó tízezren érkeztek a lelátókra...

Negyven perccel a kezdés előtt érkeztek a pályára a dunaszerdahelyi játékosok melegíteni, egy emberként pattant fel az akkor jelen lévő húszezer ember és óriási füttykoncerttel fogadta őket.

Összefogtak a dunaszerdahelyi és a székelyföldi szurkolók. A Nemzeti Sport információi alapján Dunaszerdahelyről egyes sárga-kék drukkerek Sepsiszentgyörgyre utaztak, ahol csatlakoznak hozzájuk a Sepsi OSK, a Csíkszereda és a Székelyudvarhely szurkolói, majd együtt indulnak a meccs napján Bukarestbe, hogy közösen buzdítsák a felvidéki csapatot.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Egygólos hátrányban, de elszántan készül a FCSB elleni Ekl-selejtezőre a Dunaszerdahely. Ha sikerülne fordítani, a DAC fennállása során először jutna be európai kupasorozat rájátszásába.

„A vasárnapi bajnoki mérkőzésen többen pihentünk, majd teljes erőbedobással készültünk az edzéseken a csütörtöki visszavágóra – válaszolta a Nemzeti Sport megkeresésére Veszelinov Dániel, a dunaszerdahelyiek kapusa. – Úgy érzem, nagy erő sugárzik az együttesből. Átérezzük a találkozó jelentőséget, amint hallom, sok nézőt várnak a Nemzeti Stadionba Bukarestben, és kimondottan örülök, hogy a mi drukkereink is ott lesznek. Az első meccs után ugyan egygólos hátrányban vagyunk, de miért ne győzhetnénk? Előttünk van minimum kilencven perc, mindent bele kell adnunk. Tudom, ki ellen játszunk, magyar szempontból egy ősi rivális lesz az ellenfelünk, valószínű ezt a román szurkolók éreztetik is velünk. Nekünk azonban a játékra kell koncentrálnunk.”

A 21 éves kapus hasonló találkozóra számít, mint amilyen a dunaszerdahelyi volt, amelyen a bukarestiek nagyjából húsz perccel a vége előtt szerezték meg a meccs egyetlen gólját.

„Kemény meccs lesz, sok faulttal, óriási irammal. Szeretném, ha mi irányítanánk, mi erőltetnénk a játékunkat az ellenfélre. Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is nehéz mérkőzés vár ránk.”

A sárga-kékeknek eddigi európai kupameccseiken még egyszer sem sikerült a továbbjutás, ha az első találkozón hazai pályán vereséget szenvedtek – ne feledjük, az idegenben lőtt gólok szabályát már eltörölték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik