Már az első játékrész után nehéz helyzetbe került a DAC, amely nem is tudott fordítani (Fotó: Lelkes Ernő)

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Dunaszerdahelyi AC (szlovákiai)–Partizan Beograd (szerb) 0–2 (0–1)

Dunaszerdahely, MOL Aréna, 4085 néző. Vezette: Bieri (svájci)
DAC: Jedlicka – Vera (Rymarenko, 81.), Kruzliak, Beszkorovajnij, Brunetti, Ciganiks – Njie (Moumou, 70.), Schäfer, Nebyla (Balic, a szünetben) – Zuberu (Taiwo, 57.), Divkovic (Nicolaescu, 81.). Vezetőedző: Németh Antal
Partizan: Popovics – Lutovac, Vujacsics, Szanicsanin, Urosevics – Jojics (Scsekics, 70.), Zdjelar – Markovics (Holender, 61.), Nathó (N. Jovics, 61.), Pantics (Pavlovics, 85.) – Ricardo (Milovanovics, 81.). Vezetőedző: Alekszandar Sztanojevics
Gólszerző: Pantics (20.), Ricardo (80.)
Továbbjutott: a Partizan, 3–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmúlt egy évhez képest már két órával a kezdőrúgás előtt szokatlan volt a MOL Aréna környéke. Az üresség helyett mindenhol DAC-mezbe öltözött szurkolók voltak, akik nemcsak Csallóközből, hanem Kelet-Szlovákiából, több száz kilométert utazva érkeztek. Bizony, hosszú idő után jöhettek szurkolni a kedvenceiknek, hiszen az aktuális előírások szerint félig megtölthették a dunaszerdahelyi stadiont. Végül 4085 drukker látogatott ki a meccsre.

Nem sikerült jól a sárga-kék csapat első bajnokija az új idényben. Nemcsak az eredmény, hanem a meccsen mutatott teljesítmény is elmaradt a várakozástól. Ennek köszönhetően nem volt meglepő, hogy Németh Antal edző öt helyen is változtatott a kezdőcsapaton. Természetesen ott volt a magyar válogatott játékosa, Schäfer András, aki a névsorolvasáskor a legnagyobb üdvrivalgást kapta. A másik oldalon Holender Filip a kispadon kezdett, és a 61. percbe lépett pályára.

Negyedórával a kezdés előtt rákezdett a hazai közönség, amely fantasztikus hangulatot varázsolt a MOL Arénába. Felemelő volt a több mint négyezer szurkoló torkából a Nélküled és a Himnusz.

Padlógázzal kezdett a DAC, a harmadik percben Divkovic éles szögből vette célba a kaput, de a Szaúd-Arábiába távozó veterán kapust, Sztojkovicsot helyettesítő Popovics a helyén volt. A vendégek két játékosa is gyorsan sárga lapot kapott: a volt argentin ifjúsági válogatott Vera elleni szabálytalankodás után. A 20. percben aztán elcsendesítették a MOL Arénát. Szanicsanin próbálkozását még Jedlicka bravúrosan fogta, de a jobb oldali szöglet után Pantics szép átlövéssel előnyhöz juttatta a Partizant. Nemsokára már változhatott volna az eredmény, de óriási ziccer maradt ki dunaszerdahelyi részről. Küzdöttek, hajtottak a hazaiak, fölényt harcoltak ki, de csak nagyon nehezen kerültek kecsegtető helyzetbe. Sőt, közvetlenül a szünet előtt Nathó Ricard a bal kapufát találta telibe...

Németh Antal mester kétszer is cserélt, de nem változott a játék képe. Igyekezett a DAC, a Partizan azonban rutinosan megszűrte a támadásokat. A 69. percbe Schäfer András villant, remekül helyezett lövése nyomán a labda egy vendégvédőről szögletre pattant. Pár másodperc múlva ismét a magyar válogatott volt a főszereplő, fejese a bal kapufán csattant. Az utolsó negyedóra elején Balic lábában volt az egyenlítő gól, de tizenegyesét a vendégkapus megfogta. Két perc múlva gyors ellenakció után Ricardo viszont a kapuba talált, amivel eldöntötte a meccset és a továbbjutást is. 0–2

A DAC vasárnap a Fortuna Ligában az újonc Liptószentmiklóst fogadja.

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: ITT A MÉRKŐZÉS VÉGE! Nem sikerült fordítania az első mérkőzés után a Dunaszerdahelynek, amely így elbúcsúzik az Európa-konferencialigától. A mérkőzés végeredménye: Dunaszerdahelyi AC–Partizan Beograd 0–2, összesítésben 0–3.

HÁROM PERC A RÁADÁS!

90. perc: SÁRGA LAP! A csereként beállt Nicolaescu is sárga lapot kap.

85. perc: Mindkét gólszerző elhagyja a pályát: Pantics helyére Pavlovics, míg Ricardo helyére Milovanovics érkezik.

85. perc: Balic végezhetett elkicsit balról, a tizenhatos vonala mögül egy szabadrúgást, azonban a kapu fölött hagyta el a pályát a labda.

 81. perc: Vera és Divkovic is elhagyja a pályát, a helyükre Rymarenko és Nicolaescu érkezett a Dunaszerdahelyhez.

80. perc: GÓL! Megbosszulja magát a kihagyott tizenegyes, Zdjelar passza után Ricardo
nem hibáz közvetlen közelről, és beveszi Jedlicka kapuját. Ezzel alighanem eldőlt a továbbjutás kérdése.

77. perc: KIHAGYOTT TIZENEGYES! Balic a bal alsó sarokba lőtte a labdát, Popovics érezte az irányt, és szögletre ütötte a labdát. Továbbra is 1–0 az állás a Partizan javára.

77. perc: BÜNTETŐ! Taiwo tört be a tizenhatoson belülre, Szanicsanin volt szabálytalan vele szemben, a játékvezető pedig tizenegyest ítél. A labda mögé Balic áll oda.

75. perc: Továbbra is támad a Dunaszerdahely, a gól azonban nem jön össze. Az utolsó passzoknál hal el a dunaszerdahelyiek támadása.

70. perc: Njie hagyta el a pályát, Moumou érkezett a helyére, míg a másik oldalon Scsekics váltotta Jojicsot

69. perc: Hatalmas helyzet! Schäfer gondolt egyet, lőtt 17 méterről, azonban az egyik védőn megpattant így a kapufölé pattant a labda. A szöglet után ismét hatalmas lehetőség maradt ki:  a magyar középpályás fejére érkezett a labda, azonban csak a jobb kapufát találta el.

4085 szurkoló buzdítja a helyszínen a Dunaszerdahelyt.

61. perc: Az első Partizan cserék. Nathó és Markovics hagyta el a pályát, Holender Filip és Nemanja Jovics érkezett a pályára.

58. perc: Divkovic alakított ki fantasztikus helyzete magának, de Popovics védeni tudott.

57. perc: Újabb csere a hazaiaknál!  Zuberu hagyja el a pályát, Taiwo áll be a helyére.

52. perc: SÁRGA LAP! Ezúttal a dunaszerdahelyiek játékosa, Vera „sárgult be", miután Zdjelarral szemben volt szabálytalan. 

50. perc: SÁRGA LAP! Újabb sárga lap a Partizánnál: ezúttal Jojics volt szabálytalan Schäferrel szemben. 

46. perc: Nebyla hagyta el a pályát a Dunaszerdahelytől, a helyére pedig Balic állt be.

 46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Végig hangosan bíztatta az első félidőben a közel ötezer szurkoló a Dunaszerdahelyt. Rajtuk nem múlik semmi.

A szurkolókon nem múlik semmi (Fotó: Duducz Tibor)

 45+2.perc: Itt az első félidő vége. A szünetre 1–0-s vendég vezetésnél vonulhatnak a felek, a gólt Pantics szerezte. Kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia 45 perc alatt a Dunaszerdahelynek összesítésbe.

45+2. perc: ZICCER! Schäfer nem tudta lefejelni Panticsot, a kallodó labdát Nathó Ricardo elé ívelte, aki már az ötösön belül tartózkodott. A zöld-foki támadó tiszta helyzetben volt, azonban kisodródott, a kapus is megzavarta, így csak a kapufát találta el. Hatalmas lehetőség, nagy helyzetet úszott meg a Dunaszerdahely.

KÉT PERC A HOSSZABBÍTÁS!  Ennyi ideje maradt a Dunaszerdahelynek az első félidőben az egyenlítésre.

45. perc: Zuberuhoz érkezett az ápolás. Zdjelar nem először lépett oda csúnyán ellenfelének, a ghánai most a földön is maradt, de a játékvezető nem ítélt sem szabadrúgást, sem sárga lapot nem osztott ki.

44. perc: Nem adja fel a Dunaszrerdahely. Az elmúlt öt percben teljesen beszorult a saját térfelére a Partizan, azonban az egyenlítő találat nem jött eddig össze a hazaiaknak.

(Fotó: Lelkes Ernő)

42. perc: Nagyon szép játék, de les. Njie tette ki a bal szélről középre futó Ciganiksnak a labdát, aki gyönyörűe passzolt a bal szélre Zuberunak, azonban a támadó hiába csinált meg egy nagyszerű cselt Lutovacs mellett a partjelző emelte a zászlaját. Az ismétlésekből megítélve, nem volt lesen a ghánai támadó.

40. perc: Nem lett gond. Schäfer adta el a labdát, de Panticsnak nem sikerült kiugrania.

34. perc: SÁRGA LAP!.Zdjelar lépett oda Verának, majd mindenk elkezdett veszekedni mindenkivel. A játékvezető a gólszerző Panticsnak és a DAC védőjének, Beszkorovajnijnek is kiosztott egy sárga lapot. A szabálytalan Zdjelar nemrészesült büntetésben.

32. perc: Újabb Divkovic szöglet a bal oldalról, a fejes sem volt rossz, azonban a szlovák játékos ismételhet. Másodjára Beszkorovajnij fejelt, de elkerülte a kaput alabda.

A helyzetek száma eddig a hazaiak javára áll: a Dunaszerdahey hatszor, a Partizan kétszer próbálkozott.

30. perc: Zdjelart rúgta fel Divkovic, sárga lapot nem kap, de szabadrúgással jöhet a Partizan.

27. perc: Schäfer szerzett  nagyszerűen labdát, de nem sikerült nagyobb helyzetet kialakítania a dunaszerdahelyieknek. Bedobással jöhet a Partizan.

 26. perc: ZICCER! Zuberu nagyszerűen ugrott ki, megelőzte védőjét és csapott le a labdára, egy az egyben vihette a kapusra a labdát, de nem tudott gólt szerezni, Popovics védett. Hatalmas lehetőség volt az egyenlítésre.

25. perc: Lutovacs volt szabálytalan Divkoviccal szemben. A szabadrúgást a tizenhatos bal oldaláról Ciganiks végezhette el, a kapus alá szaladt a labdának, de nem alakult ki nagyobb veszély.

20. perc: GÓL! Megszerzi a vezetést a Partizan Beograd. Lazar Markovics szöglete is veszélyes volt már, hiszen Szanicsanin fejesét kellett nagy bravúrral védenie Jedlickának. A jobb oldalról elvégzett szöglet aztán kipattant a tizenhatos előterébe, Pantics pedig egy nagyszerű átlövéssel megszerezte a vezetést a Partizannak.

16. perc: SÁRGA LAP! Vera kapott ismét egyet, ezúttal Vujacsics sárgul be, miután lerántotta ellenfelét. A szabadrúgás azonban veszélytelen, kirúgással jöhet Popovics.

15. perc: Az állás 2–1 a Dunaszerdahelynek... Ami a szögleteket illeti, hiszen a Partizan is elvégezhette az első szögletét, azonban Jojics középre tett labdája nem okozott veszélyt.

14. perc: Divkovic végezte el a sarokrúgást a bal oldalról, a hosszú oldalra ívelte át, de nem sikerült veszélyt kialakítani a tizenhatoson belül.

13. perc: Brunetti lépett oda a visszalépő Ricardónak, szabadrúgással jöhetett a Partizan, de már a Dunaszerdahely szövögeti a támadását, és jöhet szöglettel.

11. perc: SÁRGA LAP! Vera fájlalja a lábát és marad a földön, Urosevics lépett oda neki, aki sárga lapot is kap a játékvezetőtől.

Az ellenfél már megvan. A párharc győztesének ellenfele az Európa-konferencialiga selejtezőjének harmadik körében az orosz Szocsi lesz, amely összesítésben 7–2-re győzte le az albán Keshlát.

5. perc: Nagyobb helyzetet még nem láthattak a szurkolók, de zúg a hajrá DAC. Közben Ricardo esett el  dunaszerdahelyiek tizenhatosa mellett, de a játékvezető nem ítélt szabadrúgást.

3. perc: Popovicsnak kellett védenie, miután jobb oldalról, éles szögből lőtt kapura a Dunaszerdahely támadója, Divkovic. A szögletből aztán nem alakult ki nagyobb helyzet.

2. perc: Ricardo lógott meg a balszélen, de a beadását lehúzta Jedlicka.

 1. perc: ELKEZDŐDÖTT! A szurkolók a Dunaszerdahely végezhette el a kezdőrúgást, a szurkolók a magyar himnuszt éneklik.

Körülbelül öt ezer szurkoló buzdítja a helyszínen a Dunaszerdahelyt.

A hangulatra nem lesz panasz ma este (Fotó: Duducz Tibor)

Nem a legjobb hangolódás. A Dunaszerdahely a hétvégén a Nagymihály otthonában 4–1-re kikapott a szlovák élvonal első fordulójában.

A csapatok már a pályán (Fotó: Duducz Tibor)

Az első mérkőzésen a Partizan már a 19. percben vezetést szerzett Lazar Markovics góljával. Ezt a hátrányt kell most ledolgoznia a dunaszerdahelyieknek.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Dunaszerdahelyi AC–Partizan Beograd Európa-konferencialiga-selejtező online közvetítésében!

ELŐZMÉNYEK

Elkél a DAC-nak a buzdítás! A dunaszerdahelyiek egygólos hátrányból várják a csütörtök esti, 20.45 órakor kezdődő, Partizan elleni visszavágót – és ami ebben jó hír, az Európa-konferencialiga selejtezője második fordulójának második mérkőzésén Schäfer Andrásék szurkolók előtt léphetnek pályára. Ha telt ház nem is lehet a Mol Arénában, az előírásoknak megfelelően félig megtelhet a stadion, ez már elegendő ahhoz, hogy nagyszerű hangulatban futballozhassanak a csapatok. A lelkes DAC-szurkolókon nem múlhat a remélt siker, az atmoszféra már csak azért is nagyszerű lehet, mert az 1–0-s belgrádi vereség után izgalmas találkozó elé néznek az együttesek. Schäfer András a párharc első találkozóján is jól futballozott, a visszavágón alighanem még több múlik a futballján, míg a vendégeknél az első találkozón csereként beálló Holender Filip tehet hozzá a Partizan futballjához.