Hazai vereségével nehéz helyzetbe sodorta magát a DAC

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.03. 20:25
null
Fotó: Lelkes Ernő/DAC
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjében hazai pályán 1–0-ra kikapott a Dunaszerdahely a román FCSB-től.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
DAC (szlovákiai)–FCSB (román) 0–1 (0–0)
Dunaszerdahely,
MOL Aréna, 8224 néző. V: Obrenovic (szlovén)
DAC: Veszelinov – Blackman, Kruzliak, Riszvanisz, Ciganiks – Balogh N. (Moumou, 75.), Dimun, Kácer – Szánthó (Brunetti, 68.), Krsztovics (Nicolaescu, 86.), Veselovsky (Kalmár, 86.). Vezetőedző: Adrián Gula
FCSB: Tarnovanu – Ov. Popescu, Dawa, Tamm, Radunovics – Edjouma (Sut, 75.), Olaru – Miculescu (Lixandru, 78.), Oc. Popescu, F. Coman (Oaida, a szünetben) – Rusu (I. Stoica, 64.). Vezetőedző: Nicolae Dica
Gólszerző: Tamm (69.)
Kiállítva:
Kruzliak (67.)

Fociünnep volt Dunaszerdahelyen. Olyan, amilyen a Felvidéken 32 éve nem volt. Akkor a Bayern München látogatott a DAC-stadionba, ma pedig a híres Steaua, mai nevén az FCSB.

Itt a lehetőség, hogy ma mi írjunk győztes fejezetet a futballtörténelem nagykönyvébe. Elő a szívekkel! Ez lett a történelmi találkozó jelszava Dunaszerdahelyen.

Már órákkal a találkozó előtt a sárga-kék szurkolók ellepték a környező kocsmákat. Nagy esélylatolgatást folytattak, szinte focilázban égtek. A szlovák rendőrség rizikósnak minősítette a találkozót, így nem csak Dunaszerdahelyen, hanem az egész járásban nagyon sok egyenruhás volt jelen. Azonban csak álldogáltak, beavatkozniuk nem kellett.

„Üzenem a szurkolóknak, hogy töltsék meg a lelátót. Nem sokat kell magyarázni, hogy ez milyen meccs lesz, számunkra, számukra is” – mondta lapunknak adott interjújában a hazai Kalmár Zsolt.

És a szurkolók vették a lapot! Rengetegen voltak a MOL Arénában. A 8424 magasan a legtöbb drukker az utóbbi évek során.

A dunaszerdahelyi drukkerek átérezték a román rekordbajnok elleni meccs miliőét. A sárga-kék zászlókon kívül rengeteg piros-fehér-zöld is lengett. Az UEFA ugyanis, nem úgy, mint a szlovák futballszövetség, nem tiltja ki a stadionból más ország zászlóját. A nemzeti lobogók alapján látni lehetett, hogy a helyi szurkolókon kívül sokan jöttek Erdélyből és az anyaországból. Köztük volt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is, akit a drukkerek ütemes tapssal üdvözöltek.

Fantasztikusan szólt a Nélküled és a magyar himnusz a piros-fehér-zöld zászlótengerben.

Már az első percek után lehetett látni, hogy az FCSB egészen más erőt képvisel, mint az előző selejtezőkörökben a Cliftonville vagy a Víkingur Göta. Kemény és gyors párharc zajlott a MOL Arénában.

Az első percek a vendégeké voltak, majd a nagyon aktív Szánthó Regő lehetett a sztár. Szabadrúgásból óriási kapufát rúgott. Ezekben a percekben inkább a hazaiaknál volt gyakrabban a labda, de aztán mégis Veszelinov Dániel kapujába került. Szerencsére lesállás előzte meg a lövést.

Fél óra játék után nagyon sokan szerették volna, hogy kézilabdameccsen legyenek. A hazaiak szabadrúgáshoz jutottak. Olyan távolságról, ahonnan Kalmár Zsolt vasárnap a bajnoki meccsen óriási gólt rúgott. Miroslav Kácer és Szánthó Regő is a kispadon helyet foglaló magyar játékosra néztek. Mivel labdarúgás zajlott tegnap a MOL Arénában, a hazai 13-as nem tudott befutni a pályára. Krsztovics pedig a kapu fölé küldte a labdát.

A második félidőt a hazai tábor a Székely Himnusz eléneklésével kezdte, a bukaresti csapat pedig egy pontatlan lövéssel. Óriási volt a hangerő a MOL Arénában, az idő múlásával bedurvult a meccs. Nagy volt a küzdelem, kemény ütközeteket látott a közönség. A félidő közepén két perc alatt dupla KO-t kapott a DAC. Előbb Dominik Kruzliakot állította ki a játékvezető, majd az elvégzett szabadrúgás után az üresen hagyott Joonas Tamm megszerezte a románoknak a vezetést.

Az utolsó percekben Adrián Gula pályára küldte Kalmár Zsoltot is, de az FCSB taktikus játékkal megőrizte az egygólos előnyét.

PERCRŐL PERCRE


90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc
Dawa szereli a 16-os előtt Moumout.

90+3. perc Blackman megindul, de rossz lesz aztán Moumou passza.

90+3. perc Nincs helyzete a hazaiaknak.

Öt perc lesz a ráadás.

89. perc Kalmár kornere után Ciganiks ballal 25-ről a léc fölé lő, Moumou zavarta őt...

87. perc Blackman beadását Nicolaescu a bal alsó mellé fejeli hét méterről.

86. perc Kalmár Zsolt és Ion Nicolaescu be, Veselovsky és Krsztovics le. Kalmár beadását kifejelik a védők, Ciganiks távolija távolról sem jó aztán.

85. perc Krsztovics gurítása nagyon gyenge.

83. perc Úgy tűnik, nem tud újítani a DAC. Kalmár?

80. perc Ciganiks bal oldali szabadrúgása kapuscsemege.

Szól a Ria, ria, Hungária! a stadionban.

 

75. perc Brahim Moumou be, Baloghot váltja. Adrian Sut be, Edjouma le.

73. perc Joonas Tammnak
sárga lap Krsztovics megrúgásáért.

71. perc Dawa utánarúg becsúszva Kácernek, és nem sárga lap? Nem. Dimun szabadrúgását eléri az ötösön a román kapus Krsztovics előtt.

69. perc A 16-os bal sarka elől ballal az ötös túlsarkára nyesi a szabadrúgást Radunovics, JOONAS TAMM jobbal hatalmas gólt lő a kapu jobb felső sarkába. 0–1!

68. perc Brunetti be, Szánthó le, szélső helyett védő.

67. perc Dominik Kruzliak kiáll azonnali piros lappal! Eladta a labdát a jobb szélen, utolsó védőként, majd azonnal lerántotta a karmester Oc. Popescut. Jogos, nem is reklamál.

53 százalékban a hazaiaké a labda, 3 lövés itt, 11 ott, de egy sem ment a kapuk felületére!

64. perc Ianis Stoica váltja Rusut. Ékcsere.

62. perc Sárga lap a Kácert felöklelő Malcom Edjoumának.

58. perc
Balogh hevesen reklamál, Krsztovics a földön, de nincs második sárga lap a csatár lábára csúnyán rátartó Dawának.

56. perc Dominik Kruzliak ésRiszto Radunovics lökdösődik egy szöglet előtt, sárga lapok.

53. perc Szánthó jobb oldali beadását a hosszú sarok mellé teszi mellel Dawa.

52. perc Nem is rossz, Oc. Popescu előtt nincs ember, jobbal kissé jobbról, 23 méterről szerencsét próbál, Veszelinov vetődik... a labda a jobb alsó mellé tart azonban.

49. perc Rusu a 16-os jobb sarka elől egy szabadrúgást nyes most a kapu fölé.

47. perc Rusu lő a léc fölé jobbal 21-ről, majd Szánthó lapos beadását nem rúgja el ballal tízről Krsztovics, közbelép Dawa.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Razvan Oaida be, Coman le. Szélsőcsere.

A DAC is hazai pályán kezdhetne, ha legyőzné az FCSB-t, lehetséges ellenfelei a Viking Stavanger (norvég) és a Sligo Rovers (ír).

Fotó: Lelkes Ernő/DAC
Fotó: Lelkes Ernő/DAC

 

 

A magyar játékos a tavaly márciusban gólt szerzett az Aranyosmarót ellen. Akkor még nem lehetett tudni, hogy hosszú ideig ez lesz számára az utolsó. Az Andorrában elszenvedett súlyos térdsérülés miatt 16 hónapot kellett a 27 éves játékosnak kihagynia. Majd jött ismét az Aranyosmarót, és a dunaszerdahelyi csapatkapitány remekül betalált. ,,Párszor visszanéztem a tegnapi meccs előtt a sérülésem előtti utolsó gólomat, szép emlék. Nagyon örülök, hogy ismét kijött, hogy így eltaláltam. Óriási kő esett le a szívemről. Hisz nagyon sok mindenem átmentem az utóbbi időben. Ezt a találatot mindenkinek ajánlom, hisz akik mellettem voltak, a feleségem, kisfiam, családom, szüleim és még sokan mások, azoktól nagyon sok kitartást és szeretetet kaptam. Ez volt a legfontosabb.”

Tíz perccel a vasárnapi találkozó vége előtt szabadrúgáshoz jutott a DAC. Az egész stadion felállt, és hangos,,Zsolti, Zsolti!”kiáltással biztatta a kedvencét, hogy ő álljon a labda mögé. „Őszintén szólva egy kicsit izgultam. Hiszen arra gondoltam, mi lesz, ha fölé, vagy a sorfalba lövöm. Amikor a bíróbelefújta sípjába, akkor már csak a labdára koncentráltam. És tényleg bement... Régen rúgtam ilyen gólt, hisz inkább távolról szoktam erőset. Azért a meccs után megkaptam, hogy a padon nem nagyon bíztak bennem, hogy berúgom.... (nevet). Úgyhogy megmutattam nekik, hogy közelről is be tudom lőni. Nehéz elmondani, hogy mit éreztem, amikor a labda a hálóban kötött ki. Nagy volt az örömöm, ezt szavakban nehéz elmondani” – mondta a Nemzeti Sportnak Kalmár Zsolt.

Pontosan 506 nap telt el Kalmár Zsolt sérülés előtti utolsó, illetve a visszatérése utáni első gólja között. Mindkét találatot az Aranyosmarót ellen szerezte. A Mol Arénában ugyanabba a kapuba talált be, amely mögött a sárga-kék B-közép helyezkedik el. A magyar játékos góljának is köszönhetőena DAC 3–0-ra győzött a hétvégén, és három forduló után vezeti a Fortuna Ligát.

Ma a szlovén Rade Obrenovic dirigál, segítői Jure Praprotnik és Grega Kordez, a negyedik számú játékvezető Asmir Sagrkovic.

Krsztovics: 7 meccs az idényben, 8 góllal és 1 gólpasszal.

A hazaiaktól Hahn, Balic, Szendrei Ákos és Ricardo Ferreira kapus sérült. A vendégektől két védő, Iulian Cristea és Ionut Pantiru maródi.

Fotó: Lelkes Ernő/DAC
Fotó: Lelkes Ernő/DAC

 

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Egy perc a ráadás. Előtte Olaru lőtt a 16-os elől, de Ciganiks közbelépett. Ő hatszoros válogatott.

40. perc Blackman lép be szépen Coman elé a 16-oson belül, Ov. Popescu futott el ismét a jobb oldalon, majd adott be jobbal.

36. perc Hosszas variálás, ember a sorfal mögött, jobbal kissé jobbról, 23 méterről egy ölnyivel a léc fölé lő Coman. Ő a csapatkapitány, ötszörös román válogatott. A Hagi-féle akadémia neveltje.

33. perc Szabadrúgás kissé balról, Krsztovics jobbal a jobb felső fölé tekeri a labdát. Szánthó szerette volna lőni, nem örül, hogy az ék ellőtte a labdát.

29. perc Krsztovics jobbal magasan a léc fölé vágja 16-ról Szánthó beadását.

29. perc MELLÉ!Edjouma körömpasszát Oc. Popescu jobbal a jobb alsó mellé nyesi az ötös jobb sarkáról. Veszelinov vetődve biztosított.

27. perc Veszelinov mostanában válogatott formában véd, szépen lép ki most Rusu tízméteres pörgetésére a jobb sarokhoz.

25. perc Jobbal a jobb felső fölé vágja Coman lapos passzát kissé jobbról, 23 méterről Edjuama.

22. perc Szpirosz Riszvanisz kap sárga lapot, a felezőnél felrúgta a kontrázni akaró Rusut.

20. perc Szánthó ad be szépen jobbról, Veselovsky elől ment az ötösön Dawa.

18. perc MAJDNEM! Szánthó lő kapura ballal egy mezhúzásért járó szabadrúgást kissé jobbról, 19 méterről, a labda a kapufán csattan, nem sokkal elkerülve a bal felső sarkot. Tarnovanu ott állt a labda mellett, de nem avatkozott közbe.

12. perc Coman szöglete veszélytelen, Miculescu távolija dettó.

10. perc Remek a hangulat, mezőnyharc a pályán. Balogh sarkaz szépen Szánthó felé, de szerelik a szélsőt.

A Covid utáni éra nézőcsúcsa – jelentik a helyszínről.

4. perc Ov. Popescu megindul, de les.

Jó 8500 ezer néző, 180 vendégdrukkerrel.

3. perc Miculescu középre ad balról, lőne ballal a gólra éhes Rosu, de ment előle az ötösön a bevetődő Risvanis.

2. perc Joyskim Dawa kap sárga lapot a bal szélen elfutó Ciganiks felrúgásáért.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek tiszta kékben.

Természetesen felcsendült a Nélküled, majd a Himnusz.

Fotók: Duducz Tibor

 

„N agy csatákat vívtunk a bukarestiekkel, itt jegyzem meg, én még nem szerepeltem vesztes meccsen ellenük, ezt gyorsan le is kopogom – mondta lapunknak a szakember. – Az FCSB-nél, mondjuk így, speciális a légkör, akárcsak a tulajdonosi kör. De egy biztos: mindig erős a futballcsapata. Határozott céllal lépünk pályára szerda este, olyan teljesítményt akarunk nyújtani, amely elnyeri a közönség és a szakmai stáb tetszését. Egyúttal remélem, olyan eredményt érünk el a selejtező első mérkőzésén, hogy reális esélyünk maradjon kiharcolni a továbbjutást jövő héten a romániai visszavágón.”
Borbély Balázs, a dunaszerdahelyiek pályaedzője 2008 és 2010 között 42 meccsen játszott a Temesvár együttesében, jól emlékszik a Steaua elleni összecsapásokra.

„Kemény erőpróba lesz, biztos vagyok benne, hogy az ellenfél játékosai provokálnak és ki akarnak zökkenteni minket  – vélekedett a Nemzeti Sportnak nyilatkozva a 21 éves támadó.– Láttuk, hogy a románok kifejezetten erősek a fejpárbajban, elöl pedig az egyéni villanásoktól remélik a jó eredményt. Pontrúgásból, gyors kontrából, ügyes, kombinatív játékkal meglephetjük őket, és mögöttünk lesz nagyszerű szurkolótáborunk, amely óriási erőt ad a mérkőzésre.”

Veszelinov Dániel, a dunaszerdahelyiek kapusa – aki ebben az idényben kirobbanthatatlan a gólvonalról – lapunknak elmondta: jó passzban van a csallóközi együttes, de tisztában vannak vele, hogy szerdán csúcsformában kell futballozniuk a jó eredmény elérése érdekében. Hozzá hasonlóan Szánthó Regő is a kezdőcsapatban szerepel majd a román együttes elleni Ekl-mérkőzésen.

Harmincnégy éve nem járt Dunaszerdahelyen ilyen kaliberű csapat. Akkor, 1988-ban a Bayern München volt a vendég, szerda este pedig a román rekordbajnok és korábbi BEK-győztes FCSB (előzőleg: Steaua Bucuresti) érkezik. A DAC klubtörténetében először ad otthont harmadik selejtezőkörös európai kupameccsnek a Mol Aréna.

Az FCSB csak kedden utazott a Csallóközbe, Gigi Becali klubtulajdonos szerint a hétfőn igazolt mindkét játékos, a szélső David Miculescu és a center Bogdan Rusu is kezdő lesz a Mol Aré­ná­ban. Márpedig az FCSB-nél a tulajdonos szava parancs, és a múlt héten két és fél év után a kispadra visszatérő Nicolae Dica ugyanolyan engedelmes végrehajtó, amilyen elődje, Anton Petrea volt.    

Sepsi, Topolya, most pedig Dunaszerdahely. A FCSB sorra kipipálja a magyar kormány által el­lenőr­zött ellenfeleket – írják a szerda esti Európa-konferencialiga-selejtezőről a Gazeta Sportu­rilor bukaresti sportlap tudósítói, akik már a DAC hétvégi, Aranyosmarót elleni bajnoki mérkőzésére is elutaztak. A beszámoló szerint nem szlovákiai, hanem egyenesen magyarországi meccshangulat vár a bukaresti együttesre, a házigazdát pedig verhető ellenfélnek vélik, amelyből Balogh Norbert, Nikola Krsztovics és Kalmár Zsolt érdemel megkülönböztető figyelmet.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–FCSB MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik