A kék mezes feröeriek nem bírtak a DAC-cal (Fotó: Lelkes Ernő)

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ

2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
DAC (szlovákiai)–Víkingur (feröeri) 2–0
(Krsztovics 26., Veselovsky 34.)
Továbbjutott: a DAC, 4–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Fél órával a meccs előtt jöttek ki a hazai játékosok melegíteni, és a már ekkor jelenlévő nézők felálltak, és elkezdték ütemesen kiabálni Kalmár Zsolt nevét. A magyar játékos mosolyogva visszaintegetett, ami nagy éljenzést váltott ki. A vendégek játékosai egy időre megszakították a bemelegítést, nem nagyon értették a közönség reakcióját. Igen, Kalmár Zsolt hosszú idő után volt a meccskeretben, a találkozót a kispadon kezdte. Később eljött a pillanata...

A kezdő sípszó után lehetett látni, hogy a vendégek nem változtattak a játékfelfogásukban. Az előretolt csatár, Olsen harmincöt méterre volt a saját kapujától, a többiek még közelebb. A feröeriek rendesen beparkolták az autóbuszukat a kapujuk elé. Negyedórát kellett várni az első hazai lehetőségre. Ki más kerülhetett volna helyzetbe, mint Nikola Krsztovics, aki maga tört a kapura, de a vendégek portása nagyot védett. A dunaszerdahelyiek lábán vándorolt a labda, de csak nagyon nehezen törték fel a vendégvédelmet.

Majd jött a bombaformában játszó Krsztovics. Tizennyolcról eresztett meg egy lövést, a labda megpattant egy védőn, és a jobb alsóban kötött ki. Ezután óriási füttyszó tört ki a MOL Arénában. A műsorközlő bejelentette, hogy ha a DAC továbbjut, a bukaresti FCSB ellen lép pályára.

A 34. percben megszületett az újabb hazai gól, Veselovsky bombája jutott a bal felső sarokba.

Hatalmas helyzettel nyitott a második félidőben a hazai csapat. Krsztovics lövését a kapus csak kiütötte, de javított, amikor bravúrosan hárította Szánthó Regő közeli duplázását.

Egy óra játék után Borbély Balázs pályaedző intett: „Gyere, Zsolti!”

Tizenhat hónapos kihagyás után Kalmár Zsolt ismét pályára lépett. Óriási éljenzés tört ki a MOL Arénában, amelybe 5076-an váltottak jegyet. Amint a magyar játékos pályára lépett, Milan Dimun egyből átadta a 27-éves játékosnak a csapatkapitányi karszalagot.

Közben, a DAC megszerezte a harmadik gólját is, mégsem került be a mérkőzés jegyzőkönyvébe. Ahmed Muhamedbegovic bombája a televíziós visszajátszás alapján is a lécről a gólvonal mögé pattant, de a bíró továbbot intett...

A hazaiak gond nélkül megtartották a kétgólos vezetésüket, és biztosan jutottak tovább. Jövő szerdán jöhet az FCSB.

A hazaiaknál Veszelinov Dániel végigvédte a találkozót, Szánthó Regő a 46., Kalmár Zsolt a 63., Balogh Norbert a 82. perctől játszott. Hahn János és Szendrei Ákos sérült. 2–0

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek, nyert és továbbjutott a DAC. 2–0 

90+3. perc: Balogh lőtte el jó 26 méterről, a labda megpattant egy védő hátán, úgy ment fölé. 

90. perc: Három perc a hosszabbítás. 

86. perc: Riszvanisz fejelhetett ajtó-ablak helyzetből egy kis szöglet után, de 4 méterről fölé ment a labda.

82. perc: Balogh Norbert is pályára lépett, méghozzá Krsztovics helyére. 

76. perc: Folyamatosan támad a Víkingur, bár kevés veszéllyel. Most éppen egy jobb oldali szöglet után keresték a lövőhelyzetet, de nem találták meg. 

69. perc: Krsztovics lőtte el 25 méterről, a kellemetlen lövést fogta a feröeri kapus. 

65. perc: 2021 márciusa óta először lép pályára Kalmár Zsolt a nagy sérülése után, és mindjárt meg is kapta a csapatkapitányi szalagot. 

65. perc: Muhametbegovic 15 méterről óriási lövést eresztett meg, és bár úgy tűnt, hogy a lécről lepattanó labda túljutott a gólvonalon, nem adták meg.

63. perc: Moumou próbált betörni a feröeri tizenhatoson belülre, hiába. 

53. perc: Jobb oldali Víkingur-szöglet utáni kavarodásban kis híján a DAC kapujába került a labda, Brunetti azonban a gólvonal közeléből mentett.

50. perc: Dimun került helyzetbe 6 méterre a Víkingur kapujától, de nem tudta belőni, mert szöglet lett belőle.

46. perc: A szünetben Andzouana helyett Szánthó Regő, Kácer helyett Nicolaescu állt be.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+4. perc: Vége az első félidőnek, lényegében eldőlt a továbbjutás. 2–0 

45+3. perc: Andzouana lőtte el formás DAC-támadás végén 16 méterről, Reynatröd elvetődve fogta a lapos lövést. 

40. perc: Kruzliak helyett Riszvanisz a pályán.

39. perc: Krsztovics kedvet kapott egy újabb távolira, ezúttal azonban a kapus fogta a 25 méteres lövést.

34. perc: GÓÓÓÓL! Veselovsky kapta a labdát 23 méterre a Víkingur kapujától, jobbal rásuhintotta, a labdát pedig Reynatröd a saját kapujába ütötte. Talán védhető lett volna, de ez nem befolyásolta a hazai nézők víg kedélyét. 2–0

34. perc: Az utóbbi időben inkább a Víkingur támadott, de helyzetbe nem tudott kerülni.

26. perc: GÓÓÓÓL! Lényegében helyzet nélkül szerzett vezetést a DAC. Krsztovics ugyanis 19 méterre a kaputól, három védő gyűrűjében ellőtte, a labda megpattant egy védő lábbán, és így surrant a jobb alsóba. 1–0

24. perc: Eseménytelen játszadozással teltek az utóbbi percek, nagyon kemények a feröeriek.

14. perc: Krsztovics kapott jó indítást, már csak a kapussal állt szemben, de nem tudott túljárni Reynatröd eszén, aki lábbal mentette a ziccert.

12. perc: Moumou lövésébe belevetődtek a védők, jött a szöglet balról, de Muhamedbegovic fejéről melléperdült a labda. 

11. perc: Behúzódott a kapuja elé a Víkingur, de még nem sikerült a hazaiaknak próbára tenni a kapust. 

5. perc: Körülbelül 6000 néző figyeli a helyszínen az eseményeket. 

3. perc: Andreas Olsen küldött nem túl erős lövés a DAC kapujára, Veszelinov viszont biztosan védett. 

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a DAC tiszta sárgában, a Víkingur világoskék-feketében játszik.

A DAC KEZDŐCSAPATA:
Veszelinov – Blackman, Kruzliak, Brunetti, Muhamedbegovic – Kácer, Veselovsky, Dimun – Andzouana, Krsztovics, Moumou.    
A kispadon: Petrás, Trnovsky, Pinto, Riszvanisz, Kachút, Nebyla, Njie, Kalmár, Balogh, Rymarenko, Szánthó, Nicolaescu.

A meccs előtti bemelegítésen már Kalmár Zsolt is ott volt a pályán (fotó: Duducz Tibor)

ELŐZMÉNYEK

„Remek érzés volt a MOL Arénában készülni, részt venni a meccs előtti edzésen, nagyon régen volt ez így. Remélem, holnap a szurkolóink előtt újra játszhatok” – mondta a Nemzeti Sportnak a mai edzés után Kalmár Zsolt, aki még tavaly márciusban szenvedett súlyos térdsérülést.

– Múlt héten már ott volt az odavágón, a csapattal tartott a Feröerre. Ott nem lépett pályára, de csütörtökön lehet erre esély.
– Nagyon örülök, hogy már itt vagyok a csapattal, s a keretben leszek. Gula mesterrel azt beszéltük, hogy majd meglátjuk, milyen lesz a meccs. Remélem, az eredmény úgy fog alakulni, hogy 16 hónap kihagyás után pályára tudok lépni.

– Milyen volt a csapattal edzeni?
– Úgy két-három hete mindent végigcsinálok. Úgy érzem, nem féltem magam, ugyanúgy belemegyek a párharcokba, mint régen. A játék intenzitását, a komfortzónát még meg kell találnom a pályán. Sokat kell játszanom, s ez majd jön magától. Érzem, napról napra jobb formában vagyok, jobb az erőnlétem, az önbizalom is jön vissza. Ez a legfontosabb.

– Milyen meccsre számít?
– Nem lesz könnyű. Ma már nincs kiscsapat, nincs nagycsapat. Mindenki tud futni, harcolni, védekezni, úgyhogy türelmesen kell játszanunk, fel kell törnünk a mélyen védekező védelmet. Hazai pályán is volt három-négy lehetőségük, amelyből gólt tudtak volna szerezni, nem veszélytelen csapat. Úgy gondolom azonban, hogy mindképpen győznünk kell. Csak rajtunk fog múlni a meccs alakulása. Ha a saját játékunkat fogjuk játszani, gyorsan, kreatívan, és sok helyzetet tudunk kialakítani, akkor nem lesz gond.

– A edzésen sorozatban rúgta a gólokat.
– Csak edzés volt. Az igazi érzés majd csak a meccsen fog előjönni. Nagyon várom, hogy pályán legyek. A legszebb az lenne, ha góllal térnék vissza a hosszú kihagyás után.