Egymás ellen Dzsudzsák és Koman, valamint Juhász és Huszti csapata

Vágólapra másolva!
2010.09.16. 16:12
null
Dzsudzsáknak (22) már van tapasztalata az olasz csapatok ellen, itt épp a Fiorentina játékosai „gyűrik” <br />(Fotó: Action Images, archív)
Huszonn&eacute;gy m&eacute;rkőz&eacute;ssel kezdődik meg a labdar&uacute;g&oacute; Eur&oacute;pa-liga csoportk&ouml;re cs&uuml;t&ouml;rt&ouml;k&ouml;n, a magyar r&eacute;sztvevő DVSC-TEVA 21.05-kor a Pusk&aacute;s Ferenc Stadionban k&uuml;zd az ukr&aacute;n Metaliszt ellen. A Juventus a lengyel Lech egy&uuml;ttes&eacute;t fogadja, a Liverpool a Steau&aacute;t, a nap sl&aacute;gere pedig az Anderlecht&ndash;Zenit &eacute;s a PSV&ndash;Sampdoria &ouml;sszecsap&aacute;s lesz. Csoportr&oacute;l csoportra tekintj&uuml;k &aacute;t a programot, a nagycsapatokat &eacute;s a leg&eacute;rdekesebb meccseket kiemelve.

B-CSOPORT

A címvédésre készülő Atlético Madrid igen hangulatos meccsre számíthat, legalábbis a szaloniki Arisz drukkerei ígérik, hogy „befűtenek”. Az Arisz a „legspanyolosabb” görög csapat, hat spanyol légiósa is van, és a szaloniki sárga-feketék már évek óta az ibériaiakra építenek. Ráadásul edzőjük, Héctor Cúper is igen rutinos, ha spanyol labdarúgásról van szó. Hogy mennyire nehéz dolga lesz az Atléticónak, azt jelzi, hogy az Arisz még sosem vesztett otthon európai kupamérkőzést (11 győzelem, 10 döntetlen a mérlege). A másik meccsen a Leverkusen a Rosenborgot fogadja, a norvégok 1999 óta nem nyertek Németországban.

C-CSOPORT

A Lille még veretlen otthon európai kupamérkőzésen edzőjével, Rudi Garciával, a sorozatot pedig a Sporting CP ellen folytatná. Szófiában a Levszki a Gentet fogadja, a bolgárok először győzhetnek le kupatörténetükben belga csapatot – erre van is esélyük, mert a Gent legutóbbi hat idegenbeli európai kupameccsén kikapott…

 

A-CSOPORT

Dúsgazdagok csatáját hozza a Salzburg–Manchester City összecsapás, persze minden relatív: míg a Red Bullhoz hasonló költségvetése egyetlen osztrák csapatnak sincs, a City azért más kategória… A vendégeknél sorra dőltek ki a csatárok, sérült Emmanuel Adebayor és Mario Balotelli, Roque Santa Cruzt be sem nevezte Roberto Mancini, így Tévez mellett „rá kell fanyalodnia” Jóra.

„Amikor nem neveztük Santa Cruzt, arra nem gondoltunk, hogy egy héten belül két csatár is kidől, így problémáink lesznek. Sajnos a csatárhiány komoly gondot jelent” – mondta Mancini, aki először számíthat a szezonban Wayne Bridge-re.

A Salzburg a 2009–2010-es szezonban mindegyik(!) csoportmeccsét megnyerte, ez azért óvatosságra intheti az angolokat.

Szokatlan a Juventust a második számú európai liga csoportkörében látni, de ha már idekerült, meg is nyerné a sorozatot – a csoportkör első fordulójában három pontot várnak el a Lech Poznan ellen. A „zebrák” 1980 óta nem kaptak ki lengyel ellenféltől – akkor a későbbi Juve-legenda, Zbigniew Boniek tolt ki velük.

„A Lech rendkívül jó fizikailag, ráadásul Krivec, Stilik és Peszko személyében nagyon képzett játékosai vannak. „Fontos erőpróba lesz nekünk. Célunk egyelőre a továbbjutás, de a Juve a legmagasabb szintű ellenfelekkel is meg tud küzdeni. Kérdéses Paolo De Ceglie játéka, de Zdenek Grygera és Giorgio Chiellini is bevethető a helyén” – nyilatkozta Luigi Delneri, a Juventus trénere.

D-CSOPORT

A Villarreal Zágrábba látogat, a spanyoloknak egyrészt a hangulatra, másrészt a Győr ellen is villogó Sammirra kell figyelniük – a brazil légiós a Dinamo szezonbeli 26 góljából tízet vállalt magára. A másik találkozón a Bruges a PAOK-ot fogadja annak tudatában, hogy eddig mindig győzött otthon görög ellenfelei ellen, ráadásul még gólt sem kapott. A Bruges pocsékul kezdte a belga bajnokságot (hat meccsből hét pont), így az idegek megnyugtatására nagyon kellene egy győzelem.

 

E-CSOPORT

Az AZ a moldovai bajnok Sheriff-fel meccsel, és a tiraspoliak esélyeiről sokat elmond, hogy az Alkmaar 38 hazai európai kupamérkőzése közül 37-en veretlen maradt (a kivételt egy Everton elleni meccs jelenti). A másik csoportmeccs posztszovjet rangadó, a Dinamo Kijev fogadja a legjobb fehérorosz csapatot, a BATE Boriszovot.


F-CSOPORT

A Sparta Praha borzalmasan szerepel otthon az európai kupákban, a cseh nagycsapat immár nyolc csoportmeccse nyeretlen – a Palermo is könnyen elvihet pontot vagy pontokat. A svájci másodosztályban hatodik helyen álló Lausanne a CSZKA Moszkvát fogadja, az esélyek finoman fogalmazva sem mellettük szólnak… A svájciak kupatörténelmük során már legyőzték a moszkvai Torpedót és Lokomotivot is.

G-CSOPORT

Az Anderlechtnél nehezen emésztették meg a förtelmes tizenegyesekkel súlyosbított kiesést a BL-selejtező utolsó körében, javítani a Partizan Beograd ellen lehet. Kisebb sérülés miatt nem edzhetett kedden Juhász Roland, az Anderlecht magyar védője, és egyelőre kérdéses, pályára léphet-e a Zenit ellen. A vendégek húszas keretében helyet kapott Huszti Szabolcs, de az már Luciano Spallettin múlik, hogy beveti-e.

„Még szép, hogy beszéltünk Szabival a csütörtök esti találkozóról – mondta szerda délután Juhász Roland, aki a mérkőzés előtti napon 2014 nyaráig meghosszabbította szerződését a klubjával. – Úgy vélem, ellenfelünknek a BL-főtábláján lenne a helye, de talán rólunk is elmondható ez. A Zenit kiemelkedik a csoportból, ám hazai pályán erősnek érzem magunkat, ráadásul a vezetők tőlünk is elvárják a továbbjutást.”

A másik összecsapáson az AEK fogadja a Hajduk Splitet, mely idegenben legutóbbi 13 európai kupameccséből csak egyet nyert meg, a máltai Birkirkara ellen.

I-CSOPORT

A Debrecen–Metaliszt Harkiv mérkőzést természetesen már beharangoztuk, a PSV–Sampdorián két magyar légiós is ott lehet Dzsudzsák Balázs és Koman Vladimir személyében. Mind Dzsudzsák, mind Koman úgy véli, a két csapat játékerőben kiemelkedik a csoportból.

„Számunkra csakis a továbbjutás elfogadható. Persze attól függetlenül, hogy mindenki azt mondja, ez a két csapat a legerősebb a négyesben, az ukránokat még véletlenül sem írnám le. Hallottam, hogy a nyáron tizenegymillió euróért igazoltak két brazil játékost, ez még a mi szintünkön is jelentős átigazolási összeg” – mondta a PSV balszélsője a Nemzeti Sportnak.

Giampaolo Pazzini izomsérülés miatt kihagyja a meccset, a Juventusnak kettőt vágó Nicola Pozzi helyettesíti. A PSV edzője, Fred Rutten a bolgár válogatott Sztaniszlav Manolevre nem számíthat, Andreas Isaksson magyar válogatott ellen összeszedett sérülése viszont meggyógyult, a svéd kapus ott lehet a pályán.

H-CSOPORT

A Bundesliga-idényt harmatgyengén kezdő Stuttgart a Young Boys ellen is megőrizné makulátlan mérlegét (6–0–0) svájci csapatokkal szemben. A svábok átlag három góllal tömték ki eddig a helvét ellenfeleket, így a Young Boys sem sok jóra számíthat. A dán OB a Getaféhoz látogat egy alapos tisztogatás után: a vezetőedzőt, segítőjét és a sportigazgatót is leváltották két nappal a csapat Európa-liga-mérkőzése előtt.

 

L-CSOPORT

A Porto fogadja az egyik találkozón a Portugáliában hagyományosan gyenge Rapid Wient (0–0–3, 0–7-es gólkülönbség), míg két fanatikus szurkolótáborral rendelkező csapat (Besiktas–CSZKA Szófia) csap össze Isztambulban. A Besiktasban kérdéses a nyáron szerződtetett portugál cselgép, Ricardo Quaresma játéka.

J-CSOPORT

A Dortmund legutóbb 2002-ben játszhatott csoportmérkőzést európai kupában (tegyük hozzá: az UEFA-kupa akkor még egyenes kieséses rendszerű volt), de nem egyértelműen esélyes az ukrán Karpati Lviv ellen. Az ukránok 1970(!) óta nem veszítettek európai kupameccset otthon. A csoport másik találkozóján két szép múltú csapat feszül egymásnak, a Sevilla a PSG-t fogadja. Az UEFA-kupát 2006-ban és 2007-ben is megnyerő Sevilla az El-ben vigasztalódna, miután lemaradt a Bajnokok Ligájáról.

„Persze hogy szerettünk volna bekerülni a BL-be, de ha már nem sikerült, ebben a sorozatban akarunk nyerni. Az esélyesek között vagyunk, de az El legkeményebb csoportjába kerültünk, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy továbbjussunk” – vélekedett az andalúzok csapatkapitánya, Andrés Palop.

K-CSOPORT

A Liverpool és a Steaua a 2003–2004-es idényben már találkozott, akkor az Anfielden Harry Kewell góljával nyertek a „vörösök”, Bukarestben 1–1 lett. Az akkori két gárdából már csak Steven Gerrard maradt hírmondónak. A Pool otthon veretlen román csapatok ellen, a Steaua még sosem nyert Angliában. Elképzelhető, hogy Gerrard és Fernando Torres pihenőt kap az El-meccsre.

„Valószínűleg pihentetek néhány játékost a Manchester United elleni meccsre. Dirk Kuyt és Fabio Aurélio is sérült, de elég bő a keretem, van kikből válogatni. A hozzánk hasonló együttesek rengeteg meccset játszanak, és ezt csak bő kerettel és rotációval lehet bírni, ehhez képest mindig kritizálják az összeállítást, ha nem nyer a csapat. Ez számomra érthetetlen” – nyilatkozta meccs előtti sajtótájékoztatóján Roy Hodgson, a Liverpool menedzsere.

A másik mérkőzésen az Utrecht látogat Nápolyba. Walter Mazzarri kihagyja Gianluca Gravát és Hugo Campagnarót, Fabiano Santacroce és Salvatore Aronica kerül be a délolasz csapatba.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-csoport
Salzburg (osztrák)–Manchester City (angol) 19.00
Juventus (olasz)–Lech Poznan (lengyel) 19.00
B-csoport
Arisz (görög)–Atlético Madrid (spanyol) 19.00 (tv: Digi Sport)
Leverkusen (német)–Rosenborg (norvég) 19.00 (tv: Sat1)
C-csoport
Lille (francia)–Sporting (portugál) 19.00
Levszki (bolgár)–Gent (belga) 19.00
D-csoport
Dinamo Zagreb (horvát)–Villarreal (spanyol) 19.00
FC Bruges (belga)–PAOK (görög) 19.00
E-csoport
AZ (holland)–Sheriff (moldovai) 19.00
Dinamo Kijev (ukrán)–BATE (fehérorosz) 19.00
F-csoport
Sparta Praha (cseh)–Palermo (olasz) 19.00
Lausanne (svájci)–CSZKA Moszkva (orosz) 19.00
G-csoport
Anderlecht (belga)–Zenit (orosz) 21.05
AEK (görög)–Hajduk (horvát) 21.05
H-csoport
Stuttgart (német)–Young Boys (svájci) 21.05
Getafe (spanyol)–OB Odense (dán) 21.05
I-csoport
DEBRECEN–Metaliszt (ukrán) 21.05 (tv: Story Tv4)
PSV (holland)–Sampdoria (olasz) 21.05 (tv: Digi Sport)
J-csoport
Karpati (ukrán)–Dortmund (német) 21.05 (tv: Sat1)
Sevilla (spanyol)–PSG (francia) 21.05
K-csoport
Napoli (olasz)–Utrecht (holland) 21.05
Liverpool (angol)–Steaua (román) 21.05
L-csoport
Besiktas (török)–CSZKA Szófia (bolgár) 21.05
Porto (portugál)–Rapid Wien (osztrák) 21.05
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik