Dzsudzsák januári kérője ellen bizonyíthat

Vágólapra másolva!
2011.02.17. 14:10
null
Dzsudzsák Balázs két– jobb lábas – góllal hangolt a Lille elleni találkozóra (Fotó: Reuters– archív)
Négy magyar játékos csapata játszik csütörtök este az Európa-ligában, a legjobb 16 közé kerülésért, és jó esély van arra, hogy mindannyian kezdőként jutnak szóhoz együttesükben. Juhász Roland Anderlechtje az Ajaxot fogadja, a többiek idegenben lép(het)nek pályára: Dzsudzsák Balázs a PSV-vel Lille-ben, Hajnal Tamás a Stuttgarttal Lisszabonban, Huszti Szabolcs a Zenittel Bernben próbál meg előnyt szerezni a visszavágóra.

Az Európa-liga csütörtöki játéknapjának legnagyobb rangadóját a francia bajnoki éllovas Lille és a holland listavezető PSV játssza egymás ellen. A találkozónak magyar szempontból is különös pikantériát ad, hogy Dzsudzsák Balázs, az eindhoveniek szélsője iránt januárban élénken érdeklődtek a franciák, de honfitársunk végül a PSV-vel hosszabbított.

Most Lille-ben, a jövő héten pedig a visszavágón mutathatja meg a franciáknak, miről maradtak le – bár a Lille-nél már most is tisztában vannak vele, hiszen éppen ezért üldözték olyan makacsul Dzsudzsákot, aki a hét végén, az AZ ellen szerzett két bombagóljával készült a párharcra. A magyar középpályás kemény meccsre számít.

„Gyors és piszok erős labdarúgók alkotják a Lille-t, nyilván nem egyszerű számunkra kedvező eredményt elérni a pályáján, amely ráadásul borzalmas állapotban van, úgy hallottuk, ki is cserélik a gyepet – de csak a mi meccsünk után természetesen – mondta Dzsudzsák a Nemzeti Sportnak. – Hazai környezetben különösen jó statisztikája van a Lille-nek, ezért egyszerre kell óvatosnak és hatékonynak lennünk. A hétvégén az AZ Alkmaar négy nullás legyőzése alkalmával két gólt is rúgtam, mind a kettőt jobb lábbal, úgyhogy ha a helyzet úgy kívánja, megint elvállalom."

A Lille esetében meg kell jegyezni, hogy a klub elsősorban a francia Ligue 1-re helyezi a figyelmet, hiszen 1954 óta először bajnok lehet. A PSV ellen a bajnokikon bevetett csapathoz képest több helyen eltérő gárda áll fel, ami javíthatja a hollandok esélyeit.

A belga éllovas Anderlecht is holland élcsapatot fogad, Juhász Rolandék az Ajaxot látják vendégül. Nehéz az esélyeket latolgatni, Frank de Boer, az amszterdamiak edzője például elismeri, hogy az Anderlecht a rutinosabb együttes, de saját játékosai tehetségére alapozva győzelmet vár. Juhász szerint elsősorban az Ajax és a belga bajnoki riválisok felfogása közötti különbséghez lesz nehéz alkalmazkodni.

„Az Ajax nem úgy játszik, mint a belga csapatok többsége ellenünk, utóbbiak ugyanis szinte csak bekkelnek, és várják a kontra lehetőségét. A hollandok ezzel szemben játsszák a futballt, támadnak, mennek előre, gólhelyzeteket teremtenek – mondta Juhász. – Ugyanakkor az előző idényben az egymás elleni párharcban négy pontot szereztünk, ők meg egyet. Ezúttal viszont az egyenes kieséses szakaszban találkozunk, nyilván más lesz a hozzáállásuk – de nekünk is."

A Hajnal Tamást januárban a Dortmundtól kölcsönvevő, a Bundesligában az utolsó előtti helyen álló Stuttgart az élvonalban maradásért harcol a német bajnokságban, de azért az Európa-liga-szereplésre is kellő hangsúlyt fektet. A Benfica elleni lisszaboni mérkőzésen pályára lép Hajnal is, s igencsak összetett lesz a feladata.

„Nem klasszikus irányítóként, de szerepet vállalok a támadásban, jóllehet védekeznem is kell, edzőnk,
Bruno Labbadia külön felhívta a figyelmünket ennek fontosságára – mondta a német Kicker szerint a VfB kezdőcsapatában helyet kapó Hajnal. – Szakadó eső fogadott minket, portugál élcsapat otthonában futballozunk, sajnos jó néhány sérültünk is van, szóval nagy fába vágjuk a fejszénket, de mindenhonnan muszáj önbizalmat merítünk, márpedig a legtöbbet a pályán kiharcolt győzelmekből lehet."

MI VAGYUNK AZ ESÉLYESEK – HUSZTI
„Annyit tudok a Young Boysról, hogy jó meccset játszott a Tottenham ellen a BL selejtezőjében, s majdnem meglepetést okozott. Viszont jobb helyzetben vagyunk azzal, hogy az első meccsen idegenben játsszunk. Tizennyolc ponttal zártuk a csoportkört, szóval mindenképp mi számítunk esélyesnek. Az sem jelenthet problémát, hogy műfüvön játszunk, Oroszországban is sok ilyen pályán szerepeltünk" – latolgatta az esélyeket Huszti Szabolcs.

December 16. óta első tétmérkőzését játssza az orosz bajnok és kupagyőztes Zenit, amely esélyesként vág neki a Young Boys elleni párharcnak. Huszti Szabolcshoz a télen ragaszkodott Luciano Spalletti vezetőedző, aki nem engedte el Németországba, és talán a kezdőcsapatba teszi a svájci fellépésen – a berniek műfüves pályán látják vendégül a szentpéterváriakat.

A Liverpool tinédzserei sorával utazott el Prágába, ahol a Sparta vendégeként lép pályára. Steven Gerrard és Daniel Agger sérülés miatt nem tarthatott a kerettel, míg Christian Poulsen mindenórás felesége mellett maradt.

Helyettük olyanok kerültek a keretbe, mint Conor Coady, John Flanagan, Tom Ince, Jack Robinson és Raheem Sterling. A mindössze 16 éves és 71 napos jamaicai születésű Sterling hétfőn öt gólt lőtt a Pool U18-as csapatában a Southend ellen, ma pedig akár korrekordot is dönthet a „vörösöknél".

Elutazott Prágába Andy Carroll is, igaz, ő még biztosan nem játszhat. Kenny Dalglish menedzser szerint a közösségbe való beépülését nagyon jól segíti az utazás.


EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉSEK
Rubin Kazany (orosz)–Twente (holland)0–2
Metaliszt (ukrán)–Bayer Leverkusen (német)17.00
Anderlecht (belga)–Ajax (holland)19.00
BATE Boriszov (fehérorosz)–PSG (francia)19.00
Benfica (portugál)–VfB Stuttgart (német)19.00 (Tv: Sat1)
Besiktas (török)–Dinamo Kijev (ukrán)19.00
Lech Poznan (lengyel)–Braga (portugál)19.00
Napoli (olasz)–Villarreal (spanyol)19.00 (Tv: Digi Sport)
FC Basel (svájci)–Szpartak Moszkva (orosz)21.05
Lille (francia)–PSV (holland)21.05 (Tv: Story Tv4)
PAOK (görög)–CSZKA Moszkva (orosz)21.05
Rangers (skót)–Sporting (portugál)21.05
Sevilla (spanyol)–Porto (portugál)21.05 (Tv: Digi Sport)
Sparta Praha (cseh)–Liverpool (angol)21.05
Young Boys (svájci)–Zenit (orosz)21.05
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Arisz (görög)–Manchester City (angol)0–0
A visszavágókat a jövő héten rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik