Becsületbeli ügy – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 00:20

A LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA H-csoportjában a Crvena zvezdától elszenvedett 4–1-es vereséget kell úgy megmagyarázni, hogy a 27. percben tizenegyesből szerzett hazai gólig nem volt köze a meccshez a szerb bajnoknak. Az ellenfél nyolcmillió euróra taksált montenegrói támadó középpályása, Mirko Ivanics fejese után a labda hozzáért Henry Wingo kezéhez, a VAR-szobában ülők úgy döntöttek, ez büntetőt ér. Guélor Kanga nem foglalkozott azzal, hogy az ítélet a játék szellemiségére fittyet hány, belőtte, a taktikát addig tökéletesen betartó zöld-fehérek pedig hitehagyottá váltak, Sztefan Mitrovics megduplázta az előnyt. A Ferencváros ebben a sorozatban még nem tapasztalt helyzetbe került: hátrányból kellett (volna) futballoznia.

A belgrádiakat mintegy negyven napja irányító Milos Milojevics a találkozó előtt úgy vélte, a bátrabb csapat nyeri meg a mérkőzést. A tizenegyest követően valóban a hazaiak lettek bátrabbak, valahogy az érződött a magyar bajnok játékán, hogy nincs győzelmi kényszerben, mentálisan megfogta a büntető – ám idővel nagyobb lett a baj, szétesni látszott minden. Még az is fenyegetett, hogy a háromgólos Zvezda-vezetést követően Sztanyiszlav Csercseszov hasonló zakóba fut bele csapatával, mint a Nemzetek Ligája 2020-as sorozatában, amelyben szövetségi kapitányként irányított orosz válogatottja 5–0-ra kapott ki Szerbiától… A találkozó utolsó harmadában nyilvánvalóvá vált, a Kecskemét elleni vereség nem csupán kisiklásként magyarázható – egyre inkább a Fradi tartása volt a tét, ettől az együttestől szokatlan volt látni a vergődést.

Ám ne törjünk pálcát a Ferencváros fölött, magam nem hittem volna, hogy két győzelemmel fordul az El-csoportkör harmadik fordulójára. Nagyobb lett az étvágyunk, hátha a csapat állva marad a tavaszi folytatásra, erre jött a nagy vereség – a bab is hús tipikus esete.

Hogyan tovább? Lement a csoportmérkőzések fele, a Fradinak egy hét múlva a visszavágón ugyanúgy ki kell(ene) használnia a hazai pálya előnyét, mint ahogyan a Zvezda kihasználta csütörtökön. Becsületbeli ügy legyen a győzelem! Vissza kellene állítani a két együttes közötti hatpontos különbséget.

De azt se feledjük, a zöld-fehérek egyenlő pontszámmal csoportmásodikként várják a „második” félidőt.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik