Barcelona: Ilyen még nem volt a visszatérésem óta – Xavi

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.02.25. 09:31
null
Xavi elégedett lehetett csapatával a Napoli elleni idegenbeli meccs után – és elégedett is volt (Fotó: Getty Images)
Xavi, az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője nem gondolja úgy, hogy a Napoli kiejtése után együttese az Európa-liga első számú esélyesévé lépett volna elő, a győzelemnek és a továbbjutásnak viszont nagyon örül, amint annak is, hogy csapata most először dominált egy meccsen kilencven percen keresztül a kinevezése óta.

 

„Nagyon örülök a csapat sikerének, az elvégzett munkának és a megtett erőfeszítéseknek. Igazán jó futballt játszottunk ma este – értékelt Xavi a Napoli elleni 4–2-es győzelem után, amely a Barcelona továbbjutását jelentette a legjobb tizenhat közé. – A mutatott játék és az eredmény is jó. Nagyon fontos győzelmet könyvelhettünk el, önbizalmat és morális lökést ad nekünk ez a siker. Kilencven percen át domináltuk a mérkőzést, ami eddig egyszer sem történt meg a visszatérésem óta. Learattuk a gyümölcsöket.”

A spanyol szakember hangsúlyozta, továbbra is alázatosan és szerényen kell folytatniuk a munkát.

„Nagyon izgatott és bizakodó vagyok a csapatunkat illetően, van rá remény, hogy nagyszerű dolgokat érjünk el, de szerénynek kell maradnunk és maximális alázattal kell folytatnunk a munkát. Hogy az Európa-liga egyik esélyesévé léptünk volna elő? Egyáltalán nem. Remek meccset játszottunk, bejutottunk a nyolcaddöntőbe, de semmit sem nyertünk még” – jelentette ki Xavi, akit az utóbbi időben ismét jó formába lendülő, a nápolyi mérkőzésen nagyon szép gólt szerző Frenkie de Jongról is kérdeztek. „Hozzá hasonló önkritikus játékossal kevéssel találkoztam eddig, nagyon sokat követel meg magától, és ez teszi őt jobbá. Kezdetben nem értette, mit várunk el tőle, de egyre jobban és jobban játszik, jelentős fejlődést mutat be.”

A Barcelona a nyolcaddöntő péntek déli sorsolásán a Lyon, West Ham United, Bayer Leverkusen, Monaco, Eintracht Frankfurt, Galatasaray, Szpartak Moszkva, Crvena zvezda nyolcasból kap ellenfelet.

„El kell ismernünk, a Barcelona sokkal kevesebbet hibázott a labdabirtoklásai során, miképp azt is, hogy nagyon jól járatta a labdát. Mi többet rontottunk, mint az megszokott tőlünk – ecsetelte Luciano Spalletti, a Napoli vezetőedzője. – Miután az értékesített tizenegyessel »visszajöttünk« a meccsbe és a legjobb periódusunkban voltunk, a harmadik gólt a semmiből kaptuk. Valódi nápolyi atmoszféra volt a stadionban, keményen dolgoztunk azért, hogy újra eggyé válhassunk a szurkolókkal, de ez nem sikerült, így duplán csalódottak vagyunk. Néhány dolgot jól csináltunk, de akárhányszor közelebb kerültünk játékban a Barcához, kaptunk tőle »egy gyomrost«.”

A nápolyi alakulatnak hamar túl kell lépnie a történteken, hiszen vasárnap este már a Lazióval vív idegenben olasz bajnoki rangadót. A Barcelonára ugyancsak vasárnap az Athletic Bilbao elleni hazai csata vár – az eltiltott Jordi Alba nélkül, aki ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve már két gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott.

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol) 2–4 (1–3)
Nápoly, Diego Armando Maradona Stadion. Vezette: Karaszjov (orosz)
Napoli:
Meret – Di Lorenzo, Koulibaly, Rrahmani, Mário Rui (Unasz, 74.) – Fabián Ruiz, Demme (Politano, a szünetben) – Elmasz, Zielinski (Mertens, 73.), Insigne (Petagna, 82.) – Osimhen (Gulam, 74.). Vezetőedző: Luciano Spalletti
Barcelona: Ter Stegen – Dest, Araújo, Piqué, Jordi Alba – Busquets (Gavi, 62.), F. de Jong, Pedri (Nico González, 75.) – A. Traoré (Dembélé, 75.), Aubameyang (L. de Jong, 75.), Ferran Torres (Puig, 81.). Vezetőedző: Xavi
Gólszerző: Insigne (23. – 11-esből), Politano (87.), ill. Jordi Alba (8.), F. de Jong (13.), Piqué (45.), Aubameyang (59.)
Továbbjutott: az FC Barcelona, 5–3-as összesítéssel.

A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE AZ EURÓPA-LIGÁBAN
Kiemeltek (csoportgyőztesek):
Crvena zvezda (szerb), Eintracht Frankfurt (német), Galatasaray (török), Bayer Leverkusen (német), Olympique Lyon (francia), Monaco (francia), Szaprtak Moszkva (orosz), West Ham United (angol)
Nem kiemeltek (az egyenes kieséses szakasz első fordulójából továbbjutók): Atalanta (olasz), FC Barcelona (spanyol), Real Betis (spanyol), Braga (portugál), RB Leipzig (német), Porto (portugál), Rangers (skót), Sevilla (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik