Agger csodagólját kétszer büntette a Benfica

Vágólapra másolva!
2010.04.01. 23:17
null
Agger (5) szenzációs góllal szerzett vezetést a Liverpoolnak (Fotó: Reuters)
Három meccs, három teljesen nyílt visszavágó: nem sikerült döntő ütést bevinnie egyik hazai csapatnak sem a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében. A Benfica hazai pályán 2–1-re legyőzte a Liverpoolt, éppúgy 0–1-ről fordítva, mint a a Standardot megverő HSV. Valenciában kétszer is vezetett az Atlético Madrid, a vége 2–2.

BENFICA–LIVERPOOL

Álomszerűen nyitott a Liverpool a lisszaboni Estádio da Luzban – ahol a városi rivális Everton a csoportmeccsek során nagyon csúnya verést kapott –, már a 9. percben megszerezte a vezetést a Benfica ellen.

Steven Gerrard vette észre szemfülesen, hogy akad egy tátongóan üres terület a tizenhatoson belül, és ahelyett, hogy beívelt volna egy szabadrúgást, laposan középre passzolt. Érkezett Daniel Agger, aki (középhátvédtől nem várt, briliáns mozdulattal) sarokkal a hálóba talált – Júlio César földbe gyökerezett lábbal nézte az esetet... (0–1).

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Benfica elsősorban a nagyon tehetséges Ángel Di María révén veszélyeztetett, de hol Reina akadályozta meg a fiatal argentin csatárt a gólszerzésben, hol szerencséje nem volt a lövésekkel.

Fél óra elteltével aztán megfogyatkozott a Pool Ryan Babel ostoba megmozdulása miatt – az már más lapra tartozik, hogy nem csak őt lehetett volna kiállítani. Nyitányként Luisao nagyon durván felrúgta Torrest, az ettől „vöröset látó" holland pedig tenyerével a brazil védő arcába mászott (szó szerint). Meg is kapta a pirosat, az meg jó kérdés, hogy Luisao miért nem ment vele párhuzamosan zuhanyozni – ő megúszta sárgával.

Az első félidőt két Reina-védés zárta, majd a másodikban hiába nyomott a Benfica, a Liverpool védelme jól zárt, egészen az 58. percig. Ekkor egy hatalmas Cardozo-kapufa utáni kipattanó labdánál Aimart takarították el a védők szabálytalanul, Óscar Cardozo pedig brutális erővel a bal alsóba küldte a megítélt büntetőt (1–1).

A Benfica tovább támadott, de a Liverpoolnak akadt hatalmas helyzete a 74. percben: egy gyors kontra után Kuyt zseniális labdát adott Fernando Torresnek, a spanyol csatárcsillag viszont rá egyáltalán nem jellemző megoldást választva csúnyán kapu mellé lőtt. Óriási ziccer volt!

A büntetés hamar jött, Glen Johnson kézzel ért bele egy beadásba, így második büntetőjét rúghatta a lisszaboni nagycsapat, illetve Cardozo. A paraguayi csatár ugyanazt a sarkot választotta mint az első találatánál, de most erő helyett okosan helyezett – az eredmény ugyanaz, mehetett ünnepelni (2–1).

A ráadással együtt hátralevő 15 perc nem hozott újabb gólt – a Benfica győzött, de a Liverpool a vereség ellenére egyáltalán nem kezdi rossz pozícióból a visszavágót. Főleg, hogy egy órát kellett tíz emberrel küzdeniük a „vörösöknek"...

 BENFICA–LIVERPOOL 2–1
 

 

VALENCIA–ATLÉTICO MADRID

A sérülések és eltiltások miatt igencsak felforgatott védelemmel felálló Valenciának hazai pályán egy esélye volt a jó eredmény elérésére a szezonban vigaszt egyedül a nemzetközi kuparészvételben kereső Atlético Madrid ellen, ha rutinos támadójátékosaiban bízva inkább az ellenfél térfelére rendezkedik be, mintsem magára húzza az ellent.

Ennek megfelelően dobta be magát a csatába a Valencia, amely az ötödik percben David Villa révén máris lesgólig jutott. Támadásban maradt a Valencia, a gólzsák mellé a két apró termetű „kavarógép", David Silva és Juan Manuel Mata kapcsolódott be érdemben a játékba. A félelmetesnek tűnő – a valencia védelemhez képest mindenképpen annak kell minősítenünk –, Jurado, Agüero, Forlán, Simao Sabrosa támadószekciót felvonultató madridiak erejéből pár kontrára futotta.

A mérkőzés a második felvonásban is abszolút nyílt maradt, mindkét csapat bátran felvállalta a támadójátékot. A házigazdák kicsit kényszerből, a vendégek meg azért, mert mégiscsak ott találhatók a meghatározó emberei. Utóbbiak közül a dél-amerikai páros hozta össze a vezető találatot: az 58. percben gyors kontra végén Agüero önzetlen passzát Forlán váltotta gólra.

A gól egy csapásra meghozta a többiek vállalkozó kedvét és állított az addigi pontatlanságon: a 65. percben Manuel Fernandes egy távoli bombával egyenlített, de a 71. percben Antonio López egy fejessel ismét a vendégeket jutatta előnyhöz. A hajrában David Villa révén másodszor is egyenlített a házigazda – Vicente centerezését préselte be a tömegen keresztül a kapuba –, amely reményt adott számukra a madridi visszavágóra. A továbbjutás nyílt maradt, mert amilyen kiegyensúlyozott a Valencia idegenben, olyan bizonytalan hazai környezetben az Atlético. Bár a kupa mindig más, mint a bajnokság...

 VALENCIA–ATLÉTICO MADRID 2–2
 

 

HAMBURG–STANDARD LIEGE

A Hamburg az előző fordulóban is belga csapattal találkozott, akkor Juhász Roland együttesét, az Anderlechtet búcsúztatta (az előtt meg a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV-t). Bruno Labbadiára nagy nyomás nehezedik a német csapat kispadján, ugyanis csak hatodik a HSV a bajnokságban, így nagy szüksége van a sikeres európai szereplésre, ami megmentheti a szezont.

A Standard Liege azonban nem úgy lépett pályára a Hamburg otthonában, mintha asszisztálni akarna a hazaiak meneteléséhez. Ezt a 31. percben azzal nyomatékosították, hogy egy szögletből megszerezték a vezetést. Dieumerci Mbokani emelkedett a legmagasabbra és Frank Rost kapujának a bal oldalába fejelt.

Ez mintha felébresztette volna a hamburgiakat, akik még a félidő vége előtt fordítani tudtak. Először Camozzato rúgta fel büntetőt érően Pitroipát a 42. percben, a megítélt tizenegyest pedig Mladen Petric bombázta az elvetődő Bolat mellett erőből középre.

A félidő utolsó percében Aogo vitte le a labdát a bal szélen, centerezéséből pedig Ruud van Nistelrooy szerezte meg az immáron vezetést jelentő gólt a Hamburgnak. A második játékrészben is több lehetőség adódott mindkét oldalon, de újabb találat már nem esett. A német csapat így előnyből várhatja a visszavágót, de a belgáknak sem kell lemondaniuk még a továbbjutásról. 

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Benfica–Liverpool 2–1 (0–1)
Lisszabon, Estádio da Luz. V.: Eriksson (svéd)
Benfica: Júlio César – Maxi Pereira (Nuno Gomes, 66.), Luisao, David Luiz, Fábio Coentrao – Javi García – Ramires, Carlos Martons (Amorim, 72.), Di María – Aimar (Airton, 87.) – Ó. Cardozo.
Liverpool: Reina – G. Johnson, Agger, Carragher, Insúa – Lucas, Mascherano – Kuyt, Gerrard, Babel – F. Torres (Ngog, 82.).
Gólszerző: Ó. Cardozo (59., 79. – mindkettőt 11–esből), ill. Agger (9.)
Sárga lap: Luisao (29.), David Luiz (37.), Insúa (45+1.), Reina (74.), Carragher (78.)
Kiállítva: Babel (30.)
Valencia–Atlético Madrid 2–2 (0–0)
Valencia, Mestalla. V: Craig Thompson
Valencia: César Sánchez – Bruno Saltor, Maduro, Dealbert, Jordi Alba – Baraja, M. Fernandes (Zigics, 81.)– Pablo Hernández (Joaquín, 69.), Silva, Mata (Vicente, 75.)– Villa.
Atlético: De Gea – Perea, Ujfalusi, Álvaro Domínguez, A. López – Paulo Assuncao – Jurado (Camacho, 91.), Raúl García, Simao – Agüero, Forlán (Salvio, 77.).
Gólszerző: M. Fernandes (65.), D. Villa (81.), ill. Forlán (56.), Antonio López (71.)
Sárga lap: Bruno (44.), Mata (53.), Pablo Hernandez (62.), ill. Ujfalusi (67.), Raúl García (68.), Agüero (92.)
Hamburger SV–Standard Liege 2–1 (2–1)
Hamburg, V: Atkinson (Kirkup, Richardson)
HSV: Rost – Demel, J. Boateng, Mathijsen, Aogo – Pitroipa, Jarolím, Zé Roberto, Tunay Torun (Trochowski, 72.) – Van Nistelrooy, Petric (Berg, 72.).
Standard: Bolat – Camozzato, Victor Ramos, Mangala, Pocognoli – Goreux (Grozav, 76.), Witsel, Carcela-González – De Camargo, Jovanovics (Traoré 93.) – Mbokani.
Gólszerző: Petric (42. - tizenegyesből), Van Nistelrooy (45.) ill. Mbokani (31.)
Sárga lap: Van Nistelrooy (56.), Zé Roberto (91.), ill. Camozzato (15.), Mangala (79.), Victor Ramos (81.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik