Acélos teljesítmény kell a Lokitól az „acélmunkások” ellen

Vágólapra másolva!
2010.09.16. 11:02
null
Gólokat várnak tőlük: Coulibalyn (középen) és Yannickon sok múlhat (Fotó: Mirkó István)
Egy éve a Bajnokok Ligájában szerezhetett tapasztalatokat a DVSC-TEVA labdarúgócsapata, az idén az Európa-liga csoportkörében kamatoztathatja azokat: már 21.05-től a Puskás Ferenc Stadionban az ukrán Metaliszt Harkiv ellen. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy „névtelen” csapat az ellenfél, egy kis figyelmeztető: a Metaliszt a 2008–2009-es UEFA-kupa-menetelése során „mindössze” a Besiktast, a Galatasarayt, az Olympiakoszt, a Herthát, a Benficát és a Sampdoriát utasította maga mögé, mielőtt kiesett volna a nyolcaddöntőben a Dinamo Kijevvel szemben. Kemény ellenfélről van tehát szó.

 

 

 LOKI A TV-BEN
A Debrecen–Metaliszt találkozót a Story Tv4 élőben közvetíti csütörtökön 21.05-től!

„A játékosoktól mindig azt kérem, hogy felszabadultan futballozzanak, adják önmagukat. Az Európa-liga abban a tekintetben nem különbözik a Bajnokok Ligájától, hogy a klasszis, jól szervezett csapatok ebben a sorozatban is nagyon gyorsan megbüntetik, ha hibázol. A Metaliszt ellen sem passzolhatjuk el magunkat a kapunkhoz közel, mert abból rohanás lesz. Szeretnénk elkerülni azt a tavaly többször előálló helyzetet, hogy az eredmény után kell futnunk. A kivételt tavaly a Fiorentina elleni hazai meccsünk jelentette: gyorsan gólt szereztünk – és rohantunk tovább. Bízom benne, hogy az egy évvel ezelőtt szerzett tapasztalatokat fel tudjuk használni” – vélekedett Herczeg András, a Loki klubmenedzsere.

CSUPA VERESÉG AZ UKRÁNOKTÓL

Eddig két alkalommal csapott össze ukrán csapattal magyar klub Ukrajna függetlenné válása óta az európai kupaporondon: a 2005–2006-os UEFA-kupában a Sopront 3–0, 2–1-gyel búcsúztatta a Metalurh Doneck, a Debrecent pedig 4–1, 2–0-val a Sahtar.

 

A szovjet időkben sem volt sok szerencséje a magyar csapatoknak az Ukrán SZSZK képviselőivel: az FTC-t az 1975-ös KEK-döntőben 3–0-ra verte meg a Dinamo Kijev, a Honvédot az 1976–1977-es UEFA-kupából az Inter kiverése után a Sahtar „húzta ki”; 3–0, 3–2 lett a doneckieknek. Az MTK az 1989–1990-es UEFA-kupában a kijevi Dinamótól szenvedett kettős vereséget (0–4, 1–2).

Tehát összesítésben kilenc meccsből kilenc vereség a mérleg…

A vendégek nagyon magabiztosan nyilatkoztak a mérkőzés előtt: Vladimir Disljenkovics, az ukránok szerb származású, de honosított kapusa biztos abban, hogy a Metaliszt pontokkal távozik, míg a sérülése miatt a meccset kihagyó (szintén honosított szerb, és már ukrán válogatott) támadó, Marko Devics úgy véli, kötelező a győzelem a Harkivnak.

Hogy ez az emlegetett pontszerzés ne legyen annyira könnyű, arról a DVSC támadóalakzata tehet – benne Adamo Coulibalyval, aki szezonbeli teljesítménye alapján azért kapott kritikákat.

„Ha jól játszol, nincs kritika, ha peches napod van, vagy tényleg rosszul teljesítesz, azonnal elővesznek. Hozzá kellett szoknom ehhez a hullámvasutazáshoz. Ha csütörtökön legyőzzük a Metalisztot, minden rendben lesz, szépeket írnak majd rólunk – és esetleg rólam is. A kritika egyébként kell, az ésszerű észrevételek, megjegyzések segíthetnek a játékosnak, az otrombaság viszont nem vezet sehova” – mondta a Nemzeti Sportnak Coulibaly, aki úgy véli, a Loki  továbbjuthat csoportjából a második helyen, bár erre nem nagy az esély.

KAPUSKRÍZIS ÉS KÖLTEKEZÉS

A Metaliszt a nyáron kapusgondokkal küszködött, miután első számú kapuvédője, Olekszandr Gorjainov súlyosan megsérült. Végül a Tavrija Szimferopoltól szerződtették Makszim Sztarcevet, majd kölcsönvették a Sahtar hétszeres szerb válogatott kapusát, Vladimir Disljenkovicsot.


Az ukránok nincsenek épp rossz anyagi helyzetben, ezt mutatja, hogy a Palmeirastól szerződtették Cleiton Xaviert, míg a River Plate-től Cristian Villagrát, Taison pedig az Internacional PA kulcsembere volt – utóbbiért a Metaliszt 6.3 millió eurót fizetett. A nigériai válogatott (a vb-t is megjáró és azon kiállított) Sani Kaita kölcsönbe érkezett a Monacótól.

 

Érdekesség, hogy „magyar kapcsolata” is van a Metalisztnak: Szergej Kuznyecov, a Ferencváros volt légiósa 1980 és 1987 között 165 bajnoki mérkőzésen erősítette a Metaliszt együttesét, 1984-től kulcsjátékosa volt a csapatnak.

„A továbbjutást jelentő második helyre is van esélyünk. Nem állítom, hogy sok, de van. Olyan ez, mint esetemben a góllövés: ha a Metaliszt ellen megszerezzük első pontunkat vagy pontjainkat, elhisszük, hogy van keresnivalónk. A PSV mérkőzéseit látjuk a televízióban, szerintem az eindhoveniek és a DVSC között nem ég és föld a különbség.”

A csoportban érintett két magyar légiós, Dzsudzsák Balázs (PSV) és Koman Vladimir (Sampdoria) azonban nem ad esélyt a debrecenieknek.

„Csak azért én sem akarok dicshimnuszt zengni a Lokiról, hogy a szurkolók még jobban a szívükbe zárjanak. Reálisan nézve a Debrecen nem szólhat bele a továbbjutásba. Jó lenne, ha az elmúlt évi Bajnokok Ligája-szereplés után az idén megszerezné első pontját a nemzetközi porondon – nagyon szurkolok a Lokinak” – nyilatkozta Dzsudzsák.

„A Sampdoria és a PSV a legerősebb a csoportban, az biztos, hogy mi minden mérkőzésen odatesszük magunkat. A Debrecen? Nem sok közöm van hozzá. Számomra az a fontos, hogy mi hány pontot gyűjtünk. Azért bízom benne, hogy a Debrecen is minél többet szerez” – így Koman.

VIDEOINTERJÚ HERCZEG ANDRÁSSAL
 

 

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, I-CSOPORT
Debreceni VSC–Metaliszt Harkiv (ukrán)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 20.45. Tv: Story Tv4. Élő, szöveges tudósítás és folyamatosan frissülő összefoglaló cikk az NSO-n!
V: Sztavrev (macedón)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
DVSC: Malinauskas – Bernáth, Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó – Czvitkovics, Kiss Z., Varga J., Szakály P. – Coulibaly, Yannick
Metaliszt: Disljenkovics – Romancsuk, Psenicsnih, Obradovics, Villagra – Valjajev, Edmar, Cleiton Xavier, Fininho – Taison, Davidov

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-csoport
Salzburg (osztrák)–Manchester City (angol) 19.00
Juventus (olasz)–Lech Poznan (lengyel) 19.00
B-csoport
Arisz (görög)–Atlético Madrid (spanyol) 19.00 (tv: Digi Sport)
Leverkusen (német)–Rosenborg (norvég) 19.00 (tv: Sat1)
C-csoport
Lille (francia)–Sporting (portugál) 19.00
Levszki (bolgár)–Gent (belga) 19.00
D-csoport
Dinamo Zagreb (horvát)–Villarreal (spanyol) 19.00
FC Bruges (belga)–PAOK (görög) 19.00
E-csoport
AZ (holland)–Sheriff (moldovai) 19.00
Dinamo Kijev (ukrán)–BATE (fehérorosz) 19.00
F-csoport
Sparta Praha (cseh)–Palermo (olasz) 19.00
Lausanne (svájci)–CSZKA Moszkva (orosz) 19.00
G-csoport
Anderlecht (belga)–Zenit (orosz) 21.05
AEK (görög)–Hajduk (horvát) 21.05
H-csoport
Stuttgart (német)–Young Boys (svájci) 21.05
Getafe (spanyol)–OB Odense (dán) 21.05
I-csoport
DEBRECEN–Metaliszt (ukrán) 21.05 (tv: Story Tv4)
PSV (holland)–Sampdoria (olasz) 21.05 (tv: Digi Sport)
J-csoport
Karpati (ukrán)–Dortmund (német) 21.05 (tv: Sat1)
Sevilla (spanyol)–PSG (francia) 21.05
K-csoport
Napoli (olasz)–Utrecht (holland) 21.05
Liverpool (angol)–Steaua (román) 21.05
L-csoport
Besiktas (török)–CSZKA Szófia (bolgár) 21.05
Porto (portugál)–Rapid Wien (osztrák) 21.05

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik