Kilencmillió euróért adott el játékosokat a Puskás AFC ellenfele

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.12. 17:25
null
A Tobol játékosai már hétfőn megérkeztek Budapestre (Forrás: instagram/fctobol)
A BL-selejtező szerdai visszavágójára készülő Ferencváros után jövő héten a másik három magyar kupainduló, vagyis az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában érdekelt Kisvárda, Puskás Akadémia, Mol Fehérvár trió is megkezdi nemzetközi szereplését, méghozzá a kazah Kajrat, a portugál Guimaraes és az azeri Qabala ellen. Szétnéztünk az ellenfelek háza táján, milyen előjelekkel készülnek a mérkőzésekre.

 

A TOBOL MÁR BUDAPESTEN – VÁLTOZHAT A KEZDŐCSAPAT

A Ferencváros elleni szerdai BL-selejtező-visszavágóra készülő kazah bajnok Tobol hétfőn már megérkezett Budapestre, és kedden tartják a mérkőzés előtti, hivatalos sajtótájékoztatókat. A Tobol a múlt héten a Kazah Kupa csoportkörében volt érdekelt, de a Taraz elleni idegenbeli meccsre a második csapatát küldte el, amely 6–1-es vereséget szenvedett. Az első csapatból senki sem volt ott, Milan Milanovics vezetőedző sem.

Kazahsztáni kollégánk,Alekszandr Sztrelnyikov a visszavágó kapcsán megkeresésünkre elmondta, egy változásra számít a Tobol kezdő tizenegyében a múlt hetihez képest.

„Igor Sergeyevnek a kezdőben a helye azok után, hogy az első meccsen hiába bízott Ajbar Zsakszilikov gyorsaságában Milan Milanovics, nem jött be a húzása” – fogalmazott a sport.kz újságírója.

Mint ismert, múlt héten meglepetésre csak csereként kapott lehetőséget a Tobol házi góllövőlistáját vezető Sergeyev, ám a helyén kezdő Zsakszilikov nem tudott veszélyt jelenteni a Fradi kapujára.

BAJNOKOK LIGÁJA SELEJTEZŐ, 2022–2023
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
Július 13., szerda
20.00: FERENCVÁROS–Tobol (kazah) –élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen:0–0

A KISVÁRDÁRA VÁRÓ KAJRAT NEM ERŐSÖDÖTT, DE NINCS ROSSZ FORMÁBAN

A kazah–magyar kupapárharcok jövő héten a Kajrat Almati–Kisvárda meccsel folytatódhatnak, előbb Kazahsztánban, aztán Kisvárdán. Utóbbit azért érdemes hangsúlyozni, mert az UEFA illetékesei a júniusi terepszemlén találtak némi hiányosságokat a kisvárdai stadionban, de miután a klub ezeket azóta pótolta, a Várkerti Stadion otthont adhat a visszavágónak.

A Kisvárda az edzőmeccsek alapján nincs rossz formában, hiszen öt mérkőzés után még veretlen a nyáron (igaz, csak kétszer győzött), viszont a Kajrat is elkapta a fonalat azóta, hogy Kurban Bergyevet júniusban Kirill Keker váltotta a kispadon. Az Asztana elleni májusi 6–0-s vereség óta öt találkozón veretlen maradt a gárda, ebből négyet meg is nyert, és csak egy gólt kapott. Legutóbb a Kazah Kupában – melyben címvédőnek számít – győzött 2–0-ra az Ordabaszi ellen. A Kisvárda előtt még egy kupameccs vár a Kajratra, július 15-én az Atirau ellen, míg a magyar ezüstérmes egy nappal korábban, az NB II-es DVTK ellen zárja a felkészülést.

A Kajrattal kapcsolatban júniusban arról írtunk, hogy miután a tavasszal börtönbe került a klub tulajdonosa, Kajrat Boronbajev, takarékoskodásba kezdett a klub, kulcsemberek távoztak a nyáron, miközben erősítés nem érkezett. Ez a helyzet azóta sem változott, sőt, csak fokozódott: a lengyel válogatott Jacek Góralski után a kazah válogatott balhátvéd, Jan Vorogovszkij is távozott, akit 250 ezer euróért adtak el a belga Molenbeeknek. Eközben érkezési oldalon csak kölcsönből visszatérő játékosok és a második csapattól felkerülő fiatalok vannak. A szurkolók számára a jó hír csak az lehet, hogy hosszabb sérülése után a legutóbbi bajnoki fordulóban visszatért a pályára a kameruni válogatott védő, Macky Bagnack.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 16.00: Kajrat (kazah)–Kisvárda FC
Július 28., csütörtök, 18.00: Kisvárda FC–Kajrat (kazah)

QUARESMA IS TÁVOZOTT A PUSKÁS AKADÉMIA ELLENFELÉTŐL

Ricardo Quaresmával (jobbról a harmadik) együtt már 12-en távoztak a nyáron a Guimaraestól, de így is 40.9 millió euróra becsülik a keret értékét (Fotó: vitoriasc.pt)
Ricardo Quaresmával (jobbról a harmadik) együtt már 12-en távoztak a nyáron a Guimaraestól, de így is 40.9 millió euróra becsülik a keret értékét (Fotó: vitoriasc.pt)

Papíron a legerősebb ellenfelet a Puskás Akadémia kapta a magyar kupacsapatok közül. A portugál élvonalban legutóbb 6. helyen záró Vitória Guimaraes a 132. az UEFA koefficienslistáján, a nemzetközi porondon legutóbb, 2019-ben csoportkörig jutott az Európa-ligában. A hazai futballisták mellett három brazil, valamint angol, angolai, cseh, francia, ghánai, japán, olasz és venezuelai légióst is foglalkoztató klub U23-as együttesében még magyar labdarúgót is találunk, a 20 esztendős kapus, Bencze Antal személyében (aki harmadik számú kapusként az első keretnek is tagja egyébként).

A Vitória SC működésének egyik alapját képezi a játékosok folyamatos adásvétele, így nem meglepő, hogy már ezen a nyáron is 9.25 millió euróért adtak el futballistákat(köztük voltak olyanok is, akik tavasszal is kölcsönben szerepeltek) – ez az összeg már most magasabb, mint az előző két idényben volt.

A legdrágábban a 20 éves portugál U-válogatott középpályást, Gui Guedest értékesítették, aki ugyan még csak öt meccsen, 57 percet játszott a portugál élvonalban, de így is hárommillió eurót fizetett érte a spanyol UD Almería. A 27 esztendős Rochinha ellenben alapembere volt a gárdának az elmúlt idényben, a szélső 30 bajnokin öt gólt és három gólpasszt jegyzett – ezek után vette meg a játékjogát kétmillió euróért a Sporting CP. Az ő hiánya a leginkább érzékeny veszteség a vezetőedző, Pepa számára, viszont a legismertebb távozó nem ő, hanem a nyolcvanszoros válogatott, Eb-győztesRicardo Quaresma, aki az előző évadban 25 bajnokin két gólt és egy gólpasszt ért el, ám az idény végén nem hosszabbította meg a lejáró szerződését.

Érkezési oldalon leginkább a legutóbb Kínában futballozó brazil csatár, Anderson Silva jelenthet erősítést, korábban a Famalicaóban két idény alatt 53 meccsen 14 gólt szerzett a portugál első osztályban.

A Vitória Guimaraes az eddigi egyetlen nyári felkészülési találkozóján 4–1-re győzött a másodosztályú Trofense ellen.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 21.30: Vitória SC (portugál)–Puskás Akadémia FC
Július 28., csütörtök, 21.00:
Puskás Akadémia FC–Vitória SC

A QABALA A CSÍKSZEREDA UTÁN JÁTSZIK A FEHÉRVÁRRAL

A Mol Fehérvárra váró Qabala csak 4. helyen végzett tavasszal az azeri bajnokságban, de mivel a kupát és a bajnokságot is a Qarabag nyerte (és a kupadöntős Zira amúgy is Ekl-résztvevő), az NB I-ben 4. Fehérvárhoz hasonló módon szintén kijutott a nemzetközi porondra.

A csapat kerete a nyáron jelentősen nem változott. A kulcsemberek, köztük az Atalantát is megjárt 28 éves albán középpályás, Isnik Alimi (az előző idény házi gólkirálya volt nyolc találattal), valamint a két legeredményesebb csatár, Ülvi Isgandarovés a brazilRapahel Alemao maradtak a klubnál.

A gárda törökországi edzőtáborban készül a Fehérvár elleni Ekl-selejtezőre, éppen kedd délután játszik felkészülési meccset a román másodosztályban szereplő FK Csíkszereda ellen, ezt megelőzően pedig, múlt héten a török élvonalbeli Gazianteptől kapott ki 2–1-re (a csapat gólját Isgandarov szerezte).

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21., csütörtök, 19.00: Mol Fehérvár–Qabala (azeri)
Július 28., csütörtök, 18.00: Qabala–Mol Fehérvár

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik