Vívás: Giorgio Scarso az Európai Vívószövetség új elnöke

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.10.01. 18:11
Giorgio Scarsót választották meg elnöknek az Európai Vívószövetség (EFC) szombati rendkívüli kongresszusán, Varsóban.

Három jelölt volt, az olasz Giorgio Scarso mellett Nikolay Mateev alelnök, az izlandi szövetség első embere, valamint a luxemburgi Pascal Tesch jelentkezett a posztért. Utóbbi – amint arról a magyar szövetség honlapja beszámolt – a voksolás előtt visszalépett, így ketten maradtak versenyben, végül a szavazást Scarso 24–20-ra nyerte meg.Giorgio Scarso mellett Nikolay Mateev alelnök, az izlandi szövetség első embere, valamint a luxemburgi Pascal Tesch jelentkezett a posztért. Utóbbi – amint arról a magyar szövetség honlapja beszámolt – a voksolás előtt visszalépett, így ketten maradtak versenyben, végül a szavazást Scarso 24–20-ra nyerte meg.

Scarso 16 éven keresztül, 2005 és 2021 között vezette elnökként az olasz szövetséget, megnyerve négy választást. Tagja volt korábban a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának is. A 76 éves, köztiszteletnek örvendő sportdiplomata – aki nemrégiben látogatást tett Csampa Zsoltnál, a hazai szövetség első emberénél – két évre kapott megbízatást – írta a hunfencing.hu.

Az eddigi elnököt, Sztanyiszlav Pozdnyakovot május 31-én váltották le ugyancsak rendkívüli kongresszuson. Az EFC akkori online ülésén a 45 tagországból 37 vett részt, és a szavazáson 23-an voksoltak az orosz sportvezető eltávolítása mellett, tízen ellene, négyen tartózkodtak.

Az EFC végrehajtó bizottsága már áprilisban megvonta a bizalmat Pozdnyakovtól, a kongresszus ezt a döntést szentesítette Oroszország ukrajnai háborúja miatt. A négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok kardvívó – aki 2018-tól az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke – 2016-tól vezette az európai szövetséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik