Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor (Fotó: Tumbász Hédi – archív)

 

Pályafutása legjobb világbajnoki helyezését érte el (korábban sem vb-n, sem Eb-n nem jutott éremfutamba), sőt, a hét megkoronázásaként megnyerte a szombati éremfutamot Vilamourában, mégsem volt boldog a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor páros. A futamgyőzelem ugyanis csupán szépségtapasz arra, hogy az olimpiai kvótaszerzés lehetősége elúszott – senki se gondolta, hogy az utolsó kiadó indulási joghoz érmet kell szerezni a 470-es világbajnokságon.

„Az éremfutam mezőnye felének megvolt a saját ellenfele, akivel szemben védenie kellett a pozícióját, míg a mieinknek nem volt veszítenivalójuk – mondta Majthényi Szabolcs, a Gyapjas testvérpár edzője. – Jól rajtoltak, taktikusan vitorláztak, csak a saját tempójukra figyeltek, simán maguk mögé utasították a mezőnyt. Sajnos ez nem változtat azon, hogy a végül ezüstérmes portugálok indulhatnak a tokiói olimpián.”

Majthényi hozzátette, tudták, hogy a minimum elvárás az olimpiai kvóta megszerzéséhez az éremfutam (vagyis a top tízbe jutás) lesz, de arra ő maga sem gondolt, hogy érem kell a cél eléréséhez.

„Szépségtapasz ez a futamgyőzelem, nem értékeljük sem túl, sem alul – folytatta az edző. – Összességében nagyon nehéz volt a világbajnokság, nemcsak a sűrű mezőny miatt, hanem azért is, mert nagy volt a nyomás a versenyzőkön az olimpiai kvóta miatt, amelyért hét nemzet tizenkét párosa küzdött az elmúlt napokban. A fiúk ebben a rangsorban a másodikok lettek, ám ez sajnos nem ér kvótát.”

További rossz hír, hogy a tokiói lesz az utolsó olyan olimpia, amelyen rendeznek 470-es férfiversenyt, a következő játékoktól ugyanis ebben a hajóosztályban már csak vegyes párosok indulhatnak.

470-ES VILÁGBAJNOKSÁG, VILAMOURA
Világbajnok: Anton Dahlberg, Fredrik Bergström (Svédország) 52 helyezési pont,
2. Diogo Costa, Pedro Costa (Portugália) 73, 3. Jordi Xammar, Nicolas Rodriguez (Spanyolország) 78, ...8. Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor (Magyarország) 110