„Büszke vagyok és szerencsés. Nem szabad elfelejteni, hogy repülőgép-pilóta a foglalkozásom és csak hobbiból vitorlázom” – nyilatkozott Huusela.

A kilencedik Vendée Globe tavaly november 8-án 33 fős rekordmezőnnyel rajtolt el, benne a szintén csúcsot jelentő hat női hajóssal. Végül 25-en értek célba.

A franciaországi Les Sables d'Olonne-ba a francia Charlie Dalin (Apivia) futott be elsőként, január 27-én, de a versenyt mentésért kapott időjóváírással honfitársa, Yannick Bestaven (Maitre CoQ IV) nyerte 80 nap 3 óra 44 perc 49 másodperces eredménnyel.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki az előző földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992–1993-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016–2017-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd visszavonult a versenyzéstől.