Virág Flóra (Fotó: Tumbász Hédi – archív, 2020)

 

A magyar páros a viadal honlapja szerint a negyedik futamban 18., a hatodikban pedig 15. lett, a kettő közöttiben viszont túl korán rajtoltak el hétfőn.

A 2018-ban junior vb-hatodik kettős hat ország csapataival harcol a Kanári-szigeteken a hajóosztály egyetlen, még megszerezhető olimpiai helyéért.

„Se a körülmények, de mi magunk sem könnyítettük meg a helyzetünket ma. Egyik rajtunk sem sikerült jól, ráadásul a mai második futamban, fekete zászló mellett, korai rajtosok is voltunk. Hátulról jött az áramlás, kalkuláltunk vele, azzal azonban nem, hogy a mögöttünk lévők egyszerűen kitolnak minket a vonalon. Ez most nagyon nem hiányzott” – idézte a hunsail.hu oldal Virág Flórát, aki szerint az utolsó futamban „megcsillant valami”, ebben a szakaszban ugyanis a hátszélben három helyet javítottak, a folytatásban pedig ebből szeretnének továbblépni.

Az olimpiai részvételért zajló csatában az egyetlen megszerezhető európai kvótáért jelenleg a 8. helyen álló holland egység van a legjobb pozícióban a görög, finn, horvát, orosz és a magyar hajó előtt.

A március 26-i zárónapig az éremfutamon kívül még 10 futamot rendeznek.

Az utolsó európai kontinentális selejtező a Nacra 17 esetében eredetileg a tavalyi, genovai világkupa lett volna, de a koronavírus-járvány miatti halasztás és többszöri módosítás után a Lanzarote Winter Seriest jelölték ki, amely a 49-eseknek is kvótaszerző viadal. Utóbbiban nincs magyar egység.

Vitorlázásban Magyarországnak eddig négy olimpiai helye van. Berecz Zsombor (Finndingi) és Érdi Mária (Laser Radial) éremesélyesként indulhat Tokióban. Részvételi jogot szerzett Vadnai Benjamin (Laser Standard) is, ő testvérével, Jonatánnal válogatózik az ötkarikás játékokért.

Szörfben Cholnoky Sára olimpiai kvótás, Gádorfalvi Áron pedig visszalépések esetén készülhet hetedik olimpiájára.