Vitorlázás: 14. a magyar páros a 420-as vb első napján Alsóörsön

Vágólapra másolva!
2022.08.08. 19:38
null
A rajt (Fotó: Cserta Gábor)
Pöffös, trükkös, forgolódó, közepes erősségű, klasszikus balatoni északi szélben tartották meg a 420-as világbajnokság első napját Alsóörsön.

 

Két pályán két-két futamot teljesített a 244 párosból álló mezőny, amely a tervezett 10 óra helyett végül 13 órakor szállt vízre. A vihar elkerülte a környéket, a szél azonban megjött, így izgalmas futamokat láthattunk.

A Férfi/Vegyes kategóriában az izraeli Roy Levi, Ariel Gal kettős mindkét futamát megnyerve az élen végzett. „A körülmények nagyon jók voltak, körülbelül tizenkét csomós szél fújt, néhány pöffel az utolsó futamban. Jól kezdtünk, mindkét futamot sikerült megnyernünk. A legfontosabb most, hogy ebben a forgolódó szélben ne figyeljünk arra, hogy mit csinálnak az ellenfelek, hanem csak saját magunkra koncentráljunk. A helyszín nagyon tetszik, és verseny szempontjából is jó volt a mai nap – elégedettek vagyunk az eredménnyel.”

Egy kiugró magyar részeredményt is hozott a nap: a Szűcs Benedek, Csizmazia Bence kettős a második futamon a második helyen ért célba. Az első futamon megszerzett 13. helyezéssel az összetettben a 14. helyet foglalják el a magyar fiúk, akik ezzel a legjobb magyarok.

„Az első futamon volt egy átlagos rajtunk, és a tizedik hely környékén be is futottunk, ami elég jó, de azután a második futamon még jobban mentünk, bár volt egy elég nagy hibám a végén, sikerült javítani és befutottunk a második helyen – mondta Csizmazia Bence. – A mai körülmények nagyon passzoltak a stílusunkhoz, és egész jól tudtuk tartani a lépést a külföldiekkel, aminek nagyon örültünk. Folyamatosan tudtunk fejlődni, már most nagyon sokat tanultunk.”

„Számunkra ezek a körülmények eléggé megszokottak, és szeretjük is ezt a fajta, erősebb szelet – tette hozzá Szűcs Benedek. – Jobban ismerjük a Tihanyi-medencét és környékét, de azért ez is a Balaton, otthon érezzük magunkat. Nagyon jó érzés ilyen népes nemzetközi mezőnyben versenyezni, rengeteg tapasztalatot szereztünk. Reméljük, holnap lesz egy hasonlóan jó napunk, vagy még jobb, és bejutunk az Arany-csoportba. Ez a célunk.”

A hölgyek mezőnyében spanyol dominanciát hozott az első nap: két futam után három spanyol páros áll az első három helyen. A legjobb pozícióból a Paula Laiseca Bueno, Isabel Laiseca Bueno kettős várja a folytatást.

„Jó kis napunk volt, az első futamon elsőként rajtoltunk, és sikerült is megtartani a vezető pozíciót a végéig, a másodikon viszont nagyon rosszul rajtoltunk, de nagyon jó volt a sebességünk, így sikerült ezt a futamot is megnyerni – mondta Paula Laiseca Bueno. – Ez azért is külön öröm számunkra, mert abban sem voltunk biztosak, amikor kimentünk a kikötőből, hogy ebben a szélben tudnak-e futamokat rendezni, ehhez képest mire kiértünk, tökéletes körülmények, stabil szél fogadott minket. Eddig nagyon élvezzük a versenyt, bár csak tegnap érkeztünk, így nem volt időnk körülnézni, nagyon jól érezzük magunkat.”

Az U17-es kategóriában a német Severin Gericke, Xaver Schwarz kettős ugyanúgy egy első-második helyet szerzett, mint a spanyol Miguel Ángel Morales Hernandez, Alejandro Martín Corujo kettős, így ők 3-3 helyezési ponttal állnak az összetettben. Azért állnak a németek az első helyen, mert a szabályok szerint a javuló tendencia számít, és ők a második futamot nyerték meg.

420-AS VILÁGBAJNOKSÁG, ALSÓÖRS

Férfiak/Mixed: 1. Roy Levi, Ariel Gal (izraeli) 2 helyezési pont, 2. Ian Walker, Finn Dicke (spanyol) 3, 3. Luca Taglialegne, Silvia Versolatto (olasz) 4, …14. Szűcs Benedek, Csizmazia Bence (magyar) 15

Nők: 1. Paula Laiseca Bueno, Isabel Laiseca Bueno (spanyol) 2, 2. Nora Garcia De La Casa, Mariona Ventura Relat (spanyol) 5, 3. María Pellero Mora, Marta Cardona Alcantara (spanyol) 7, …50. Domokos Anni, Nagy Liza (magyar) 52

U17: 1. Severin Gericke, Xaver Schwarz (német) 3, 2. Miguel Ángel Morales Hernandez, Alejandro Martín Corujo (spanyol) 3, 3. Athanasios Lachanis, Georgios Michalopoulos (görög) 6, …41. Vándor Botond, Tóth Lőrinc (magyar) 44

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik