Videó: Mindent megtettem azért, hogy világbajnok legyek – Szőke Alex

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 17:06
A kötöttfogású válogatott gőzerővel készül Belgrádban szombaton kezdődő birkózó-világbajnokságra. A csapat szerda délelőtt, a Tatai Olimpiai Központban sajtónyilvános edzést tartott, amelyen a sportolók mellett az edzőkkel is beszélgethettünk.
Szőke Alex dobogóra szeretne állni Belgrádban (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Szőke Alex dobogóra szeretne állni Belgrádban (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

A kötöttfogású birkózó-válogatott jelenleg chilei, olasz, szlovák és dél-koreai sportolókkal készül együtt Tatán, csütörtökön utazik a szerb fővárosba. Módos Péter szövetségi kapitány igazoltan hiányzott a szerdai eseményről, ugyanis kedden gyermeke született, emiatt a világbajnokságot is kihagyja.

A tréninget a válogatott olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes edzője, Lőrincz Viktor vezényelte. A bemelegítés után a társas gyakorlatok és a küzdelem sem maradhatott el, a levezetést követően pedig mindenki a sajtó rendelkezésére állt.

VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ

A kötöttfogású csapatban generációváltás zajlik, s úgy tűnik, a feltörekvő fiatalok rendkívül hatékonyan, sikeresen épülnek be a nemzeti együttesbe. A csapat átlagéletkora alig éri el a 24 évet, mégis úgy vághat neki a belgrádi világbajnokságnak, hogy a kilenc induló közül hét állt már dobogóra felnőtt-világversenyen.

Az U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid kiemelkedő eredménye még várat magára, de jóllehet, már nem sokáig – a legkiélezettebb hazai súlycsoportban a 87 kilogrammosok között szerezte meg a címeres mezt azzal, hogy két nívós nemzetközi versenyt is megnyert a nyáron, az egyiket ráadásul 97 kilóban.

„Az év elején sérülés miatt három hónapot ki kellett hagynom. Motiválttá válik az ember akkor, ha sokáig nem birkózik, hiszen ez az életünk. Szóval ennek, és a szuper felkészülésnek köszönhetem, hogy ilyen jó formába lendültem. Reméljük, a vébén is hasonlóan jól megy” – nyilatkozta Tatán a sportoló.

Dávid klubtársa (ESMTK-KIMBA) és jó barátja, az olimpiai ötödik, vb-ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) is hasonló problémákkal küzdött télen: decemberi vállműtétje miatt ki kellett hagynia a budapesti kontinensviadalt. Belgrádban viszont már szőnyegre lép, a második kiemeltként indul a versenyen.

„Mindent megtettem azért, hogy világbajnok legyek, bízom benne, hogy ennek meg is lesz az eredménye – így Szőke Alex. – Szerintem száz százalékos állapotban vagyok, közel olyan jó formában, mint Tokióban vagy a tavalyik világbajnokságon.”

Ahogyan az Eb-második Lévai Zoltán (77 kg) is, aki szívizomgyulladásából felépülve a hazai kontinensviadalon még nem úgy szerepelt, ahogyan szeretett volna, ám azóta az összes felkészülési viadalon diadalt aratott.

„Már egész jól éreztem magam a szőnyegen. Fokozatosan tért vissza az edzettségi szintem, szerencsére kiváló állapotban vagyok. Az összes versenyre ugyanazzal a céllal utazom. Eddig mindig megfogalmaztam a nyilvánosság előtt, mi az, de sosem jött be. Most nem mondom el, hátha így elérem!” – fogalmazott Lévai Zoltán.

Módos Péter habár nem lehetett ott Tatán, telefonon elmondta: „Az elmúlt három versenyen mutatott teljesítményünk bizakodásra ad okot. Rómában a második helyen zártuk a csapatrangsort, Varsóban és Belgrádban megnyertük. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon fiatal csapatról van szó, hullámzó lehet a srácok teljesítménye. Csak annyit kértem tőlük, birkózzák ki magukat, és akkor nagyon szuper eredményeket érhetnek el. Az Eb előtt sem fogalmaztam meg, hány érmet várok. Ahogyan akkor, úgy most is van a fejemben egy szám, ám ezt nem szeretném elárulni – mondjuk, hogy babonából. Ha egyszer már bejött...”

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt is hasonlóképpen gondolkozik – ő a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt kijelentette, szerinte Magyarországnak 19 év után ismét lesz szabadfogású Eb-aranyérmes sportolója, s így is lett, hiszen Muszukajev Iszmail (65 kg) a dobogó legfelső fokára állt. Bánkuti ebből erőt merítve ezúttal is optimista volt, s elárulta, szerinte lesz szabadfogású világbajnokunk Belgrádban. A magyar birkózósportnak jelenleg egyetlen szabadfogású világbajnok birkózója van: Kovács István 1979-ben, San Diegóban a 82 kilogrammosok között állt a dobogó legfelső fokára.

A női csapatot Martin Gábor edző, míg a Magyar Birkózók Szövetségét (MBSZ) Bácsi Péter szakmai igazgató képviselte a szerdai eseményen. Előbbi arról adott tájékoztatást, hogy a női csapatunk öt- helyett négytagú lesz, mivel a Budapesten Eb-bronzérmes Dollák Tamara sérülés miatt nem léphet szőnyegre.

BIRKÓZÁS
FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A magyarok és a verseny programja

Szombat-vasárnap
Kötöttfogás

55 kg: nincs magyar induló.
72 kg: Fritsch Róbert (BHSE)
77 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

Vasárnap-hétfő
Kötöttfogás
63 kg:
Torba Erik (BHSE)
67 kg: Váncza István (FTC-KIMBA)
82 kg: Lévai Tamás (BHSE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)

Hétfő-kedd
Kötöttfogás
60 kg:
Kecskeméti Krisztián (Cegléd-KIMBA)
130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Női birkózás
55 kg:
nincs magyar induló
62 kg: Szél Anna (Orosháza-KIMBA)

Kedd-szerda
Női birkózás
50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE)
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
65 kg: nincs magyar induló.
76 kg: nincs magyar induló.

Szerda-csütörtök
Női birkózás
57 kg:
nincs magyar induló.
59 kg: nincs magyar induló.
68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
72 kg: nincs magyar induló.

Csütörtök-péntek
Szabadfogás
70 kg:
Antal Dániel (UTE)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Péntek-szombat
Szabadfogás
57 kg:
nincs magyar induló.
74 kg: nincs magyar induló.
92 kg: nincs magyar induló.

Szombat-vasárnap
61 kg:
nincs magyar induló.
65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC)
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik