Videó: az Afrika-kupa és a küzdősportok világa szolgáltatták a legjobb sztorikat idén

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.12.31. 18:51
Az új évhez közeledve összeszedtük 2022 legmulatságosabb jeleneteit, valamint elhoztunk pár olyan történetet is, melyek elnyerték olvasóink tetszését.

Kezdjük is a felsorolást az egyik legtöbb reakciót kiváltó cikkünkkel! Kezdjük is a felsorolást az egyik legtöbb reakciót kiváltó cikkünkkel!

Ausztráliában járunk, éjszaka van, s egy MMA-harcosba éppen beleköt két férfi és egy nő. A YouTube-ra felkerült videó alatti leírásban azt olvashatjuk, hogy Viktor Lyallt a vegyes harcművészetek ausztráliai szervezete a harmadik helyen rangsorolja az amatőrök félnehézsúlyú súlycsoportjában. Ebből kiindulva sejthetjük, hogy nem ő húzta a rövidebbet.

Lyall többször is megkérte őket, hogy hagyják őt elmenni, de ennek ellenére is folyamatosan inzultálták őt. A nő például azzal fenyegette meg, hogy az apja testépítő, és kilapítja őt. (Spoiler: nem így lett.)

Nagyon magabiztos volt a hölgy (Fotó: instagram.com/rowdybec)
Nagyon magabiztos volt a hölgy (Fotó: instagram.com/rowdybec)

A félmeztelen férfi aztán kapott egy figyelmeztető fülest, de ez nem tántorította el attól, hogy tovább méregesse az MMA-harcost.

Az első pofon (Fotó: instagram.com/rowdybec)
Az első pofon (Fotó: instagram.com/rowdybec)

Így hát kapott egyet lábbal is, amitől már eldőlt.

Ez már keményebb volt (Fotó: instagram.com/rowdybec)
Ez már keményebb volt (Fotó: instagram.com/rowdybec)

Az újabb taslit azután kapta, hogy megpróbálta leköpni Lyallt.

Nem tanult az előző kettőből (Fotó: instagram.com/rowdybec)
Nem tanult az előző kettőből (Fotó: instagram.com/rowdybec)

A Sportbible cikkében megjegyzi, hogy a felvétel láttán a küzdősportolók berkein belül több harcos is kiállt Lyall mellett, amiért megvédte magát. A szintén ausztrál bunyós, Bec Rodriguez osztotta meg a videót az Instagramon, mellyel kapcsolatban részleteket is elárult. Azt írta, hogy a felvételen szereplő két ember egy férfit ütött és taposott egy sikátorban, Lyall pedig meglátta ezt, és közbelépett.

A TELJES VIDEÓ

„Nem minden hős visel köpenyt” – tette hozzá Bec Rodriguez.

Többek között Conor McGregor edzőpartnere, Peter Queally is helyeselte a látottakat. „Nagyszerű” – olvasható a kommentjében.

Olvasóink szintén szerették az egykori brit nehézsúlyú ökölvívó bajnok Julius Francis – aki Mike Tysonnal és Vitalij Klicskóval is harcolt – konfliktuskezelését a Wembley előtt, ahol biztonsági őrként dolgozott. A most már 58 éves férfi bokszkarrierjével aligha volt tisztában az az ember, aki megindult felé. Kapott is egyet az arcára. Nem is kicsit...

Az erről készült videó egyébként már több mint 28 millió megtekintésnél jár.


Idén vetítették először a mozikban a Jackass Forever című filmet, melyben a szereplők különböző őrültségeket mutatnak be. Az egyik ilyen jelenetben a UFC nehézsúlyú bajnoka, Francis Ngannou is feltűnt azt a feladatot kapva, hogy teljes erővel megüsse az egyik szereplőt egy férfi számára legkellemetlenebb helyen – írja a Sportbible.

„Ha már lúd, legyen kövér” – gondolhatták az ötletgazdák, ugyanis Ngannou személyében egy olyan ketrecharcost kértek fel erre, aki a valaha volt legerősebb ütés világrekordját tartja.

Johnny Knoxville azt hazudta Ehren McGhehey-nek, aki ennek a feladatnak az elszenvedője volt, hogy Ngannou könnyűsúlyú, ezért alaposan meglepődött, amikor meglátta a „Predátor” becenévre hallgató bajnokot. „Ő nem könnyűsúlyú” – állapította meg.

„Francis egy olyan srác, akinek a világon a legerősebb ütése van – idézi a Sportbible Dana White-nak, a UFC első emberének a szavait. Az ütése 96 ló együttes erejének felel meg.”

ERRE NINCSENEK SZAVAK

Térjünk most át a futballpályára.

Szürreális végjátékot hozott Mali és Tunézia (1–0) egymás elleni mérkőzése a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája F-csoportjának első fordulójában. Janny Sikazwe játékvezető a 85. percben lefújta a meccset, majd érzékelvén, hogy hibázott, újra elindította a játékot, hogy aztán 13 másodperccel a rendes játékidő lejárta előtt újra lefújja. Hiába tiltakoztak a hátrányban lévő tunéziaiak, a bírói hármas – a furcsa döntésekkel „kiérdemelt” védőőrizetben – elhagyta a pályát.

Már elkezdődött a mérkőzés utáni sajtótájékoztató, amikor a szervezők jelezték: mégis le kell játszani a hátralévő időt (beleértve a játékmegállások miatt szokásos ráadást).

Jó húsz perccel a lefújás után a mali futballisták vissza is tértek a játéktérre, azonban a tunéziaiak, valamint a zambiai bíró nem – így a negyedik játékvezető rekesztette be véglegesen a mérkőzést.

Mint kiderült, nem ez az első eset, hogy furcsa döntéseket hozott a játékvezető. Négy évvel ezelőtt az afrikai Bajnokok Ligája-elődöntő egyik meccsét vezette. Akkor egyébként a tunéziai Espérance-nak kedveztek az ítéletei, a szenvedő fél az angolai Primeiro Agosto volt – a hazai csapat 4–2-re győzött.

A bírót korrupcióval vádolták meg, mert egy olyan tizenegyest adott meg a tunéziaiaknak 0–1-nél, ami sokak szerint egyáltalán nem volt az. Ráadásul az Agostótól elvett egy gólt kapustámadásra hivatkozva. Mivel az angolaiak 1–0-ra megnyerték az első meccset, éppen az az elvett találat hiányzott nekik a döntőbe jutáshoz.

A kontinentális labdarúgó-szövetség fegyelmi tanácsa akkor a kihallgatásáig ideiglenesen felfüggesztette a CAF-fal kapcsolatos futballtevékenységektől.

Janny Sikazwe egyébként az év végi katari világbajnokságon is vezetett mérkőzést.

A KORÁBBI ZŰRÖS MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

Egy pozitív, humoros bírói példát is szolgáltatott az Afrika-kupa. A Nigéria–Bissau-Guinea (2–0) mérkőzésen ugyanis a kenyai játékvezető, Dr. Peter Waweru Kamaku érdekes, a rövidtávfutókra jellemző futásával és teátrális mozdulataival hívta fel magára a figyelmet.

A 40 éves WaweruKamaku egyébként nemcsak futballbíró, hanem matematikus is, aki elméleti és alkalmazott matematikát is tanít egy egyetemen, amelynek ő a sportigazgatója.


A futása pedig szenzációs, de az is megér egy misét, ahogy véget vetett a mérkőzésnek!


Még nem fogytunk ki a játékvezetőkből!

A Luton Town és a Preston North End egymás elleni márciusi találkozója nem a gólok miatt maradt emlékezetes, hanem a játékvezetőről, Stephen Martinról, aki bizonyította, hogy még a 92. percben is kirobbanó erőben van.

4–0-s hazai vezetésnél a Luton tizenhatosán belül labdaejtéssel folytatódhatott a játék. Noha jól láthatóan a kapusnak esze ágában sem volt gyorsan felvennie a labdát, a bíró valamiért úgy gondolta, levág egy hatalmas sprintet a pálya közepe felé. Csak bírják követni a szemükkel!


„A játékvezető minden ok nélkül nagy sprintbe vágott” – mondta a kommentátor, de a szurkolók figyelmét is felkeltette Stephen Martin lelkesedése. Értjük persze, hogy el kellett foglalnia a helyét, de olvashatta volna a játékot, hogy a kapus nem fogja villámgyorsan kirúgni a labdát. Csak ő tudja, miért sprintelt ekkorát.

Az olasz harmadosztályú labdarúgó-bajnokság (Serie C) 2021–2022-es kiírásában egészen drámai hajrát hozott a listavezető Modena és a kiesés elől menekülő, 19. helyen álló Imolese összecsapása három fordulóval a bajnokság vége előtt. A hazaiak a forduló előtt négy ponttal előzték meg a második Reggianát, amely aztán megnyerte a saját meccsét. Mivel egyenes ágon csak a bajnok juthatott fel a másodosztályba, így rendkívül fontos volt a Modenának a győzelem.

A második félidőben meg is szerezte a vezetést, viszont a vendégek meglepetésre a 87. percben egyenlítettek, így úgy tűnt, megosztoznak a pontokon a csapatok. Aztán jött a 91. perc és a 24 éves Riccardo Gagno előrevágott labdája! „Nem hiszem el! Nem hiszem el! Mamma Mia, Marco!” – hüledezett az olasz kommentátor.


Érdekesség, hogy a két csapat tavaly decemberi bajnokiját is 2–1-re a Modena nyerte, akkor a 93. percben érkezett a győztes gól. A Modena végül meg is nyerte a bajnokságot és feljutott a másodosztályba! Az Imolese pedig bennmaradt.

Egészen furcsa öngólt lőttek a marokkói élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban február elején. Az Agadir 2–0-ra nyert a Rapide Ued Zem otthonában, de ehhez kellett a hazaiak kapusának, Mehdi Uajának a megmozdulása is, aki a 80. percben, fogalmazzunk úgy, rossz irányba rúgta a labdát.


Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban (Championship) szereplő Swansea City kapusa, Andrew Fisher nem hétköznapi védést mutatott be a Bristol City elleni bajnokin februárban. A 24 éves kapuvédőt egy nappal a születésnapja után ajándékozta meg egy labdával a vendégek támadója, Andreas Weimann, noha nem állt szándékában. Úgy tűnt, a kapus a csel után már verve van, de a szerencse ezúttal mellé állt.


Felejtsük el, amit eddig a legnagyobb kihagyott helyzetről gondoltunk – itt az új viszonyítási pont!

Kanadán kívül keveset cikkeznek az ottani labdarúgó-bajnokság élvonaláról (Premier League), de egy jelenet felvétele júliusban gyorsan körbejárta a világot: csapattársa lövése után a hálóba tartott a labda, már ünnepelték a gólt – amikor William Akio, a Valour FC játékosa a gólvonalról visszarúgta a mezőnybe...


A 18. percben járt a Valour FC–HFX Wanderers mérkőzés, amikor Moses Dyer balról érkező passza után Alessandro Riggi azt hitte, gólt lőtt, amikor William Akio ott termett a semmiből, és a mezőnybe rúgta a labdát.

Hogy Akio miért cselekedett így, egyszer remélhetőleg kiderül – a jóindulatú értelmezés szerint azt gondolta, hogy a labda már átjutott a gólvonalon –, egy biztos: néhány centméter hiányzott a gólhoz, a meccs 0–0-ról folytatódott, miután mindenki képes volt úgy-ahogy feldolgozni a történeteket.

Akio kapott hideget-meleget a társaktól, később, a második félidő elején le is cserélték.

A lefújáskor aztán mindannyian megkönnyebbülten idézhették fel a történteket, hiszen Dyer hajrábeli góljával győzött a csapat, és sorozatban aratott harmadik sikerével – éppen a vasárnapi ellenfelet megelőzve – feljött az 5. helyre.

Az egyik csapattárs, Daryl Fordyce a meccs utáni Twitter-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy mindenkinek vannak jó és rossz napjai, és ha valaki hibázik, ne feledkezzünk meg a korábbi bravúrjairól. Ennek szellemében megosztott egy korábbi Akio-gólt, a posztban kivételes futballistaként, keményen dolgozó, becsületes sportemberként jellemezve a pechjére a vasárnapi „rémtettével” világhírűvé váló társat.


Akio amúgy válogatott labdarúgó: szudáni menekültként Kenyában született, családjával Kanadába költözve Calgaryban nőtt fel, és azóta már többször is pályára lépett az időközben megszerveződő dél-szudáni válogatottban.

Végezetül pedig egy szurkolós sztori.

Felemás hangulatban ért véget a Rangers-szurkolók számára a 2021–2022-es idény. A csapat tizenegyespárbajban vereséget szenvedett az Európa-liga döntőjében az Eintracht Frankfurttal szemben, viszont három nappal később, 120 pernyi játék után elhódította a Skót Kupát. Természetesen voltak olyan drukkerek, akik mindkét finálét a helyszínen tekintették meg – így tett Thomas Meikle is, aki viszont emiatt pórul járt.

A Sportbible hívta fel a figyelmet a peches Rangers-szurkoló esetére, aki azt hazudta a munkahelyén, hogy Sevillában maradt az El-döntő után, ezért nem fog tudni dolgozni. Erről azonban szó sem volt, hazautazott, hogy Glasgow-ban kimenjen a Skót Kupa döntőjére, melyet a csapata és a Hearts játszott.

Füllentése valószínűleg sosem derült volna ki, de Murphy törvénye ismét bizonyítást nyert: a BBC kamerái egy adott pillanatban a tomboló Rangers-drukkerekre fókuszáltak, és „természetesen” az említett szurkoló is rajta volt a felvételen. Ez kikerült a Twitterre, innen pedig már lehet sejteni a végkimenetelt...


„Nem hiszem el, hogy megköszönték a munkámat, mivel a munkahelyen azt mondtam, hogy még Sevillában tartózkodom, és így ki tudtam menni a Skót Kupa döntőjére... Aztán lebuktat a tévé” – panaszolta az esetét a Twitteren a munkáját elvesztő Thomas Meikle. Ami vigasztalhatja, hogy a Rangers a kétszer 15 perces hosszabbításban kétszer is bevette a kaput, így legalább nyerni látta a csapatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik