Vendée Globe: Thomson kiszállt a versenyből

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2020.11.28. 21:05
null
Alex Thomson kénytelen volt feladni a versenyt (Fotó: AFP)
Újabb technikai problémája miatt feladta a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt az egyik esélyesként számon tartott Alex Thomson.

A walesi hajós, Alex Thomson korábban napokon át vezette a mezőnyt, majd a múlt hétvégén, illetve a hét elején kénytelen volt vesztegelni, mert hajója, a Hugo Boss megsérült, „strukturális probléma” lépett fel rajta. Csaknem kétnapos egy helyben állás, illetve a szükséges szerelés után hétfő este folytathatta útját, de azután a kormánylapát rongálódott meg, amit nem lehetett megjavítani.

Az élen továbbra is a francia Charlie Dalin halad az Atlanti-óceán déli részén Fokváros felé az Apiviával. Őt honfitársa, Thomas Ruyant követi a szintén újgenerációs, a támasztóuszonynak köszönhetően „repülésre” képes LinkedOut-tal, míg a harmadik helyen Jean Le Cam vitorlázik egy korábbi konstrukcióval, a Yes we Cam!-mel. Thomson a 15. helyről állt ki. A 33 fős mezőnyből eddig ketten fejezték be a versenyt.

A földkerülő vitorlásversenyek közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a bolygót. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországban.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléac'h tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992–1993-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016–2017-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, ezt követően visszavonult a versenyzéstől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik