A francia Charlie Dalin halad az élen az Apiviával a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen (Fotó: AFP)

 

Őt honfitársa, Thomas Ruyant követi az Atlanti-óceán déli részén a szintén újgenerációs, a támasztóuszonynak köszönhetően „repülésre” képes LinkedOuttal bő nyolcvan mérföldes hátránnyal, míg a harmadik helyen Jean Le Cam vitorlázik egy korábbi konstrukcióval, a Yes we Cam!-mel, melynek hátránya közel 400 mérföld.

A nagy esélyes brit Alex Thomson, aki napokon át vezette a mezőnyt, a hétvégén, illetve a hét elején kénytelen volt vesztegelni, mert hajója, a Hugo Boss megsérült, „strukturális probléma” lépett fel. Csaknem kétnapos egy helyben állás, illetve a szükséges szerelés után végül hétfőn este folytathatta útját, és jelenleg a nyolcadik mintegy 620 mérföldre az éllovastól.

A 33 fős mezőnyből egyelőre csak a francia Nicolas Troussel esett ki, mert bő egy hete eltörött hajója, a Corum L'Epargne árbóca.

A földkerülő vitorlásversenyek közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a bolygót. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországban.