Vb-jelöltek tornája: Rapport bosszús lehet a remi miatt

Vágólapra másolva!
2022.06.18. 20:52
null
Rapport közel állt a győzelemhez (Fotó: FIDE / Stev Bonhage)
Rapport Richárd a második fordulóban is döntetlent ért el a madridi sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján. A legjobb magyar nagymester a 19. életévét betöltő francia Alireza Firouzjával osztozott meg a ponton.


A Duda elleni döntetlen után szombaton Rapport világossal az egyik titkos esélyes, Alireza Firouzja ellen szállt harcba világossal. Az iráni származású, de politikai okokból már franciaként játszó rivális éppen ezen a napon töltötte be 19. életévét.

Firouzja a legfiatalabb a madridi mezőnyben, és nem véletlen, hogy korábban Magnus Carlsen kijelentette, hogy csak akkor motiválja egy újabb világbajnoki címmeccs, ha azt Firouzja ellen vívhatja.

„Firouzja a legnagyobb tehetség, akinek nagy eredményei vannak. Ezzel együtt nem őt tartom az első számú esélyesnek, mert még kevés tapasztalata van az ilyen nagy tétű megméretéseken. De bármire képes” – mondta róla Gyimesi Zoltán, olimpiai ezüstérmes, korábbi világbajnokjelölt.

Rapport remekül vezette a világos bábukat, és a végjátékhoz közeledve közel állt a győzelemhez. Azonban, ahogy azt a számítógépes értékelés jelezte, nem játszott hibátlanul, és a pontatlanság fél pontjába került, vagyis maradt a remi. A játszmát ide kattintva lehet megnézni.

A vasárnapi harmadik körben Rapport sötéttel játszik a legmagasabb értékszámmal induló kínai Ting Li-zsen (Ding Liren) ellen.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, MADRID
2. FORDULÓ

Rapport Richárd (2764)–Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen
Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)–Teymur Racabov (Radzsabov, azeri, 2753) 1:0
Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766)–Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen
Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)–Ting Li-zsen (Ding Liren, kínai, 2806) döntetlen
Az állás: 1. Nyepomnyascsij és Caruana 1.5-1.5, 3. Rapport, Firouzja, Duda és Nakamura 1-1, 7. Ting Li-zsen és Racabov 0.5-0.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik