Vb-jelöltek tornája: Nyepomnyascsij hívhatja ki Carlsent

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.03. 17:34
null
Jan Nyepomnyascsij (Fotó: FIDE/Stev Bonhage)
Döntetlennel zárult Jan Nyepomnyacsij és Rapport Richárd játszmája a sakkvilágbajnok-jelöltek madridi tornáján, ezzel egy fordulóval a vége előtt matematikailag is eldőlt, hogy az orosz nagymester elsőségével ér véget a viadal.

 

Gyakorlati szempontból már régen eldőlt a sakkvilágbajnok-jelöltek madridi tornájának legfontosabb kérdése, az első hely. Az orosz Jan Nyepomnyascsij két fordulóval a vége előtt két ponttal vezetett, ami azt jelentette, hogy már csak fél pontra van szüksége a hátralévő két fordulóból, hogy újra jogot szerezzen a világbajnok Magnus Carlsen kihívására jövő tavasszal.

A 13. fordulóban vasárnap éppen Rapport Richárd volt az orosz nagymester ellenfele. A legjobb magyar játékosnak nem igazán ment ezen a tornán, és a hajrára minden esélyét elveszítette a végső sikerre.

A játszma a cserék után gyorsan egyszerűsödött, az orosz kényelmesen manőverezhetett, de sötét állása sem forgott veszélyben. Nem is kellett sokáig várni a remire, a 34. lépésben kezet fogtak.

Így tehát Nyepomnyascsij végzett az első helyen, és biztosan világbajnoki döntőt játszhat. Ahogy arról már beszámoltunk, az ellenfele nem biztos, hogy a regnáló bajnok, azaz Magnus Carlsen lesz, mivel a norvég korábban kijelentette, hogy csak akkor vállalja az újabb címvédő páros mérkőzést, ha az ellenfele Alireza Firouzja lesz. A FIDE döntése nyomán, ha Carlsen tényleg nem védi meg a trónját, a mostani torna második helyezettje ugrik be. Erre még többeknek van esélyük, de Rapport nem tartozik közéjük.

Az utolsó fordulóban Rapport Richárd világossal az azeri Teymur Racabov (Radjabov) ellen ül asztalhoz.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, MADRID
13. FORDULÓ

Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766)–Rapport Richárd (2764) döntetlen
Hikaru Nakamura (amerikai, 2760)–Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750) 1:0
Alireza Firouzja (francia, 2793)–Ting Li-zsen (Ding Liren, kínai, 2806) döntetlen
Teymur Racabov (Radjabov, azeri, 2753)–Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen
Az állás: 1. Nyepomnyascsij 9 pont, 2. Nakamura 7.5, 3. Ting Li-zsen 7, 4. Caruana és Racabov 6.5-6.5, 6. Rapport 5.5, 7. Duda és Firouzja 5-5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik