Tusványos 2022: Nem adtuk fel a reményt, hogy Rapport Richárd nálunk maradjon – Szabó László

Vágólapra másolva!
2022.07.20. 14:41
null
Szabó László és Csinta Samu (Fotó: Mravik Gusztáv)
A sakkszövetségi elnök szerint a magyar állam már túl sokat invesztált a kiváló sakkozóba ahhoz, hogy most sok sikert kívánjon neki román színekben.


Már csak az erdélyi helyszín miatt is pikáns témában szenvedélyes beszélgetés alakult ki a 31. Tusványos Buzánszky Jenő Sportteraszán: Csinta Samu erdélyi újságíró moderálása mellett Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke és Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió sportriportere beszélgetett Rapport Richárd sakkozó várható országváltásáról – épp a sakk nemzetközi napján. Mint ismert: Rapport azért készül zászlót váltani, és a jövőben román színekben versenyezni, mert egy szerb származású, román állampolgár üzletember, Sacha Dragic, aki egy romániai sportfogadó cég tulajdonosa, szponzorációs szerződést kötött vele, és Dragic a támogatás feltételéül szabta, hogy román színekben versenyezzen a sakkozó.

Rapport Richárd a témában soha nem szólal meg, és a szervezők hiába hívták el Tusnádfürdőre a román sakkszövetség elnökét, Vlad Ardeleanut is, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem vállalta a beszélgetést.

Szabó László mindenesetre leszögezte: „Foglalkoztat minket nap mint nap Rapport Richárd helyzete, és egy percig sem adtuk fel a reményt, hogy nálunk maradjon. Még úgy is, hogy öt éve nem szerepelt a magyar válogatottban, és a nagy sztárok nem is szívesen játszanak a nemzeti csapatokban, mert azzal veszélyeztetik az ÉLŐ-pontszámukat. Rapport Ricsi nem tájékoztatott minket arról, hogy országot szeretne váltani, május tizenhetedikén egymondatos levélben értesített minket erről a nemzetközi szövetség. Kilencven napja van a Magyar Sakkszövetségnek ellenkeznie emiatt, bár ennek nincs sok értelme. A románok megkértek minket, hamarabb engedjük el Ricsit, mint ahogy a szabályok lehetővé teszik, de ez nem volt érdekünk, ennek nem tettünk eleget.”

Szabó László arra is rávilágított: komolytalan dolog, hogy a Nemzetközi Sakkszövetségnek (FIDE) elegendő egy másik országban bejelentett lakcím és egy rezsiszámla bemutatása az országváltáshoz.

Fontos kérdés, hogy mivel két év múlva Budapest rendezi a sakkolimpiát, marketingszempontból mennyit jelentene Rapport Richárd magyar színekben történő szereplése?

„Azt gondolom, a nemzeti színek képviseletének soha nem szabadna pénzkérdésnek lennie sem a szövetség, sem egy sportoló esetében – mondta Szabó László. – Ezért is tartom hibásnak Ricsi döntését. Úgy gondolom, a magyar állam már túl sokat invesztált Rapport Richárdba ahhoz, hogy most sok sikert kívánjon neki román színekben. Magyarként lett sakkolimpiai ezüstérmes, emiatt élete végéig havi nettó háromszázezer forint járadékot kap Magyarországtól, és ez akkor sem változik, ha ő román színekben versenyez tovább, hiszen állampolgárságot nem vált, ami csak még abszurdabbá teszi az egész helyzetet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik