„Ilyen nagyszabású szabadtéri sportrendezvény még nem volt Magyarországon – jelentette ki Lányi a hétfői sajtótájékoztatón. – Ez persze áldozatokkal jár, így előre elnézést kérünk az útlezárásokért. De kétszázmillió ember láthatja élőben a versenyeket, s ezáltal gyönyörködhet Budapest szépségében, hiszen a Kopaszi-gátnál lesz az úszás, majd a versenyzők kerékpáron végighaladnak a rakparton, míg a futásra a történelmi belvárosban kerül sor."
    
A sportvezető kiemelte, hogy a triatlon a XXI. század legdinamikusabban fejlődő sportága, s nagy varázsa, hogy integrált sportág, azaz a parasportolók és az amatőrök egy helyen és egy időben versenyeznek a profikkal. Hozzátette: az esemény turisztikai jelentősége hatalmas, több mint 3000 amatőr sportoló nevezett a vb-re, azaz 4000-et is meghaladó vendégre számítanak, akik legalább 20 ezer éjszakát töltenek majd a fővárosban.  

Lányi kifejtette, amikor 2006-ban Budapest megkapta a rendezés jogát, akkor a vb még csak egyetlen versenyből állt, most azonban már hét állomásból álló sorozat, és ennek a döntője – kiemelt pontokért – lesz a hétvégi viadal. A férfiaknál a német Jan Frodeno és a spanyol Javier Gomez viaskodik a világbajnoki címért, míg a nőknél a címvédő és jelenleg is listavezető Emma Moffatton kívül még legalább négyen pályáznak reális eséllyel a végső sikerre. A magyar színeket Pocsai Balázs és Rendes Csaba, illetve Szalay Szandra és Vanek Margit képviseli. A korosztályos versenyeken 15 magyar induló lesz, köztük a szingapúri ifjúsági olimpián csapatban aranyérmes Dudás Eszter a junioroknál, és a szintén jó eredményre képes Tóth Zsófia és Kovács Zsófia az U23-asoknál.
    
A szervezési és logisztikai nehézségeket számokkal érzékeltette Lányi, ez alapján kiderült, hogy a megszokott egy helyett két depót húznak fel, mivel a Kopaszi-gátnál rendezik az úszást (a Duna vízének hőfoka 17 Celsius fokos, a víz minősége úszásra alkalmas), míg a kerékpározás vége és a befutó a Roosevelt téren lesz, ahol egy 1500 fős lelátót is felállítanak. A versenyt 20 kamerával közvetítik, a versenyzőket 300 tábla segíti a versenypályán, amely 14 000 méter kordonnal lesz kijelölve, továbbá minden nap 1000 segítő vesz részt a viadalok lebonyolításában, a vb alatt pedig 25 000 liter vizet használnak el.
    
A szervezők büszkén jelentették be, hogy a budapesti igazi „zöld triatlon-vb" lesz, ugyanis hibridautókat használnak, továbbá a szurkolók eldobható műanyag poharak helyett betétdíjas poharakban kapják innivalójukat, illetve kiemelt figyelmet fordítanak az újrahasznosításra és a szelektív hulladékgyűjtésre.