Triatlon-vb: a magyar váltó éremért megy – Faldum Gábor

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.30. 21:34
A triatlonos Faldum Gábor szerint a magyar négyes – amelynek ő lehet az egyik tagja – az éremszerzés reményében vesz részt a vegyes váltók szeptember elején Hamburgban rendezendő világbajnokságán.

A riói olimpikon Faldum – aki múlt szerdán Bicsák Bence mögött a második helyen végzett a férfiaknál a vegyesváltó-válogatón, előtte négy nappal pedig megnyerte az olimpiai távú ob-t – az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta: az elmúlt két évben azért nem mentek úgy a lábai, mint az elmúlt napokban, mert közben megélt egy kis hullámvölgyet.

„A riói szintemhez viszonyítva azt érzem, hogy most gyorsaságban és erőben is előrébb tartok. Annyira összeállt a formám, hogy már magamon is meglepődtem” – mondta. Hozzátette: a kétfutamos válogatón a délutáni menetet nagyon nehéz volt jól összehoznia. Miután viszont terveinek megfelelően a délelőtti, egyéni időfutamban a legjobbnak bizonyult, a délutáni, tízes döntőben már nyugodtan és higgadt fejjel állhatott rajthoz. Ott végül nagy küzdelem árán a harmadik pozícióban ért célba, ami a két futam összesítése alapján második helyet ért számára.

A szakmai bizottság Faldum és a válogatón első Bicsák mellett a nőknél első Bragmayer Zsanettet javasolta a magyar csapatba, míg a negyedik résztvevő a nőknél második Horváth Karol, vagy a rutinos Kovács Zsófia lehet. Az összeállítást hivatalosan az elnökség hagyja majd jóvá. Kovács – ő szintén riói olimpikon volt – a válogatón a délelőtti időfutamot követően visszalépett. A juniorok között elsőéves Horváth Karol esetében kérdőjelessé teszi az indulást, hogy a vb előtt egy héttel korosztályos Európa-bajnokságon szerepel, és Kováccsal ellentétben nincs nemzetközi tapasztalata a felnőttek között.

A magyarok 2014-ben már szereztek érmet vb-n – akkor harmadikok lettek, a váltónak Kovács is tagja volt –, az olimpia műsorára Tokióra felvett versenyszám értéke azóta megnőtt ugyan, Faldum azonban ennek ellenére bízik abban, hogy ismét dobogós helyen tudnak végezni.

„Ha Zsófi is oda tud állni, akkor tényleg ez a legütőképesebb vegyes váltó, amely magyar versenyzőkből jelenleg kiállítható. Van benne egy Bicsák Bencénk, aki futásban olyan szinten van, hogy bárhová tesszük, vele nagy előnyt szerezhetünk, de Bragmayer Zsanett úszása is kimagasló. Ha jól választjuk meg a sorrendet, akkor szerintem bármi lehet, mi legalábbis azért dolgozunk, hogy dobogóra tudjunk állni. Mert ilyen felállásban egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar csapat újra érmesként végezzen” – mondta.

A vegyes váltók világbajnokságát eredetileg július közepén rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt módosítani kellett a programon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik