A két körből álló, összesen 1500 méteres úszást a sajószögedi Tolnai-tóban rendezték meg. Ezt a résztávot az amerikai Sara McLarty nyerte meg a budaörsi színekben versenyző Vanek Margit előtt. A 42.6 km-es kerékpározás végén még mindig az amerikai haladt elől, de a második depózásnál mért másfél perces előnye a 10 km-es futás felére elfogyott.

A 41 tagú üldöző csoportot a brit Jodie Swallow és a brazil Carla Moreno húzta, de szorosan ott volt a nyomukban Kovács Zsófia is. Az utolsó, mindent eldöntő métereken Szapunova ellenállhatatlan hajrába kezdett, és szoros befutó után megelőzte a sokáig vezető Swallow-t. A bronzérmet a brazil Carla Moreno vihette haza.

A gyöngyösi színeket képviselő Kovács nyolcadik lett, megismételve a debreceni olimpikon Szabó Zita tavalyi helyezését.

„Közepesen sikerült az úszás. A kerékpáron „utaztam″, felváltva vezettünk, tudtunk pihenni. A futás jól indult, de a táv felétől nem sikerült tartani a tempót az első néggyel, elkészültem az erőmmel. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok a nyolcadik hellyel,  az érte járó sok ranglistapont pedig az olimpiai kvalifikációban fontos lehet számomra" – nyilatkozta Kovács Zsófia.

A versenyt megtekintette Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a NUPI igazgatója és Lányi András, a Magyar Triatlonszövetség elnöke, a szeptemberi budapesti világbajnoki sorozat döntőjét szervező bizottság elnöke is.

A férfiak versenye 13:30 órakor kezdődött.