Triatlon: sporttörténelmi magyar siker a világbajnoki sorozatban

Vágólapra másolva!
2019.05.18. 12:04
Sporttörténelmi sikert ért el Bicsák Bence, aki a világbajnoki sorozat (WTS) jokohamai állomásán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ez a magyar triatlonsport első érmes helye a WTS-sorozatban. Bicsák ezzel a negyedik helyre jött fel az elitsorozatban.

Érett már, a levegőben volt a nagy siker, Bicsák Bence első dobogója a világbajnoki sorozatban. A pécsiek versenyzője tavaly májusban az ötödik helyen zárt a jokohamai felvonáson, azóta még öt top 10-es eredménnyel tudott kirukkolni ebben a sorozatban. A tavaly Gold Coaston megrendezett Grand Finalben, vagyis a vb-döntőben a korosztályában indult, az U23-asok között lett bronzérmes, így búcsúzott el az utánpótlásmezőnytől.

Az idei világbajnoki szériát még nem teljesen úgy kezdte, ahogyan szerette volna, a nyitó futamon Abu-Dzabiban kisebb hibák miatt a 17. helyen végzett, majd jött a bermudai viadal, ahol már a legjobbakkal versenyt futva a hetedik helyet szerezte meg.

Jokohama előtt bizakodva nyilatkozott, hiszen jól sikerült a felkészülése, s mint mondta: egy ideje érzi már, hogy képes lehet az áttörésre. Szombaton magyar idő szerint hajnalban sikerült is megvalósítani az álmát: a tavalyi sorozatban második helyen záró, a Grand Finalt megnyerő, Európa-bajnok francia Vincent Luis, valamint az olimpiai bronzérmes dél-afrikai Henri Schoeman mögött a harmadik helyen zárt. Bicsák Bence az utolsó 800 méteren szakította le a sportág legeredményesebb versenyzőjét, az ötszörös világbajnok, ötkarikás ezüstérmes spanyol Javier Gomezt.

„Végre jól sikerült az úszás, a bunyóból sikerült kimaradnom, és fel tudtam úszni a legjobbak közé. A kerékpározás során elképesztő volt a tempó, akadt pár neccesebb helyzetem is a kanyarokban, de végül a legjobb időt tudtam tekerni a mezőnyben. A futáson két kilométerig egy nyolcas bolyban haladtam, majd szépen szakadt le mindenki, én is nehezen bírtam Luis tempóját. Fáradtak voltak a lábaim, nem is esett jól a futás, ám csak az lebegett a szemem előtt, hogy ki kell tartanom, mert ha leszakadok, a második boly bedarál. Nyolcszáz méterrel a vége előtt Gomez visszaesett, én meg az összes tartalékomat mozgósítottam, hogy kitartsak a végéig. Hajrázni már nem volt erőm, de hihetetlen érzés volt célba érni, hogy én is felállhattam a dobogóra a világ legjobbjai mellé, pezsgőzhettem Luisékkal. Ő volt az első, aki gratulált a sikeremhez. Azt mondta, már régóta tudta, hogy eljön ez a pillanat is. Az edzéseredményeim és az elmúlt versenyek tapasztalatai alapján én is hittem benne. Nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam valósítani az álmom” – árulta el a Nemzeti Sportnak Bicsák Bence.

A másik magyar induló, a mindössze 20 esztendős Lehmann Csongor, aki az első WTS-futamán rajtolt, a 45. helyen végzett. A nőknél Kovács Zsófia a 30. lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik