Triatlon: három oroszt is eltiltottak EPO-használat miatt

MTI/ CS. B.MTI/ CS. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 13:19
null
Vlagyimir Turbajevszkij váltóban világbajnok és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes (Fotó: AFP)
A sportági világszövetség (World Triathlon) három orosz triatlonost is hosszabb időre eltiltott doppinghasználat miatt.

 

Közülük a legismertebb a 38 esztendős Vlagyimir Turbajevszkij, aki váltóban világbajnok és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, ő négy évig nem versenyezhet, mivel a tilalmi listán szereplő eritropoetint (EPO) vett igénybe eredményei javításához.

Ugyanehhez a hormonhatású, az oxigénszállító vörösvértestek képződését elősegítő teljesítménynövelő szerhez nyúlt a tokiói olimpián részt vett Igor Poljanszkij és Alekszandr Brjuhankov is, őket egyformán három évre száműzték a triatlonversenyekről. A 31 éves Poljanszkijt július 21-én ellenőrizték Vlagyivosztokban, ahol az orosz sportolók készültek az ötkarikás játékokra, míg Brjuhankovtól a június 19-i sprint Európa-bajnokság során vettek mintát, amely pozitívnak bizonyult. Doppingvétsége miatt a 34 éves Brjuhankov nem dolgozhat tovább az Orosz Triatlonszövetség elnökségének tagjaként sem.

A tokiói játékokon Poljanszkij az egyéni versenyben a 43., a vegyes váltó tagjaként pedig a 14. helyen ért célba. Brjuhankov, aki az Európa-bajnokságokon ezüst- és bronzérmet szerzett, 2008 óta három olimpián is indult, a legjobbja a 2012-es londoni játékokon elért hetedik hely.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik