Lehmann Csongor ünnepel a célban (Fotó: Schmidt M. János)
A tiszaújvárosiak kedvence 53:54 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból, majd 5 kilométer futásból álló sprinttávot, és a 34-35 Celsius fokos melegben – ami vihar előtti, párás levegővel párosult – maga mögé utasította a teljes mezőnyt. A második és harmadik helyen két olasz riválisa, Nicola Azzano és Michele Sarzilla végzett. A finálé 30 fős mezőnyében további négy magyar szerepelt: Dévay Márk a 8., Lehmann Bence a 13., Sinkó-Uribe Ábel a 24., Dévay Zsombor a 28. helyen ért célba.

A győztes Lehmann Csongor az MTI-nek elmondta: szombaton magabiztosan teljesített a selejtezőben, ahol minden a terveinek megfelelően alakult, így jó rajthelyet tudott magának választani a vasárnapi döntőre. Hozzátette: nem titkolt célja volt a győzelem, amit saját magával szemben támasztott elvárásként, mert igazán boldognak csak az első helyen érezte volna magát.

„A döntő eleje jól alakult, az úszáson eljöttem, az első néhány ember között fordultam, ami azért fontos, mert közel van az első bója, és ha a harminc ember egyszerre ér oda, akkor ott kő kövön nem marad. Bringán Dévay Márk és az egyik olasz meg tudott lépni tőlünk, nálunk viszont a bolyban a táv közepéig nem volt meg az összhang. A depózásnál viszont már utolértük őket, és lényegében a teljes mezőny egyszerre kezdte a futást. Bíztam a jó lábaimban, amik az élre is segítettek, de azért próbáltam taktikusan beosztani az erőmet, nehogy hibázzak. Azonban megvolt a kellő tempóm, és még nőtt is az előnyöm. Viszont mindvégig tudtam, hogy nem szabad megrogyni, tartani kell a távolságot, mert a végén feljöhetnek rám” –
nyilatkozta az MTI által idézett sportoló. Hozzátette: miután növelni is tudta a különbséget, a hajrában picit már kiengedhetett, és csak úgy lett szoros a befutó, hogy azért végig kontroll alatt tartotta legfőbb üldözőit.

„Láttam, hol jönnek, de a tiszaújvárosi nemzetközi verseny megnyerése régi nagy álmom volt, szerettem volna kiélvezni. Pacsiztam, kicsit együtt ünnepeltem a nézőkkel, hiszen ritkán adatik meg magyar triatlonosnak itt a győzelem” – hangsúlyozta.

A magyarok közül korábban Vanek Ákos 2014-ben, míg Bicsák Bence 2017-ben tudott győzni Tiszaújvárosban, ahol akkor világkupafutamot rendeztek.

A nőknél három magyar szerepelt a 32 fős döntőben, közülük a 20. helyen záró Bukovszki Tünde lett a legjobb. A viadalt a brit Olivia Mathias nyerte meg a francia Audrey Merle és az olasz Costanza Arpinelli előtt.

A junioroknál – ahol 500 m úszásból, 12.5 km kerékpározásból, és 3.6 km futásból állt a táv – a fiúk döntőjében a nyolc magyar közül három jutott a legjobbak közé: Dobi Gergő másodikként, Kovács Gyula negyedikként, Kropkó Márton hatodikként zárt. A korosztályos lányoknál a kilenc magyar döntős közül négyen végeztek a tízben: Kropkó Márta 4., Holánszky Laura 6., Dobi Lili 8., Papp Laura Inez a 10. lett – összegezte a történteket az MTI.

TRIATLON EK

FÉRFIAK

1. Lehmann Csongor 53:54 perc
2. Nicola Azzano (olasz) 53:55
3. Michele Sarzilla (olasz) 53:59

8. Dévay Márk 54:22

13. Lehmann Bence 54:47

24. Sinkó-Uribe Ábel 55:36

28. Dévay Zsombor 57:35

NŐK
1. Olivia Mathias (brit) 1:00:16 óra
2. Audrey Merle (francia) 1:00:18
3. Costanza Arpinelli (olasz) 1:00:27

20. Bukovszki Tünde 1:02:46

22. Soós Fanni 1:03:01

24. Sárszegi Noémi 1:03:15