Az MTSZ keddi tájékoztatása szerint figyelmeztették az Ironman 70.3 Budapest elnevezésű viadal rendezőit, hogy fertőzött a víz, ennek ellenére vasárnap megtartották a viadal úszás részét a Dunában.
   
Ezzel szemben Csomor Tamás, a versenyt szervező cég ügyvezetője az MTI megkeresésére írásban jelezte: a viadal előtt – figyelembe véve a bakteriológiai vizsgálatok több napos időigényét – az előírásoknak megfelelően kikérték az eredményeket, és ez alapján kiváló minősítést kaptak.
   
„A mintavételek és mérések akkreditált módon történtek a Fővárosi ÁNTSZ szakembereinek részvételével, a szabályzatnak megfelelően az úszásra kijelölt öböl három különböző, belső részén, illetve az öblön kívül, ahhoz közeli részen a folyóból. A mérést követően a teljes partot a verseny előtt lezártuk, tehát az MTSZ-től érkezett vizsgálat a Duna egy számunkra ismeretlen szakaszán vett mintavételről szól, amely nem érintette a verseny úszásra kijelölt helyszínét” – fogalmazott az ügyvezető.

„Mivel, mint szervezők megtettünk mindent a vízminőség ellenőrzése és biztosítása kapcsán, minden más információ terjesztése kimeríti a szándékos veszélykeltés fogalmát, amellyel szemben jogi úton is fellépünk.”

A triatlon-szövetség közleménye alapján az MTSZ főtitkárát szombaton Budapest Főváros Kormányhivatalának megyei és fővárosi tisztifőorvosa előzetesen tájékoztatta a Lágymányosi öböl vízéből csütörtökön vett vízminta rendkívüli vízvizsgálati részeredményről.

Ennek alapján az MTSZ főtitkára szombat este, a vasárnapi sportrendezvény rajtja előtt több mint 12 órával, írásban megkereste a szervezőket, és kérte hogy haladéktalanul tájékozódjanak a megyei és fővárosi tisztifőorvosnál a vízvizsgálati eredményről.
   
Mivel a hatósági laborvizsgálat alapján a tisztifőorvos szóbeli tájékoztatása szerint a Lágymányosi-öböl vize fürdésre és sportolásra alkalmatlan, a szövetség írásban kérte a szervezőtől a vasárnapi rendezvényből az úszás törlését és a szombati indulók haladéktalan tájékoztatását. A törvény szerint az 5 ezer főnél nagyobb rendezvényen a katasztrófavédelem munkatársai is jelen vannak, így a tájékozódás a hatóság bevonásával – ahogy az indulók tájékoztatása is – a szervezőnek rutinfeladat lett volna.
   
A szervező nevében, annak jogi képviselőjétől, csak a vasárnapi start után, már az első befutók beérkezése közben megérkezett válaszából vált a szövetség számára egyértelművé, hogy a szervező nem értesítette a szombati indulókat, mi több, megtartotta a vasárnapi triatlonrendezvényt is, úszással.
   
A szövetség kéri a hétvégi viadalon indulókat, hogy amennyiben a rendezvény során a bakteriális fertőzésveszély miatt egészségügyi tüneteket észleltek (például szédülés, hányinger) jelentkezzenek a lakóhelyük alapján területileg illetékes járási népegészségügyi szolgálatnál.
   
Az MTSZ hétfőn úgynevezett kontroll vízmintavételi eljárásban vett részt, melynek akkreditált eredménye csütörtökre várható.